Στον περιορισμό της μετάδοσης του νέου κορονοϊού με την ταυτόχρονη ενίσχυση του συστήματος υγείας, ώστε να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες των ασθενών, εστιάστηκε η μέχρι τώρα προσπάθεια του υπουργείου Υγείας, επεσήμανε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά την παρουσίαση της νέας φάσης στην οποία μπαίνει πλέον το σύστημα υγείας.
Πριν από το άνοιγμα του συστήματος υγείας για το σύνολο των ασθενών, ταυτόχρονα με τον σαφή διαχωρισμό των περιστατικών του νέου κορονοϊού, ο υφυπουργός παρατήρησε ότι μέχρι στιγμής καταφέραμε να αποκτήσουμε νέες συνήθειες, οι οποίες πρέπει να παραμείνουν και να αποτελέσουν κανόνα, ώστε να κερδίσουμε τη μάχη "η οποία δεν έχει ακόμα κριθεί", όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.
Οι νέες αυτές συνήθειες που πρέπει να παραμείνουν, είναι:
Η υγιεινή των χεριών (τακτικό πλύσιμο και χρήση αντισηπτικού)
Αναπνευστική υγιεινή (χρήση καλύμματος ή μάσκας όταν βρισκόμαστε σε κλειστό χώρο και υπάρχει συγχρωτισμός)
Η τήρηση της ελάχιστης απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ 2 ατόμων.
Οι νέοι στόχοι στρέφονται τώρα στην ετοιμότητα του συστήματος υγείας αν αυξηθούν τα κρούσματα, αλλά και η επιστροφή του συστήματος σε κανονικούς ρυθμούς, σταδιακά.
Προς την κατεύθυνση αυτή:
Τα νοσοκομεία Αναφοράς κορονοϊού συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους.
Η διαλογή ύποπτων κρουσμάτων συνεχίζεται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.
Οι ΜΕΘ COVID παραμένουν σε ετοιμότητα.
Τα νοσοκομεία Παμμακάριστος, Αγ. Βαρβάρα και ΝΙΜΤΣ, παραμένουν σε αποκλειστική χρήση για ασθενείς με κορονοϊό.
Τα νοσοκομεία επανέρχονται σταδιακά, από την ερχόμενη Δευτέρα, στην κανονική λειτουργία τους, με την επανέναρξη των τακτικών χειρουργείων και των απογευματινών ιατρείων.
Σε κάθε νοσοκομείο της χώρας, ορίζονται κλινικές ετοιμότητας για κορονοϊό.
Στα μεγάλα αστικά κέντρα δημιουργούνται, στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μονάδες αποκλειστικά για COVID.
Συνεχίζουμε να υλοποιούμε το σχέδιο επέκτασης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, με τη λειτουργία νέων κλινών.
Δημιουργούμε ταυτόχρονα, στρατηγικό απόθεμα υλικών προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυξημένες ανάγκες, λόγω αύξησης κρουσμάτων, την επόμενη περίοδο.
Αξιοποιούμε τις δωρεές ιδιωτών, μεγάλων δωρητών, φορέων και οργανισμών. Προμηθευόμαστε απαραίτητα υλικά, εκσυγχρονίζουμε τις υποδομές μας, αναβαθμίζουμε τον εξοπλισμό μας. Οι δωρεές έχουν πλησιάσει τα 100 εκ. ευρώ.
Ενισχύουμε σε ανθρώπινο δυναμικό το ΕΣΥ.
3748 άτομα υπηρετούν ήδη στο ΕΣΥ, πολύ περισσότερα από τις 2000 προσλήψεις που αρχικά είχαν προβλεφθεί.
Αυξήσαμε κατά 145 εκ. ευρώ τη χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η χρηματοδότηση αυτή θα συνεχιστεί. Δεν τίθεται θέμα χρημάτων. Προέχει για εμάς η προστασία όλων των συμπολιτών μας.
Οι νέες υπηρεσίες που ξεκίνησαν την περίοδο της πανδημίας, συνεχίζουν να παρέχονται (π.χ. λειτουργία γραμμής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης)
Επίσης, ενθαρρυντικό γεγονός αποτελεί για εμάς η μαζική συμμετοχή συμπολιτών μας, άνω των 10000, στην πλατφόρμα εθελοντισμού που δημιουργήθηκε για την πανδημία. Η πλατφόρμα αυτή παραμένει ενεργή.
Αυξάνουμε την παραγωγική δυνατότητα διεξαγωγής μοριακού ελέγχου ανίχνευσης του κορονοϊού. Θα καλύψουμε με τον τρόπο αυτό τις ανάγκες για διεξαγωγή τεστ, σύμφωνα με τα νέα κριτήρια που έχει θέσει η Επιτροπή των Ειδικών Επιστημόνων, όπως για παράδειγμα, τη διενέργεια ελέγχου στο προσωπικό των υπηρεσιών υγείας και σε πληθυσμούς αυξημένου κινδύνου για νόσηση.
Η Επιτροπή Ειδικών, η ειδική Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας θα συνεχίζει κανονικά τις συνεδριάσεις της.
Η επιδημιολογική επιτήρηση του νέου κορονοϊού παραμένει αναγκαία. Και συνεχίζεται. Τα αποτελέσματα της θα αποτελέσουν το γνώμονα στη λήψη των απαραίτητων αποφάσεων.
Επιπλέον, Έλληνες ερευνητές και ελληνικά ερευνητικά κέντρα συνεχίζουν να συμμετέχουν σε κλινικές μελέτες και έρευνες για τη θεραπεία της νόσου.
Τέλος, τα τεστ αντισωμάτων θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς, ενώ τα ταχεία τεστ (rapid tests) ανίχνευσης του ιού αυτή τη στιγμή αξιολογούνται.
Ο υφυπουργός σημείωσε ότι σε μικρό χρονικό διάστημα, καλύφθηκαν ελλείψεις δεκαετιών στο ΕΣΥ προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις πρωτόγνωρες συνθήκες που ζει η χώρα. Και υπογράμμισε ότι "Το σύστημα υγείας έχει δημιουργήσει την παρακαταθήκη που θα μας επιτρέψει να το κάνουμε καλύτερο και πιο αποτελεσματικό".
Καταλήγοντας επεσήμανε ότι "Έχουμε ακόμα δρόμο. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει.
Όσα μέχρι σήμερα χτίσαμε, όσα μέχρι σήμερα κερδίσαμε, δεν πρέπει να τα χάσουμε".