Έχοντας ξεπεράσει τους 4.079.168 εμβολιασμούς στην επικράτεια, με τους 105.832 να πραγματοποιούνται μέσα στο τελευταίο 24ωρο και 1.450.838 συνανθρώπους μας να έχουν λάβει ήδη και την 2η δόση, κάθε νέο εμβόλιο που γίνεται στην πατρίδα μας φέρνει την Ελλάδα ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνει πράσινη στον επιδημιολογικό χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ECDC.
Η μετάβαση αυτή αποκτά νέο ειδικό βάρος μετά τη χθεσινή πρεμιέρα του τουρισμού, ένα γεγονός που παρουσιάστηκε στον Διεθνή Τύπο με πολύ θετικά σχόλια τόσο για τις ομορφιές της χώρας μας όσο και για την υγειονομική ασφάλεια, με την οποία ανοίγει τις πύλες της στους τουρίστες. Το προβλεπτικό μοντέλο του καθηγητή πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκου Τζανάκη τοποθετεί μεταξύ 10-15 Ιουνίου το διάστημα-ορόσημο για τη μετάβαση της Ελλάδας σε πράσινη χώρα για το ECDC, με ημερήσια καταγραφή που δε θα ξεπερνά τα 1.150 κρούσματα κορονοϊού.
Ένα μήνα μετά, στις 15 Ιουλίου το μοντέλο του Ν. Τζανάκη προβλέπει πως ο αριθμός των ημερήσιων νέων διαγνώσεων θα πέσει κάτω του 1000, με τον ίδιο να θεωρεί πως είναι πολύ σημαντική και σχετικά γρήγορη η πτώση που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται στις κλίνες ΜΕΘ και να θυμίζει πώς ένα μήνα πριν -αρχές Απριλίου- οι διασωληνωμένοι ασθενείς άγγιζαν τους 850.
Δεν επηρεάζουν την συνολική εικόνα οι εξάρσεις στα νησιά
Για τις πρόσφατες εξάρσεις της covid που καταγράφηκαν σε 10 περιοχές της περιφέρειας, κυρίως νησιά, ο Ν. Τζανάκης δεν ανησυχεί ιδιαίτερα βλέποντας το δάσος κι όχι το δέντρο και εξηγεί: «Αυτές οι εστίες με τις νέες διαγνώσεις που αποτυπώνουν τις μετακινήσεις των νέων ανθρώπων κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα στα πατρικά τους σπίτια και στους γονείς τους, δεν με ανησυχούν τόσο πολύ όσο οι εξάρσεις στα αστικά κέντρα.
«Γιατί η αύξηση των νέων διαγνώσεων στα νησιά, όπου οι πληθυσμοί είναι μικρότεροι, μπορεί να εξελίσσονται γρήγορα και να δίνουν υψηλές κορυφώσεις, αλλά δεν μπορούν να επηρεάζουν την γενικότερη εικόνα και συνεπώς δεν μπορούν να αλλάξουν την κατηγοριοποίηση της χώρας μας στον παγκόσμιο επιδημιολογικό χάρτη».
Σημαντική η χρήση του self-test πριν από ταξίδια και ψυχαγωγικές δραστηριότητες
Από τη μεριά του ο καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής εκτιμά πώς τα ευρήματα του προβλεπτικού μοντέλου του Πανεπιστημίου Κρήτης για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο αποτελούν καλή προσέγγιση με την προϋπόθεση ότι ο δείκτης R θα παραμένει στα σημερινά επίπεδα δηλαδή κάτω της μονάδας και θυμίζει ότι βάσει των τελευταίων καταγραφών το R διαμορφώνεται στο 0,83%. Ο δείκτης θετικότητας είναι επίσης χαμηλός -διαμορφώνεται στο 3,3%- κάτω του ορίου συναγερμού του 4-παρότι ο αριθμός των τεστ έχει αυξηθεί πολύ αγγίζοντας σε ημερησία βάση ακόμα και τους 85.000 ελέγχους.
Η κατάργηση των περισσότερων περιορισμών βρίσκει όλους τους επιστήμονες της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων ανήσυχους, να στέλνουν το μήνυμα στην κοινωνία πως το lockdown τέλειωσε αλλά ο προβληματισμός παραμένει και πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό.
Όπως υπογραμμίζει ο Δ. Παρασκευής είναι επιβεβλημένη η τήρηση των μέτρων προστασίας μέχρι να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και να δημιουργήσουμε το τείχος της συλλογικής ανοσίας, που θα εμποδίσει την εκ νέου διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα. Θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε self -test πριν την μετακίνηση σε άλλο Νομό, τώρα που οι υπερτοπικές μετακινήσεις είναι πλέον ελεύθερες αλλά και προτού πάμε στο θερινό σινεμά, μια από τις πιο αγαπημένες καλοκαιρινές ψυχαγωγικές δραστηριότητες, συστήνει ο καθηγητής επιδημιολογίας.
Και προσθέτει: Ανάλογα με το πώς θα διαμορφωθεί το επιδημιολογικό φορτίο στην κοινότητα μέχρι το τέλος του Μαΐου, θα συζητήσουμε στην Επιτροπή αν θα πρέπει να συστήσουμε τη διενέργεια self-testing για τη συμμετοχή σε άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως είναι τα ανοιχτά θέατρα και οι συναυλίες. Έως τώρα έχουν βρεθεί 14.172 συνάνθρωποί μας θετικοί χάρη στην χρήση των self -test, με το 25% των νέων διαγνώσεων να εντοπίζεται χάρη σε αυτόν τον εύκολο και γρήγορο αυτοέλεγχο.