Κίνδυνο διπλής πανδημίας φέρνει ο νέος κορονοϊός, καθώς η εντατική επιδημιολογική επιτήρηση της ασθένειας COVID - 19 χρησιμοποιεί το σύστημα επιτήρησης της γρίπης. Καθώς δίνεται προτεραιότητα στο νέο κορονοϊό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει διαπιστώσει μείωση 62% στην αποστολή δειγμάτων των ιών της γρίπης που κυκλοφορούν, αλλά και 94% μείωση στις γενετικές αλληλουχίες των ιών της γρίπης που δημοσιεύονται δημόσια στις βάσεις δεδομένων της γρίπης.
Όσο παρατηρούνται αυτές οι καθυστερήσεις, οι ειδικοί του ΠΟΥ αδυνατούν να μελετήσουν ιούς της γρίπης που μπορούν να προκαλέσουν πανδημία, αλλά και να προχωρήσουν στις συστάσεις για το κοκτέιλ ιών που θα πρέπει να περιέχονται στο φετινό εμβόλιο κατά της γρίπης.
Έτσι, σε συνδυασμό με την πανδημία του κορονοϊού που επιμένει, υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης των συστημάτων υγείας από τις δύο νόσους, καθώς και οι δύο στο πέρασμά τους απαιτούν νοσηλεία και ταυτόχρονα προκαλούν θανάτους, η μία περισσότερο από την άλλη. Και μόνο για τη γρίπη, χρειάζεται να παραχθεί το εμβόλιο με τους επικρατέστερους ιούς, για ηπιότερη νόσηση και αποτροπή των θανάτων.
Τις σχετικές επισημάνσεις έκανε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δρ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους, εξηγώντας πως η επιτήρηση του νέου κορονοϊού χρησιμοποίησε το σύστημα επιτήρησης της γρίπης, GISRS που λειτουργεί από το 1952 σε 125 χώρες. Ο λόγος είναι ότι κατ΄ αρχήν λειτουργεί ιδιαίτερα αποτελεσματικά λόγω της μακρόχρονης εμπειρίας, αλλά και επειδή η COVID - 19 αναγνωρίζεται κατ΄ αρχήν ως ασθένεια του αναπνευστικού. Έτσι, μεγάλος αριθμός των εργαζομένων στο σύστημα αυτό, τοποθετήθηκε στην παρακολούθηση της COVID - 19, αφήνοντας κενό στην παρακολούθηση των ιών της ινφλουέντζας, που προκαλούν γρίπη, με τις προαναφερόμενες επιπτώσεις.
Η υπεύθυνη του παγκόσμιου προγράμματος επιτήρησης της γρίπης δρ Γουενζινγκ Ζάνγκ, πρόσθεσε ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος πανδημίας από γρίπη και οι χώρες πρέπει να βρίσκονται πάντα σε επιφυλακή για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, για τη μείωση των θανάτων που προκαλεί η ίδια η γρίπη.
Δεν υπάρχει ύφεση του κορονοϊού
Την ίδια στιγμή, η πανδημία του νέου κορονοϊού, δεν δείχνει σημάδια ύφεσης, καθώς σε ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο, αλλά και στη νοτιοανατολική Ασία εμφανίζονται ανησυχητικές εστίες, οι οποίες απαιτούν τη συνεχή λήψη μέτρων περιορισμού του ιού.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 100 κρουσμάτων στο Πεκίνο, ύστερα από 50 ημέρες μηδενικής καταγραφής τοπικών κρουσμάτων.
Κάθε χώρα υποψήφια για επίκεντρο της πανδημίας
Με αφορμή την άνοδο των κρουσμάτων στη Λατινική Αμερική, αλλά και την Ασία και Μέση Ανατολή, ο επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων αναγκών δρ Μάικ Ράιαν επεσήμανε ότι η κάθε χώρα μπορεί δυνητικά να αποτελέσει το επίκεντρο της τρέχουσας πανδημίας του κορονοϊού, καθώς η ασθένεια δεν έχει εξαλειφθεί, αντίθετα συνεχίζεται, επανερχόμενη σε εστίες. Το γεγονός παραμένει ανησυχητικό, καθώς οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας πρέπει να παραμένουν σε εγρήγορση να εντοπίζουν τον ιό και να παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα για τον περιορισμό του εντός των εστιών, μέχρι την ανάρρωση των ασθενών.
Το ρίσκο του τουρισμού
Το πρόβλημα γίνεται ακόμη δυσκολότερο με το άνοιγμα του τουρισμού, καθώς οι πτήσεις αποτελούν ένα περιβάλλον αναγκαστικού συγχρωτισμού, με αποτέλεσμα να απαιτείται η διαχείριση του ρίσκου για την διευκόλυνση του τουρισμού με ασφάλεια.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΠΟΥ με τους φορείς της αεροπλοΐας, επισημαίνεται η τήρηση λεπτομερών δεδομένων για τους επιβάτες, προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα ιχνηλάτησης των περιστατικών που θα ανιχνεύονται στις χώρες υποδοχής των τουριστών και ο περιορισμός τους σε καραντίνα, για ανακοπή της διασποράς του ιού.