Το νέο άλμα στον αριθμό των διασωληνωμένων με 19 ασθενείς να διασωληνώνονται σε ΜΕΘ μέσα σε ένα 24ωρο, εντείνει την υφιστάμενη ασφυξία στις Εντατικές, με την πληρότητα των κλινών τους να αγγίζει το 99% στην Περιφέρεια Μακεδονίας και το 93% στην ελληνική επικράτεια.
Η πίεση στα νοσοκομεία διαρκώς αυξάνει και ειδικά στη βόρειο Ελλάδα η κατάσταση έχει γίνει ασφυκτική, ξεπερνώντας το όριο του κόκκινου συναγερμού, με τις προβλέψεις του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη για περισσότερους από 600 διασωληνωμένους και τουλάχιστον 92 νεκρούς σε μια ημερήσια καταγραφή, να επιβεβαιώνονται κατά 20 ημέρες νωρίτερα από ό,τι εκτιμούσαν τα προβλεπτικά μοντέλα για την επιδημιολογική πορεία της πανδημίας.
Ο ασφυκτικός κλοιός που έχει δημιουργήσει το 4ο πανδημικό κύμα προκαλεί ανάλογες συνθήκες και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες με εύρωστα συστήματα υγείας, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία, όπου για πρώτη φορά συμβαίνει να καταλαμβάνονται σχεδόν όλες οι κλίνες ΜΕΘ, σε ομόσπονδα κρατίδια της ισχυρότερης χώρας στην Ευρώπη, όπως ενδεικτικά στη Βαυαρία και τη Σαξονία όπου τα κρεβάτια της Εντατικής παρουσιάζουν πληρότητα 97%.
Αυτή η πρωτοφανής για τα γερμανικά χρονικά πληρότητα επιβεβαιώνει τα λόγια της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα που πριν από λίγες μόλις εβδομάδες είχε επισημάνει πως κανένα σύστημα υγείας στον κόσμο, ούτε των πιο εύρωστων κρατών, δεν έχει ανεξάντλητες δυνατότητες. Και να τώρα που η Γερμανία φτάνει στα όρια της και υποχρεώνεται εδώ και λίγα 24ωρα να κάνει διακομιδές ασθενών σε άλλη χώρα και συγκεκριμένα στην Ιταλία.
Η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία από την εκθετική αύξηση των νοσηλειών των covid ασθενών είναι κοινό φαινόμενο μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Ένα ακόμα κοινό στοιχείο που μοιραζόμαστε είναι το ότι αμφότερες οι δύο χώρες έχουν ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης (επί του συνολικού πληθυσμού) κάτω του 70%, με τη Γερμανία να μας ξεπερνά κατά περίπου 5-6% ποσοστιαίες μονάδες. Δηλαδή θα μπορούσαμε και οι δύο να τα έχουμε πάει καλύτερα σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, με τις εμβολιαστικές καμπάνιες να συνεχίζονται και στις δύο χώρες. Στη χώρα μας ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης προανήγγειλε καμπάνια πόρτα-πόρτα, με στόχο να πειστούν οι 585.000 ηλικιωμένοι, που μέχρι στιγμής παραμένουν ανεμβολίαστοι.
Ένα ακόμα κοινό στοιχείο που χαρακτηρίζει την Ελλάδα και τη Γερμανία σε αυτή τη συγκυρία είναι πως και οι δύο χώρες έχουν υιοθετήσει περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους, σαν ένα είδος lockdown που μειώνει την κινητικότητά τους, απαγορεύοντας τους την είσοδο σε μέρη με συγχρωτισμό.
Κάπου εδώ όμως αρχίζουν και οι διαφορές που μας χαρακτηρίζουν στη δεδομένη συγκυρία. Τα περιοριστικά μέτρα της κινητικότητας των ανεμβολίαστων είναι πολύ πιο αυστηρά στη Γερμανία, καθώς εκεί για παράδειγμα η επιβίβαση των πολιτών στα ΜΜΜ γίνεται μόνο με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης, ενώ και όσοι ταξιδεύουν στη Γερμανία από το εξωτερικό αν δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης πρέπει να μείνουν υποχρεωτικά 10 ημέρες καραντίνα.
Σε ορισμένα κρατίδια που ο δείκτης θετικότητας εκτοξεύεται υψηλότερα από τον «κόκκινο» συναγερμό, υιοθετούνται ακόμα πιο αυστηροί περιορισμοί. Ενδεικτικά, η Σαξονία εκτός του μερικού lockdown για ανεμβολίαστους, έχει επιβάλει περιορισμούς στις επαφές ανεξαιρέτως για όλους, το κλείσιμο των πολιτιστικών χώρων και εγκαταστάσεων αναψυχής και έχει απαγορεύσει τη διεξαγωγή μεγαλύτερων εκδηλώσεων. Η Βαυαρία έφτασε στο σημείο να ακυρώσει ακόμη και τις παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες αγορές που είναι θεσμός στη Γερμανία.
Δεδομένου ότι τα μέτρα που λαμβάνονται θα αρχίσουν να δείχνουν αποτελέσματα μετά από δύο περίπου εβδομάδες, οι επιστήμονες αναμένουν για το άμεσα επόμενο διάστημα την επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης, κάτι που μοιραία θα επιφέρει περισσότερους περιορισμούς. Ο αρμόδιος για θέματα υγείας των Σοσιαλδημοκρατών και καθηγητής επιδημιολογίας, Καρλ Λάουτερμπαχ θεωρεί δεδομένο ότι και άλλα γερμανικά κρατίδια θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βαυαρίας και της Σαξονίας και θα επιβάλουν μερικό lockdown.
Σε αντίθεση ωστόσο με την Αυστρία, στη Γερμανία δεν πρόκειται να επιβληθεί ολικό lockdown, κάτι που και εδώ δεν πρόκειται να συμβεί όπως επιβεβαίωσε μετά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης, σε όλους τους τόνους. Επίσης, πάλι σε αντίθεση με την Αυστρία, δεν πρόκειται να εφαρμοστεί στη Γερμανία υποχρεωτικός εμβολιασμός ούτε καθολικός ούτε όμως σε πολυπληθείς επαγγελματικές κατηγορίες.
Παρότι αυτή η συζήτηση έχει ανοίξει σε αρκετά Ευρωπαϊκά κράτη, στη Γερμανία επικρατεί η άποψη ότι το μέτρο της υποχρεωτικότητας προσκρούει στο σύνταγμα της χώρας. Μάλιστα σε αντίθεση με την Ελλάδα, στη Γερμανία δεν έχει καταστεί ο εμβολιασμός υποχρεωτικός ούτε για τους υγειονομικούς, οι οποίοι ωστόσο υποχρεούνται να διενεργούν συστηματικά rapid tests. Ενδέχεται όμως να ψηφιστεί νόμος που θα καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό του προσωπικού στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τις Δομές Φροντίδας ηλικιωμένων (γηροκομεία), όπως έγινε πρόσφατα στη Μεγάλη Βρετανία.
Η Γερμανία είναι μια χώρα με τουλάχιστον 7πλάσιο πληθυσμό σε σύγκριση με την Ελλάδα και με την ορμή που κινείται τώρα το πανδημικό κύμα ο αριθμός των κρουσμάτων - που καθημερινά σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο - μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω σε δυσθεώρητα ύψη. Αυτή η πιθανότητα είναι τρομακτική για μια χώρα που έχει σημαντικά έσοδα από τον χειμερινό τουρισμό και δεν θα ήθελε να δει το 4ο ή το 5ο κύμα να «ισοπεδώνει» την τουριστική κίνηση στα διάσημα παγκοσμίως χιονοδρομικά της κέντρα.