Με στόχο να μην μείνει κανείς ακάλυπτος απέναντι στο νέο κορονοϊό 40 εκπρόσωποι κρατών επαναβεβαίωσαν χθες τη δέσμευσή τους για χρηματοδότηση ανακάλυψης όπλων κατά το νέου κορονοϊού που θα περιλαμβάνουν εμβόλιο, θεραπεία ή διαγνωστικά μέσα, στο πλαίσιο ευρείας διάσκεψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας.
Οι ηγέτες των χωρών αυτών -ήδη από την περασμένη εβδομάδα- είχαν δεσμευθεί για την χρηματοδότηση κλινικών μελετών ύψους 7,4 δισ. ευρώ στο πλαίσιο ενίσχυσης της έρευνας για την αντιμετώπιση του SARS-COV-2 και χθες επιβεβαιώθηκε η πρόθεση για επιτάχυνση των ερευνών και της ανάπτυξης ασφαλών και αποτελεσματικών μέσων αντιμετώπισης του ιού, καθώς ο κάθε ένας από μας πρέπει να προστατευθεί από αυτήν την ασθένεια.
Η διάσκεψη, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ δρ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους, είχε ως στόχο επίσης να διασφαλίσει την κατάλληλη διανομή εμβολίων ή θεραπειών στον παγκόσμιο πληθυσμό, στο πλαίσιο του προγράμματος του Οργανισμού "Υγεία για όλους".
Ο δρ Γκεμπρεγιέσους σημείωσε ότι πάνω από 70 χρόνια από την ίδρυση του ΠΟΥ γίνονται προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση, τώρα είναι η ώρα να υλοποιηθούν οι προσπάθειες αυτές.
Χωρίς σαπούνι και νερό
Επισημαίνοντας τις δυσκολίες στο εγχείρημα αυτό, τόνισε ότι τουλάχιστον 3 δισ. πληθυσμού στον πλανήτη δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και σαπούνι ή αλκοολούχα διαλύματα στο σπίτι τους, ενώ λιγότερο από τα δύο τρίτα των δομών υγείας διεθνώς δεν έχουν νιπτήρες. Και πρόσθεσε ότι για να σταματήσουμε τον νέο κορονοϊό, χρειάζονται επενδύσεις, ώστε ο κόσμος να έχει πρόσβαση σε υποδομές υγιεινής των χεριών.
Αντίστοιχα, ο επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων αναγκών δρ Μάικ Ράιαν υπογράμμισε πως πρόκειται για επικίνδυνη πρακτική η σύνδεση της παροχής φροντίδας σε ασθενείς με COVID - 19 με την οικονομική δυνατότητα του ασθενή να πληρώσει για τη θεραπεία του. Εξήγησε ότι κανείς δεν είναι ασφαλής, μέχρι ο κάθε πολίτης να είναι ασφαλής έναντι του κορονοϊού.
Παραδοσιακά γιατροσόφια
Σε ότι αφορά τη χρήση φυτικών προϊόντων στο πλαίσιο της παραδοσιακής ιατρικής διαφόρων χωρών, ο δρ Γκεμπρεγιέσους επεσήμανε ότι ο ΠΟΥ υποστηρίζει την παραδοσιακή ιατρική.
Εξειδικεύοντας, ο δρ Ράιαν υπογράμμισε ότι ενθαρρύνεται οποιαδήποτε παραδοσιακή συνταγή βοηθά τους ασθενείς να ξεπεράσουν την κακουχία όπως ο συνδυασμός από λεμόνι και μέλι.
Όμως όταν πρόκειται για φυτικό σκεύασμα που περιέχει δραστική ουσία, τότε αυτό πρέπει να ελέγχεται βάσει κλινικών μελετών για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητά του, όπως συμβαίνει με κάθε άλλο φάρμακο. Ενισχύοντας την υποστήριξη του ΠΟΥ στην παραδοσιακή ιατρική, σημείωσε ότι πάρα πολλά φάρμακα ξεκίνησαν από την παραδοσιακή ιατρική μέχρι να καταλήξουν σε μορφή χαπιού.
Τόνισε όμως ότι οι κλινικές μελέτες είναι απολύτως απαραίτητες, καθώς λαμβάνουν υπόψιν σειρά ηθικών και λοιπών παραμέτρων προστασίας των ασθενών και υπογράμμισε τη διαθεσιμότητα του ΠΟΥ να βοηθήσει στο σχεδιασμό κλινικών μελετών για φυτικής προέλευσης σκευάσματα που οι παραδοσιακοί θεραπευτές έχουν ενδείξεις ότι μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Ενισχύοντας τη θέση αυτή του Οργανισμού, η δρ Βαν Κερκοφ δήλωσε πως ήδη στην Κίνα διενεργούνται κλινικές μελέτες προκειμένου να διερευνηθεί η αποτελεσματικότητα διαφόρων φυτών που χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή Κινεζική ιατρική, στην αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού.
Στην Ελλάδα προτεραιότητα στους ευπαθείς
Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο καθ. Σωτήρη Τσιόδρα, στη χώρα μας, προτεραιότητα στη χορήγηση του εμβολίου, όταν αυτό ανακαλυφθεί και επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα και ασφάλειά του, θα έχουν οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, εξαιτίας του γεγονότος ότι στην αρχή, η παραγωγικές δυνατότητες του νέου εμβολίου θα είναι περιορισμένες, όπως αντίστοιχα και οι ποσότητές του.
Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή ο δείκτης μεταδοτικότητας του ιού στη χώρα μας είναι κάτω από 0,5 (σημαίνει ότι χρειάζονται δύο ασθενείς να μολύνουν έναν υγιή) και ότι με την άρση των περιοριστικών μέτρων, η χώρα μας προσθέτει τρεις ακόμη παραμέτρους στην επιδημιολογική παρακολούθηση του ιού: την γεωγραφική παρουσία του ιού, τις κλιματολογικές συνθήκες με κύρια τη θερμοκρασία και τη χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό.