Οι διαδηλώσεις ενάντια στα περιοριστικά μέτρα και το lockdown οδηγούν σε αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Politico.
Συγκεκριμένα, το Politico βάζει στο «μικροσκόπιο» τις διαδηλώσεις που έχουν γίνει στη Γερμανία ενάντια στα lockdown στην χώρα. Όπως αναφέρεται, oι ερευνητές συμπεραίνουν πως περίπου 21.000 κρούσματα θα είχαν αποφευχθεί εάν είχαν ακυρωθεί οι πορείες.
Τι έδειξε η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου
Από το καλοκαίρι που μας πέρασε, η Γερμανία έχει δει μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια στα περιοριστικά μέτρα για την Covid-19, με τους συμμετέχοντας συχνά να μην σέβονται τους κανόνες social distancing (τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων για την ανάσχεση της διάδοσης) ή τον κανόνα για την χρήση της μάσκας, όπως σημειώνεται.
Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από το ερευνητικό κέντρο μελετών Leibniz Centre for European Economic Research (ZEW) και το Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου, εξέτασε δύο πορείες που διοργανώθηκαν από την κίνημα Querdenken το Νοέμβριο του 2020, στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 10.000 άτομα στο Βερολίνο και περίπου 20.000 άτομα στη Λειψία.
Βάσει των στοιχείων, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι εάν είχαν ακυρωθεί αυτές οι πορείες, περίπου 16.000 με 21.000 κρούσματα θα είχαν αποφευχθεί μέχρι τα Χριστούγεννα.
Μεταξύ άλλων παραγόντων, οι ερευνητές εστίασαν σε περιοχές όπου λειτούργησε ένας σταθμός λεωφορείων, που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των διαδηλωτών στο σημείο που έλαβαν χώρα οι διαδηλώσεις της οργάνωσης Querdenken.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, στις συγκεκριμένες περιοχές το ποσοστό των κρουσμάτων μέσα σε διάστημα επτά ημερών σημείωσε μεγάλη αύξηση σε συνέχεια των δύο διαδηλώσεων.
Μια κινητή μειονότητα που δεν συμμορφώνεται με τους ισχύοντες κανόνες υγείας μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κίνδυνο για τους άλλους, δήλωσε ο Martin Langer, που συνυπογράφει το μελέτη.