Σε εκδήλωση του Δήμου Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης για την επέτειο 98 χρόνων από την εξόντωση των Ελλήνων του Πόντου παρευρέθηκε ο Γιώργος Τσαούσης, στέλεχος του Ποταμιού από τη Θεσσαλονίκη και υπεύθυνος Μεταναστευτικής Πολιτικής του κινήματος. Από το Άγαλμα του Ποντίου Αγωνιστή που επανατοποθετήθηκε στο φυσικό του χώρο, απέναντι από τον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου μετά από 15 χρόνια, ξεκίνησε η Εκδήλωση Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που συνδιοργάνωσαν, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι τρεις σπουδαίοι ποντιακοί σύλλογοι «Ακρίτες του Πόντου Σταυρούπολης», «Αλέξανδρος Υψηλάντης Ηλιούπολης», «Ένωση Ποντίων Πολίχνης» και ο Δήμος Παύλου Μελά, υπό την αιγίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, εκδήλωση - προάγγελος της Κεντρικής Εκδήλωσης Μνήμης, της Παρασκευής 19 Μαϊου, στην Πλατεία Αγίας Σοφίας της Θεσσαλονίκης.
Μετά την Επιμνημόσυνη δέηση, κατέθεσαν στεφάνια ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης και οι τρεις Πρόεδροι των συλλόγων Κώστας Παπαδόπουλος, Πόπη Πολυματίδου, Αλέξανδρος Εμεινίδης. Στη συνέχεια ο Επίτιμος Πρόεδρος των Ακριτών του Πόντου Παναγιώτης Κοντεσίδης αναφέρθηκε στο ιστορικό του αγάλματος και ακολούθησε σιωπηρή πορεία με αναμμένα κεριά μέσω των οδών Μεσολογγίου, Χρυσοστόμου Σμύρνης και Λαγκαδά προς το νέο ελεύθερο χώρο που προέκυψε μετά τις πρόσφατες κατεδαφίσεις στα βόρεια της δυτικής πλευράς του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά. Εκεί, με παρουσία πλήθους κόσμου, έλαβαν χώρα οι κεντρικές ομιλίες, αυτή του Δημάρχου καθώς και αυτή του καθηγητή Ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου Princeton των ΗΠΑ Νίκου Μιχαηλίδη, όπως και όλα τα καλλιτεχνικά δρώμενα της βραδιάς..
Συγκινητικός ο σκηνοθέτης Γιάννης Γεωργιάδης στο μονόπρακτο που παρουσίασε, «ζωγραφίζοντας» την αγωνία ενός Πόντιου κατά τις σφαγές. Γλαφυρή στη δική της αφήγηση Ελένη Σαββίδου, μέλος του θεατρικού των «Ακριτών του Πόντου». Ακούσματα πόνου, που σαν αγκάθια τρυπούσαν την καρδιά, από την ορχήστρα του Γιώργου Πουλαντζακλή και τις φωνές των Γιάννη Σταυριανίδη και Χρήστου Γεωργιάδη. Με ψυχή που επισκίαζε τις μεγάλες ικανότητές τους χόρεψαν ποντιακούς χορούς επιλεγμένα παλικάρια από τους συλλόγους, συγκινώντας το κοινό και κλείνοντας αυτήν τη βραδιά θλίψης και μνήμης. Τέλος, «ταξίδι» σκέψεων προκαλεί η έκθεση από το αρχείο του καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κώστα Φωτιάδη, υπό την επιμέλεια του Τριαντάφυλλου Κουρούκλα, η οποία περιλαμβάνει φωτογραφικές αναπαραγωγές από χάρτες, παλιές φωτογραφίες και εικαστικά έργα με αναφορά στη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και είναι ανοικτή για τους επισκέπτες καθημερινά, στην υπόγεια διάβαση πεζών της οδού Λαγκαδά, στο ύψος του Αγίου Ελευθερίου.
Στην πρόσκληση των διοργανωτών ανταποκρίθηκαν και παρευρέθηκαν, εκτός από τον Γιώργο Τσαούση, η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Κατερίνα Νοτοπούλου, οι Βουλευτές Α΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας και Σταύρος Καλαφάτης, ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Γιώργος Λαζαρίδης, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕ Παύλος Γαλεγαλίδης, ο Ερευνητής και πρώην Καθηγητής Μαθησιακών Δυσκολιών Γεώργιος Παυλίδης και από το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Παύλου Μελά, ο Πρόεδρος Αθανάσιος Κίκης, οι Αντιδήμαρχοι Ιωσήφ (Άκης) Αράπογλου, Δημήτρης Αθάνατος, Στέφανος Βάρφης, Κώστας Πάντσης, Σάκης Λαζαρίδης, οι εντεταλμένοι Στέφανος Γιαννουλίδης, Δημήτρης Λαλές, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Σαράντης Καρβουνίδης, Αβραάμ Κωτσίδης, Νικόλαος Παυλίδης, Σάββας Σερασίδης, Γιώργος Στολτίδης, Γιώργος Λίλτσης, Κυριάκος Τσαταλμπασίδης και Τοπικοί Σύμβουλοι των Δημοτικών Κοινοτήτων Δήμου Παύλου Μελά.