Τα μεγάλα stablecoins πρέπει να συμμορφώνονται με τους ίδιους κανόνες όπως οι παραδοσιακές μορφές συναλλαγών, υποστηρίζουν τώρα οι παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές, ενισχύοντας τους ελέγχους στον «βαριά χτυπημένο» χώρο των κρυπτονομισμάτων.
Τα Stablecoins είναι κρυπτονομίσματα που έχουν σχεδιαστεί για να έχουν σταθερή αξία σε σχέση με παραδοσιακά νομίσματα ή με ένα εμπόρευμα, ώστε να αποφεύγεται η αστάθεια που καθιστά το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα πρακτικώς δύσκολο να χρησιμοποιηθούν σε εμπορικές συναλλαγές, λόγω της τεράστιας χειραγώγησης και μεταβλητότητας των τιμών.
Ο IOSCO, ο παγκόσμιος οργανισμός για τις ρυθμιστικές αρχές κινητών αξιών, και μία ειδική επιτροπή από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), δήλωσαν την Τετάρτη ότι έχουν υιοθετήσει επίσημα τις προτάσεις που τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση από τον περασμένο Οκτώβριο.
Σύμφωνα με το Reuters, το νέο guidance δείχνει πότε θα πρέπει να ισχύουν οι υφιστάμενοι κανόνες του τομέα πληρωμών για μεγάλα stablecoins, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα προς την εφαρμογή «ίδιος κίνδυνος, ίδιοι κανόνες. Τα stablecoins θα πρέπει να υπόκεινται σε ισχυρή ρύθμιση εάν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ως μέσο πληρωμής, επισημαίνει το το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB).
«Περιμένουμε το ίδιο επίπεδο συνοχής και δύναμης σε σημαντικές συμφωνίες που αφορούν τα stablecoins», δήλωσε η Ashley Alder, πρόεδρος της IOSCO και CEO της ρυθμιστικής αρχής κινητών αξιών του Χονγκ Κονγκ.
Στην ρύθμιση των stablecoins έχει αναφερθεί και η Goldamn Sachs με τους αναλυτές της να υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι τα αλγοριθμικά stablecoins για να εξασφαλίσουν βιώσιμο μέλλον, θα πρέπει να επιτύχουν ευρύτερη υιοθέτηση για πληρωμές στην πραγματική οικονομία. Η τράπεζα στην έκθεσή της τόνιζε ότι τα stablecoins εκπληρώνουν μια ανάγκη στην αγορά κρυπτονομισμάτων επιτρέποντας στους επενδυτές να συναλλάσσονται σε ένα λιγότερο ασταθές περιουσιακό στοιχείο χωρίς την ανάγκη μετατροπής σε νομίσματα fiat. Και, σύμφωνα με την Goldman, τα τρωτά σημεία που επηρεάζουν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία δεν είναι κάτι καινούργιο για όσους είναι εξοικειωμένοι με την αγορά συναλλάγματος, όπου ορισμένα νομίσματα, όπως το δολάριο Χονγκ Κονγκ, είναι συνδεδεμένα με άλλα.
«Οι πρόσφατες εξελίξεις στην αγορά κρυπτονομισμάτων καταδεικνύουν για ακόμη μία φορά την ανάγκη οι αρχές να αντιμετωπίσουν τους πιθανούς κινδύνους που θέτουν τα κρυπτοσυστήματα, συμπεριλαμβανομένων και των stablecoin», δήλωσε ο Jon Cunliffe, πρόεδρος της επιτροπής BIS και αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας.
Το stablecoin TerraUSD κατέρρευσε ενώ αρκετές πλατφόρμες και αναταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων έχουν υποβάλει αίτηση πτώχευσης.
Το Bitcoin, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, έχει υποχωρήσει περίπου 70% από το ρεκόρ του Νοεμβρίου στα 69.000 δολάρια.
Η νέα οδηγία και οι αποφάσεις του Οκτωβρίου
Οι παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές πρόκειται να αναλάβουν δράση τον Οκτώβριο, με τις προτάσεις για «ισχυρούς» κανόνες για τα κρυπτονομίσματα που θα προτείνει το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB). Το FSB, το εποπτικό όργανο παρακολούθησης κινδύνων για τις οικονομίες της G20, έχει περιοριστεί μέχρι στιγμής στην παρακολούθηση του τομέα των κρυπτονομισμάτων, λέγοντας ότι δεν ενέχει συστημικό κίνδυνο.
Ωστόσο, η πρόσφατη αναταραχή στις αγορές crypto έχει αναδείξει τη μεταβλητότητά τους, τις διαρθρωτικές αδυναμίες τους και τις αυξανόμενες διασυνδέσεις τους με το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα, εξηγεί το FSB.
Πρόσφατα εκπρόσωποι από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη της ΕΕ συμφώνησαν σχετικά με τον νόμο για τις αγορές κρυπτονομισμάτων σύμφωνα με τον οποίο, οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων θα χρειαστούν άδεια και εγγυήσεις για να εκδίδουν και να πουλούν ψηφιακά νομίσματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με τους νέους κανόνες που συμφωνήθηκαν για την ασταθή και ανεξέλεγκτη αγορά της «Άγριας Δύσης».
Η συμφωνία θα χρειαστεί επίσημη συμφωνία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη της ΕΕ για να γίνει νόμος, ακολουθούμενη από μια περίοδο εφαρμογής.
Η Βρετανία πρόκειται να προτείνει κανόνες για τη ρύθμιση των σημαντικών stablecoin αυτόν τον μήνα ως μέρος ενός σχεδίου νόμου για τη μεταρρύθμιση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και αγορών.