Ασφυκτικό έλεγχο από τα κράτη στο εσωτερικό τους, σχετικά με την πορεία της πανδημίας, συνιστούν οι επιτελείς του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας όσο περνά ο καιρός και η μία μετά την άλλη χώρα αίρουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα.
Ο λόγος είναι ότι ο νέος κορονοϊός για να επιβιώσει, χρειάζεται ανθρώπους. Συνεπώς οι συγκεντρώσεις και ο συγχρωτισμός τον διευκολύνουν να μεταδοθεί.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων αναγκών δρ Μάικ Ράιαν, ο οποίος τόνισε πως «Με την άρση των lockdown, τα συστήματα υγείας μπορούν να γεμίσουν τις κλίνες τους και να τις αδειάσουν, αρκετές φορές. Αρκεί να μην είναι τέτοια η ανάγκη που να ξεπερνά τις δυνατότητές τους. Η οικονομία από την άλλη πλευρά, δεν είμαι σίγουρος ότι μπορεί να αντέξει παραπάνω από ένα lockdown».
Ο κ. Ράιαν σημείωσε ότι «δεν είναι σωστή πολιτική η καταμέτρηση των κρουσμάτων στις εντατικές και το νεκροτομείο». Για να συνεχίσει, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται άμεση δράση, όταν διαπιστώνεται αυξητική τάση στα νέα κρούσματα, με απομόνωση, ιχνηλάτηση και καραντίνα των επαφών.
Ήρθε για να μείνει
Όσον για το χρόνο που ο ιός θα συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί, ο κ. Ράιαν σημείωσε πως «είναι άγνωστο αν θα φύγει ποτέ», και τονίζοντας ότι δεν συγκρίνει τους δύο ιούς μεταξύ τους, είπε ότι «ο ιός του AIDS δεν έφυγε ποτέ, όμως μάθαμε να προστατευόμαστε από αυτόν και βρέθηκαν φάρμακα για τον έλεγχο της νόσου».
Επιπλέον, πρόσθεσε ότι ούτε με την ανακάλυψη εμβολίου θα μπορέσουμε να τον εξαλείψουμε, σημειώνοντας πως «μόνο την ευλογιά έχουμε καταφέρει ως ανθρωπότητα να εξαλείψουμε μέσω του εμβολιασμού».
Βασικός παράγων για την εξάλειψη μιας νόσου, είναι να εμβολιαστεί ο πληθυσμός. Και ενώ έχουμε εμβόλια για μια σειρά από ασθένειες, εντούτοις δεν έχουν εξαλειφθεί, γιατί ο κόσμος δεν τηρεί τις συστάσεις των προγραμμάτων εμβολιασμών, με αποτέλεσμα επιδημικές εξάρσεις.
Σε ότι αφορά τον ιό και τους εμβολιασμούς εφόσον ανακαλυφθεί εμβόλιο, η επικεφαλής του προγράμματος αναδυόμενων νόσων και ζωονόσων Μαρία Βαν Κερκόφ, επεσήμανε ότι δεν είναι ανάγκη να περιμένουμε το εμβόλιο τον επόμενο χρόνο.
Το lockdown δεν είναι ένα μόνο μέτρο
«Έχουμε δει κράτη που με τα κατάλληλα μέτρα, κατάφεραν να θέσουν τον ιό υπό έλεγχο», τόνισε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «το lockdown δεν είναι ένα μόνο μέτρο. Συνίσταται σε μια συνεκτική πολιτική που περιλαμβάνει περιοριστικά μέτρα μετακινήσεων μεν, αλλά και κλείσιμο σχολείων και άλλων φορέων συνωστισμού του πληθυσμού, όπως μπαρ, αθλητικών εγκαταστάσεων κλπ».
Συνέστησε στις κυβερνήσεις να αξιολογούν την επίπτωση από το άνοιγμα κάθε μιας δομής, σε σχέση με την ένταση της μετάδοσης του ιού.
«Ο ιός χρειάζεται ανθρώπους για να μεταδοθεί», είπε χαρακτηριστικά και «πρέπει να εμποδίσουμε κάτι τέτοιο να συμβαίνει».
Επαναλαμβάνοντας τα 6 κριτήρια για άνοιγμα των κοινωνιών και των οικονομιών (μείωση κρουσμάτων, επάρκεια συστημάτων υγείας, έλεγχος κλειστών δομών πληθυσμού, προφυλάξεις στους χώρους εργασίας, έλεγχος εισαγομένων κρουσμάτων και κοινωνική δέσμευση), στάθηκε στο τελευταίο.
Υπογράμμισε ότι ο καθένας μας παίζει ένα σημαντικό ρόλο στη μετάδοση του ιού και γι΄ αυτό θα πρέπει να υπάρχει η δέσμευση της κοινωνίας συνολικά στην τήρηση των μέτρων περιορισμού της μετάδοσης.