Νέα τροπή παίρνει τώρα η ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να επισημαίνει πλέον ότι και τα παιδιά εντάσσονται στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, καθώς έχουν καταγραφεί θάνατοι όπως και σε νέους χωρίς υποκείμενα νοσήματα.
Τη διαπίστωση του Οργανισμού επεσήμαναν τόσο ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δρ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους, όσο και η επικεφαλής του τμήματος ζωονόσων του ΠΟΥ δρ Μαρία Βαν Κερκόφε. Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, χαρακτήρισε ανησυχητικά τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας που έρχονται κυρίως από την Γαλλία και αφορούν νέους ανθρώπους που είναι σοβαρά στην υγεία τους.
Την ίδια στιγμή ο ΠΟΥ αναγνωρίζει στα συστήματα υγείας των ανεπτυγμένων χωρών, πρόβλημα μαζικής υποδοχής ασθενών με λοίμωξη από τον νέο κορονοϊό. Και εξηγεί ότι το πρόβλημα δημιουργείται εξαιτίας της παραμέτρου της αποδοτικότητας που εφαρμόζεται για τη χρήση των υπηρεσιών υγείας στα κράτη αυτά.
Επαναλαμβάνει και πάλι όμως, ότι είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση των κρουσμάτων, παρά τις ελλείψεις που παρατηρούνται στα διαγνωστικά τέστ, όπως επίσης και η ιχνηλάτηση των περιστατικών, καθώς επίσης και η απομόνωση των ασθενών που αποδεικνύονται θετικοί στον ιό. Και αυτό γιατί δεν "παλεύεται η φωτιά στα τυφλά" και "δεν μπορούμε να σταματήσουμε τον ιό, αν δεν ξέρουμε πού βρίσκεται".
Ο ΠΟΥ επιμένει να συστήνει ακόμη και σε όσους έχουν ήπια συμπτώματα έλεγχο, απομόνωση εντός των υπηρεσιών υγείας και παροχή κατάλληλης περίθαλψης.
Και τονίζει ότι όσο ισχυρή κι αν είναι η πολιτική βούληση και οι προσπάθειες για μέτρα, είναι και η ατομική ευθύνη των πολιτών που θα κάνει τη διαφορά στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Τα παραπάνω σημείωσαν χθες οι επιτελείς του Οργανισμού, ο γενικός διευθυντής δρ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους, η επικεφαλής του τμήματος ζωονόσων Μαρία Βαν Κερκόφε και ο επικεφαλής του τμήματος logistics Πωλ Μολινάρο.
Ασθενείς στο σπίτι
Ο δρ Γκεμπρεγιέσους επεσήμανε τους κινδύνους για τους φροντιστές ασθενών που παραμένουν στο σπίτι, επισημαίνοντας ότι και οι ασθενείς και οι φροντιστές θα πρέπει να χρησιμοποιούν μάσκες, ενώ οι ασθενείς να απομονώνονται σε ξεχωριστό χώρο στο σπίτι και να χρησιμοποιούν διαφορετική τουαλέτα. Οι φροντιστές θα πρέπει να πλένουν τα χέρια τους μετά από κάθε επαφή με τον ασθενή και τον χώρο του.
Επιπλέον, ο περιορισμός των ασθενών μετά την ανάρρωσή τους, θα πρέπει να συνεχίζεται επί 15θήμερο, στη διάρκεια του οποίου δεν θα επιτρέπονται επισκέπτες.
Παιδιά
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, επεσήμανε ότι νέοι άνθρωποι και παιδιά έχουν πεθάνει από τον κορονοϊό, γι΄αυτό ο Οργανισμός εκδίδει νέες κλινικές οδηγίες για τη διαχείριση παιδιών, ηλικιωμένων και εγκύων.
Ασθενείς με HIV
Στις ανησυχίες του επικεφαλής του ΠΟΥ, περιλαμβάνονται επίσης και οι φτωχές χώρες με ασθενείς με HIV και υποσιτισμένα παιδιά, κάνοντας έκκληση σε όλες τις χώρες να συμβάλλουν στη διακοπή της μετάδοσης του ιού.
Επάρκεια υλικών
Ο δρ Γκεμπρεγιέσους υπογράμμισε ότι η αποθεματοποίηση βασικών υλικών μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει, τονίζοντας ότι το πιο απαραίτητο είναι το πλύσιμο των χεριών, και για λόγους αλληλεγγύης έκανε έκκληση να σταματήσει η αποθεματοποίηση φαρμάκων και άλλων υλικών όπως μάσκες και αντισηπτικά, που μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετο πρόβλημα στις κοινωνίες. Πρόσθεσε τη θετική ανταπόκριση των εταιριών παραγωγής στην έκκλησή του για αύξηση της παραγωγικής δραστηριότητάς τους, ενώ ο επικεφαλής του τμήματος logistics του ΠΟΥ, Πωλ Μολινάρο, υπογράμμισε ότι η αύξηση της παραγωγής αφορά κυρίως πιο εξειδικευμένα υλικά. Παράλληλα, ο Οργανισμός προχωρεί σε ελέγχους νέων διαγνωστικών τεστ, προκειμένου να δώσει την έγκρισή του και σε νέα είδη, με στόχο την ενίσχυση της επάρκειας σε μέσα διάγνωσης του νέου ιού.
Συστήματα υγείας
Υπογραμμίζοντας την ανάγκη να δημιουργηθεί χρόνος ώστε να προετοιμαστούν τα συστήματα υγείας, ο επικεφαλής του ΠΟΥ παρατήρησε ότι "αυτός ο ιός μπορεί να κάνει πράγματα που δεν γνωρίζουμε ακόμη. Οι εύρωστες χώρες μπορεί να αντιμετωπίσουν εκπλήξεις και πρέπει να προετοιμαστούν για όλα τα ενδεχόμενα.
Τα συστήματα υγείας τους, είναι δομημένα ώστε να έχουν αποδοτικότητα της τάξης του 95%. Και όταν εμφανίζεται η έκτακτη ανάγκη είναι δύσκολο να προσαρμοστούν, γιατί δεν υπάρχει προβλεψιμότητα. Και δεν μπορούν να επεκτείνουν τη δυναμικότητά τους, γιατί τα πολλαπλά ενδεχόμενα απαιτούν γρήγορη προετοιμασία, η οποία δεν έχει προβλεφθεί".
Τόνισε εδώ, ότι και "η προετοιμασία αυτή είναι απαραίτητη, γιατί είμαστε τόσο ισχυροί, όσο ο πιο αδύναμος κρίκος", προσθέτοντας ότι "ζούμε σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο" και "ο κανόνας του παιχνιδιού είναι παγκόσμια προετοιμασία και αντίσταση".
Στην Ελλάδα
Στο μεταξύ, στη χώρα μας, τα νέα κρούσματα χθες ήταν 21, εκ των οποίων τα 7 ήταν απροσδιόριστης αιτιολογίας και πιθανότατα προήλθαν από τοπική μετάδοση.
Έτσι, το σύνολο των κρουσμάτων ανέβηκε στους 352 ασθενείς και τα απροσδιόριστα περιστατικά στα 51.
Οι νοσηλευόμενοι αυξήθηκαν χθες στους 65, από τους 51 χθες, ενώ άλλος ένας ασθενής διασωληνώθηκε.
Το σύνολο των νοσηλευομένων παίρνει αντι - ιική θεραπεία.
Τα εργαστήρια έχουν εξετάσει συνολικά 4320 δείγματα, ενώ εκκρεμούν ακόμη άλλα 200 περίπου.
Αλλαγές στις υγειονομικές δομές
Καθώς τα κρούσματα αυξάνονται, αυξάνεται και η ετοιμότητα του συστήματος υγείας της χώρας.
Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε χθες ενίσχυση του συστήματος Δημόσιας Υγείας με πρόσθετα κονδύλια και με ανθρώπινο δυναμικό. Το Υπουργείο Υγείας ενισχύθηκε με 15 εκ. ευρώ για την προμήθεια υγειονομικού υλικού και θα ενισχυθεί με επιπλέον 70 εκ. ευρώ για την πρόσληψη 2.000 επαγγελματιών υγείας σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ.
Οι προσλήψεις έχουν ήδη αρχίσει, έχουν ήδη γίνει 950 προσλήψεις και εκτιμάται ότι οι πρόσθετες χρηματοδοτήσεις θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ.
Στο μεταξύ, ξεκινά η αναδιάταξη των νοσοκομείων και μπαίνουν σε λειτουργία πτέρυγες δημόσιων νοσοκομείων αποκλειστικά για τη νοσηλεία περιστατικών με λοίμωξη από τον κορονοϊό.
Σε αυτό τον σχεδιασμό περιλαμβάνεται ολόκληρο το νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ, το νοσοκομείο «Παμμακάριστος» που ήδη λειτούργησε, καθώς και μια πτέρυγα του νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα».
Ακόμη, δεσμεύθηκε κατόπιν συμφωνίας με το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, το ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης και αποθεραπείας Attica στην Ελευσίνα, για την αποκλειστική νοσηλεία ασθενών με τη νέο νόσο, με ευθύνη της 2ης ΥΠΕ.
Επαναπατρισμός από Αγγλία
Καταλήγοντας, ο κ. Τσιόδρας με αφορμή την έλευση μεγάλου αριθμού νέων από το Ηνωμένο Βασίλειο και χώρες με μεγάλη εξάπλωση του κορονοϊού, τόνισε την ανάγκη για οικειοθελή καραντίνα, καθώς υπάρχει κίνδυνος να μεταδώσουν τον ιό σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.