Πώς μια επανέκδοση κτίζει εμπιστοσύνη και βάθος

Πώς μια επανέκδοση κτίζει εμπιστοσύνη και βάθος

Τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα από την ΕΛΣΤΑΤ και σύμφωνα με την διάμεσο των πληροφοριών θα είναι αρκετά απογοητευτικά, καθώς  πιθανότατα να δείξουν  συρρίκνωση ακόμα και άνω του  15%.

Μπορεί στο υπουργείο Οικονομικών η μέχρι τώρα πρόβλεψη να μιλάει για  ύφεση 7,9% με βάση το δυσμενές σενάριο για το σύνολο του 2020, όμως το χτύπημα στην εστίαση και τον τουρισμό από την πανδημία ήταν πολύ μεγαλύτερο ακόμα και από τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις…

Στον τουρισμό οι εισπράξεις αναμένεται να κινηθούν στο 20%-25% της περσινής χρονιάς με τις πιο μίζερες εκτιμήσεις να τις τοποθετούν μέχρι το 40%.

Κάτω από το βάρος της κατάρρευσης των εσόδων, με τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης να καθυστερούν και ενόψει νέων μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων εν μέσω της πανδημίας - 4 δισ. ευρώ επιπλέον των 14 δισ. ευρώ που έχουν ήδη δαπανηθεί- το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε χτες να αυξήσει τα ταμειακά του διαθέσιμα προσφεύγοντας στην αιώνια, ελέω Κεντρικών Τραπεζών, λιακάδα των αγορών. 

Η κίνηση αυτή ήταν αναμενόμενη καθώς η  εκδοτική δραστηριότητα έχει αυξηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο  εξαιτίας της πανδημίας, προκειμένου να συνεπικουρήσει στην ρευστότητα από τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

 Άλλωστε οι δαπάνες για την στήριξη της οικονομίας εν μέσω πανδημίας εν μέρει θα καλυφθούν από την Ε.Ε και εν μέρει από εκδόσεις ομολόγων.

Η Ελλάδα μάλιστα είναι από τις ευρωπαϊκές χώρες με την μικρότερη αύξηση των εκδόσεων, καθώς ο ΟΔΔΗΧ  αύξησε ελαφρώς το ανώτατο όριο για άντληση κεφαλαίων από τις αγορές φέτος από τα 8 στα 9,5 δισ. ευρώ, με τα 7,5 δισ. να έχουν ήδη αντληθεί. 

Κάτω από αυτό το πρίσμα, η κίνηση του οικονομικού επιτελείου να «συμπληρώσει»  τα ταμειακά αποθέματα- από τα 38 δισ. ευρώ προ κορονοϊού ανέρχονται στα 34,5 δισ.- πριν αρχίσουν τα «όργανα» των προβληματισμών της επενδυτικής κοινότητας περί της έκτασης της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, ήταν κάτι παραπάνω από εύστοχη.

Και αυτό για τρεις λόγους:

- Ουδείς γνωρίζει για πόσο καιρό θα είναι ακόμα ανοικτό τo παράθυρο της «αιώνιας» λιακάδας των αγορών, με τους επενδυτές να τρέχουν πίσω από εκδόσεις ομολόγων και μετοχών, αδιαφορώντας για το ρίσκο προκειμένου να αποφύγουν τα αρνητικά επιτόκια. Όπως λέει και η λαϊκή σοφία: Κάλιο γαϊδουρόδενε…Πόσο μάλλον τη στιγμή που  η εισροή πόρων από τα κοινοτικά ταμεία καθυστερεί.

-Η χώρα μας ακόμα μπορεί να «κεφαλοποιήσει» το θετικό προφίλ που της πρόσφερε  τόσο  η σωστή διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας, όσο και  η ένταξη στο PEPP της ΕΚΤ,  το οποίο εξασφάλισε την πλήρη κάλυψη των ελληνικών εκδόσεων.

 Η λαμπρή απόδειξη αυτού του θετικού προφίλ είναι ότι οι προσφορές του book building έφτασαν τα 18 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό  των 2,5 δισ. 7,2 φορές ,ενώ ταυτόχρονα η χώρα μας κατάφερε να πληρώσει πρακτικά μηδενικό premium, έναντι των ομολόγων που ήδη τελούν υπό διαπραγμάτευση στη δευτερογενή αγορά.

 Θα παρατηρήσει βέβαια κανείς ότι η χτεσινή ελληνική επιτυχία οφείλεται και στο γεγονός ότι στη ζώνη του ευρώ, yield  άνω του  1,2% είναι μια καταπράσινη όαση στη μέση της ερήμου των αρνητικών επιτοκίων. Το ένα γεγονός όμως δεν αναιρεί το άλλο.

- Η απόφαση να μην προχωρήσουμε  σε νέα έκδοση, αλλά σε « άνοιγμα» της προηγουμένης έκδοσης των ομολόγων λήξεως 18 Ιουνίου 2030 –υπενθυμίζουμε ότι ήταν 3 δισ. με απόδοση 1,568% και κουπόνι 1,5%- ήταν εξαιρετική, καθώς απέδειξε ότι επιτέλους στην Ελλάδα αρχίζουμε να σκεφτόμαστε με όρους αγοράς.

Τι εννοούμε;  

Ανοίγοντας την προηγούμενη έκδοση πετύχαμε δύο οφέλη: Πρώτον ενισχύσαμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών που συμμετείχαν στην έκδοση του Ιουνίου και δεύτερον  αυξήσαμε το βάθος της αγοράς.  Κάτι εξαιρετικά σημαντικό για μια χώρα που δεν φημίζεται για το βάθος της αγοράς ούτε των ομολόγων της, ούτε των μετοχών. 

Δεδομένου ότι η επενδυτική εμπιστοσύνη και το βάθος μιας αγοράς είναι έννοιες αλληλένδετες, αν συνεχιστεί ο προσανατολισμός του οικονομικού επιτελείου σε αυτή την καίρια παράμετρο, θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στην πορεία των ελληνικών ομολόγων, μέχρι την ανάκτηση της  πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας, η οποία δεν αναμένεται πριν τα τέλη του 2022. 

Όσο πιο καλή είναι η πορεία των ελληνικών ομολόγων μέχρι τότε, τόσο θα μπορούμε να χτυπάμε την πόρτα των αγορών για να ενισχύσουμε τη ρευστότητα μας,  μην « πειράζοντας» πολύ  το  μαξιλάρι των ταμειακών μας διαθεσίμων, ένα καλό ύψος του οποίου εξασφαλίζει  την ηρεμία των επενδυτών. 

Και τι σημαίνει ήρεμοι επενδυτές; Γενναιόδωρα επιτόκια, ακόμα και για τους λιγότερο αξιόχρεους.

*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.