Το Ποτάμι για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Το Ποτάμι για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

«Στο Ποτάμι έχουμε δείξει από την πρώτη στιγμή της ύπαρξής μας την ευαισθησία μας για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Και ως τέτοια, ως ασθενείς και όχι ως εγκληματίες, πρέπει να αντιμετωπίζονται και οι χρήστες», αναφέρει σε ανακοίνωση ο τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με αφορμή  την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.

Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση:

«Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» στις 7 Δεκεμβρίου 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κυρίως για να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους.

Μετά λοιπόν από 30 χρόνια, θεωρούμε πως πια είναι καιρός να μετονομαστεί σε «Παγκόσμια Ημέρα για τα ναρκωτικά» έτσι ώστε, έστω και σε συμβολικό επίπεδο, να δείξει τη διάθεση όλων όσων ασχολούνται με θέματα παράνομων ουσιών, εξαρτήσεων, χρηστών κλπ να υιοθετήσουν μια άλλη προσέγγιση, λιγότερο κατασταλτική και απαγορευτική και περισσότερο υποστηρικτική και συμβατή με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η εφαρμογή πολιτικών βασισμένων στην έγκυρη επιστημονική γνώση, στη διεθνή εμπειρία και πρακτική, αξιοποιώντας την εμπειρία όλων όσων ασχολούνται μ'' αυτά τα θέματα (φορείς, εξειδικευμένα στελέχη, απεξαρτημένους πρώην χρήστες, κοινωνία πολιτών κλπ), τα οποία ταυτόχρονα θα «συνοδεύονται» από την απαιτούμενη ευαισθησία και όραμα, αποτελεί μονόδρομο, αν πραγματικά θέλουμε να κάνουμε κάτι για το θέμα αυτό. Αλλιώς, κάθε χρόνο τέτοια μέρα θα μαζευόμαστε, θα κάνουμε εκδηλώσεις, θα γράφουμε και μερικούς «δεκάρικους» και από αποτελεσματικότητα μηδέν.

Εμείς στο Ποτάμι, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε όσο και όπως μπορούμε προκειμένου να υπάρξει κάποια στιγμή που οι ουσιοεξαρτημένοι θα μπορούν να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με όλους, θα αντιμετωπίζονται ως ισότιμοι πολίτες και όχι ως «καημένα παιδιά» στην καλύτερη των περιπτώσεων και «εγκληματίες» στη χειρότερη. Προκειμένου να υπάρξει η στιγμή που οι φορείς χάραξης πολιτικής και οι λήπτες αποφάσεων θα δώσουν το λόγο και θα ακούσουν τη φωνή των ίδιων των χρηστών και δεν θα αποφασίζουν γι αυτούς χωρίς αυτούς.

Ας γίνει λοιπόν η σημερινή επέτειος η αφορμή προκειμένου να δούμε να διαμορφώνεται μια κοινωνία πιο ευαίσθητη, πιο δίκαιη. Μια κοινωνία που απλώνει το χέρι σ'' αυτόν που τώρα υποφέρει και μια κοινωνία που θέλει, ξέρει και μπορεί να δίνει, σ'' αυτούς που το χρειάζονται, «δεύτερες ευκαιρίες».