Ποτάμι: Το παράλληλο σύμπαν του κ. Κατρούγκαλου

Ποτάμι: Το παράλληλο σύμπαν του κ. Κατρούγκαλου

«Κάθε μήνα οι συνταξιούχοι - παρά τις στομφώδεις διακηρύξεις του κ. Κατρούγκαλου που πλέον μόνο θλίψη προκαλούν - βλέπουν συνεχείς μειώσεις των συντάξεών τους – επικουρικών, χηρείας, κύριων μέσω της αύξησης των εισφορών του κλάδου υγείας και των φορολογικών συντελεστών, κατάργηση ΕΚΑΣ, παρακράτηση αναδρομικών, κ.λ.π.», αναφέρει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του.

Η ανακοίνωση του κόμματος συνεχίζει ως εξής:

Από 1/1/2017 θα έχουμε και την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες

Ενώ άλλα λένε οι αριθμοί και τα εκκαθαριστικά, ο Υπουργός Εργασίας επιμένει ότι εκείνος ξέρει καλύτερα για τα χρήματα που έχουν απομείνει στο πορτοφόλι τους.

Μ'' όλες τις μειώσεις λύθηκε το πρόβλημα του Ασφαλιστικού; Δυστυχώς, η απάντηση είναι ένα ξεκάθαρο όχι! Στην Τριμηνιαία Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής (Απριλίου-Ιουνίου 2016) αναφέρεται: «Το συνταξιοδοτικό σύστημα παραμένει μη βιώσιμο παρά την δημοσιονομική προσαρμογή των 3,5 δισ. € έως και το 2019. Οι μειώσεις στις συντάξεις είναι μεγάλες όπως και οι αυξήσεις των εισφορών των ασφαλισμένων που θεωρούμε ότι θα είναι δύσκολο να ανταποκριθούν στις νέες υποχρεώσεις. Η εισπραξιμότητα των ταμείων θα κλονιστεί ανεπανόρθωτα».

Όλοι όσοι λέμε ότι το Ασφαλιστικό θέλει άλλη αντιμετώπιση, επιβεβαιώνεται: Ο νέος Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης ξεκινά με έλλειμμα 2 δις. ευρώ όπως φαίνεται στο προσχέδιο προϋπολογισμού 2017), ο ΕΦΚΑ έχει ήδη ζητήσει 370 εκ. ευρώ από το ΑΚΑΓΕ για την πληρωμή των συντάξεων του ΟΑΕΕ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία έχουν ξεπεράσει τα 30 δις ευρώ.

Το Ποτάμι ήταν το μόνο κόμμα που από το βήμα της Βουλής κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για ένα εντελώς νέο Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας που θα έχει το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Ένα σύστημα με 3 πυλώνες, πιο ανταποδοτικό για να μειώνονται τα κίνητρα εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής, ένα
σύστημα που να προσομοιάζει σε αυτά που εφαρμόζονται ήδη στις χώρες που έχουν μεταρρυθμίσει έγκαιρα το ασφαλιστικό τους σύστημα στη δεκαετία του 90.