Η παγκόσμια κούρσα για το εμβόλιο επιταχύνεται, αναπτερώνοντας τις ελπίδες στην μάχη κατά της πανδημίας. Το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης μπαίνει άμεσα στην τρίτη φάση των κλινικών μελετών, το ίδιο θα συμβεί στις 27 Ιουλίου για το εμβόλιο της Moderna και του Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ, η Κίνα αναζητά εθελοντές σε άλλες χώρες για να προχωρήσει κι αυτή στη φάση ΙΙΙ, ενώ σε κλινική μελέτη φάσης Ι μπαίνει και το εγχείρημα του λονδρέζικου Imperial College.
Σε αυτό τον παγκόσμιο μαραθώνιο για την αντιμετώπιση του ιού, νέες θετικές ειδήσεις συντηρούν ζωντανές τις ελπίδες ότι το εμβόλιο που θα εμποδίσει την εξάπλωσή του δεν θα αργήσει, ότι σύντομα θα γίνει πράξη ένα προιόν που θα προκαλεί ισχυρά αποτελέσματα ανοσίας, ότι το πολύμηνο αυτό αβέβαιο τοπίο θα γίνει τουλάχιστον λιγότερο θολό. Το κάδρο συμπληρώνουν επιπλέον 12 εμβόλια τα οποία βρίσκονται σε φάση κλινικών μελετών Ι και ΙΙ, ενώ επιπλέον 130 αντίστοιχες προσπάθειες βρίσκονται διεθνώς σε προκλινικό στάδιο.
Σε αυτό το μαραθώνιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι οι διαδικασίες ανάπτυξης του εμβολίου της Οξφόρδης προηγούνται έναντι του εμβολίου της Moderna. Το βρετανικό πανεπιστήμιο σε συνεργασία με την AstraZeneka ξεκίνησαν ήδη την αναζήτηση εθελοντών, προκειμένου το υποψήφιο εμβόλιο να περάσει σε κλινική φάση ΙΙΙ, ενώ τη Δευτέρα, 20 Ιουλίου, αναμένεται από το επιστημονικό περιοδικό Lancet η προκαταρκτική δημοσίευση των πρώτων αποτελεσμάτων που έχουν προκύψει από την κλινική μελέτη του εμβολίου κατά τη φάση Ι. Η προκλινική του μελέτη έδειξε ότι η διπλή δόση πετυχαίνει μεγαλύτερη ανοσοποιητική αντίδραση αντί της μονής δόσης.
Οι εκτιμήσεις της AstraZeneca, κάνουν λόγο για επίτευξη ανοσοποίησης για ένα έτος. Η εταιρία έχει προχωρήσει σε συμφωνίες για την διάθεση 400 εκατ. δόσεων ως το τέλος του έτους στην Ευρώπη. Επίσης έχει συμφωνίες με τους οργανισμούς CEPI, GAVI και Serum Institute της Ινδίας, για τη διάθεση του εμβολίου σε χαμηλού και μέσου εισοδήματος χώρες.
Στην περίπτωση της Moderna, η αμερικανική εταιρεία ξεκινά σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ την φάση ΙΙΙ της κλινικής μελέτης του δικού της εμβολίου, στις 27 Ιουλίου. Ο προγραμματισμός της φάσης ΙΙΙ αφορά 30.000 συμμετέχοντες, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της πρώτης φάσης της μελέτης σε 45 υγιείς εθελοντές.
Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine από την κλινική μελέτη φάσης Ι, έδειξαν ότι οι εθελοντές αυτοί ανέπτυξαν ισχυρότερη ανοσοποίηση με δόση 100 μικρογραμμαρίων, έναντι της ανοσοποίησης που απέκτησαν 38 άτομα που είχαν αναρρώσει από την ασθένεια. Με τα δεδομένα αυτά, η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε χθες την έναρξη της παραγωγής, πριν ακόμη πάρει την έγκριση, προκειμένου να διασφαλίσει τη διάθεση του εμβολίου αμέσως μόλις λάβει το "πράσινο φως".
Όσο για την Κίνα, η CanSino Biologics, βρίσκεται σε συζητήσεις με Ρωσία, Βραζιλία, Χιλή και Σαουδική Αραβία, προκειμένου να προχωρήσει στη φάση ΙΙΙ της δικής της κλινικής μελέτης, με τη συμμετοχή 40.000 ατόμων. Άλλα δύο υποψήφια εμβόλια ετοιμάζονται να μπουν σε κλινική μελέτη φάσης ΙΙΙ από την Sinovac Biotech και την κρατική κινεζική φαρμακοβιομηχανία Sinopharm. Στην Κίνα οι ερευνητικές προσπάθειες στοχεύουν στην παραγωγή 100-200 εκατ. δόσεων κατ΄έτος με αρχή το 2021.
Σε ότι αφορά το εμβόλιο του Imperial College, η μελέτη ξεκινά με 300 συμμετέχοντες, οι οποίοι και θα λάβουν διπλή δόση εμβολίου. Αν αυτό αποδειχθεί αποτελεσματικό, τότε θα φτάσει σε κλινική μελέτη φάσης ΙΙΙ με 6.000 συμμετέχοντες ως το τέλος της χρονιάς. Μέχρι στιγμής από τις προκλινικές μελέτες έχει δείξει ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό σε μελέτες με πειραματόζωα.