Πολυτεχνείο: Το σχέδιο της ΕΛΑΣ για να αποτραπεί η πορεία

Πολυτεχνείο: Το σχέδιο της ΕΛΑΣ για να αποτραπεί η πορεία

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός της ΕΛΑΣ για να αποτραπεί η πορεία για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, με υψηλόβαθμους αξιωματικούς να επιστρατεύονται ώστε αρχικά με την πειθώ και στη συνέχεια με την επιβολή προστίμων να αποφευχθεί η πραγματοποίηση της διαδήλωσης. 

Πιο αναλυτικά, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Θεόδωρος Χρονόπουλος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, «θα ξεκινήσουμε με παραινέσεις και διάλογο έτσι ώστε να λυθούν όλα όπως πρέπει σε μια πολιτισμένη χώρα», ενώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των πολιτών θα ακολουθήσουν τα πρόστιμα όπως προβλέπουν η ΠΝΠ και οι ΚΥΑ της απαγόρευσης.

Παράλληλα, ο κ. Χρονόπουλος γνωστοποίησε πως για αυτόν τον λόγο θα βρίσκονται επί ποδός και σε κρίσιμα σημεία του κέντρου της Αθήνας υψηλόβαθμοι αξιωματικοί για να ανταπεξέλθουν όπως είπε σε αυτές τις προκλήσεις και πάντα σε στενή συνεργασία με τις εισαγγελικές αρχές.

«Η Ελληνική Αστυνομία θα είναι στην πρώτη γραμμή για να αποτρέψει δημόσια συνάθροιση κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο. Χρονόπουλος, σημειώνοντας παράλληλα πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν καλέσματα για συγκεντρώσεις την 17η Νοεμβρίου σε όλη την επικράτεια και βάση της πρόσφατης απαγόρευσης η αστυνομία θα πρέπει να δράσει για να μην πραγματοποιηθούν.

Ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, στη συνέχεια εξήγησε ότι θα υπάρξουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα ενώ απαντώντας στο ερώτημα εάν θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη και συλλήψεις πολιτικών προσώπων, ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, καθώς πρόκειται για αδικήματα έως το βαθμό πλημμελήματος. 

«Σε κάθε περίπτωση πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να φτάσουμε σε τέτοιου είδους σημεία. Εδώ μιλάμε για μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, δεν περισσεύει κανένας στη μάχη», τόνισε ο κ. Χρονόπουλος.

Διευκρινίσεις, όσον αφορά στο θέμα της τελετής έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, εξηγώντας  ότι προβλέπεται ρητά για τα κόμματα, για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρύτανη, «μία λιτή διαδικασία για τη μνήμη του Πολυτεχνείου σε συνεννόηση με τις αστυνομικές έτσι ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός».

Παράλληλα, ο κ. Χρονόπουλος εξήγησε ότι ούτε απλοί πολίτες θα μπορούν να αφήσουν λουλούδια στο Πολυτεχνείο. «Δυστυχώς όχι για φέτος, είναι οι συνθήκες τέτοιες που δεν το επιτρέπουν και δεν έχει να κάνει με άποψη της αστυνομίας αυτό, έχει να κάνει με την απόφαση και την εισήγηση της επιτροπής δημόσιας υγείας», τόνισε.

«Νομίζω ότι τέτοιες ώρες δεν χωράνε διχασμοί, θα πρέπει να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων, δεν περισσεύει κανένας σε αυτή τη μάχη», συνέχισε κ, Χρονόπουλος χαρακτηρίζοντας σεβαστή την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που χαρακτήρισε αντισυνταγματική την απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ για απαγόρευση των συναθροίσεων έως την Τετάρτη. «Το νομικό μας σύστημα είναι ιδιαίτερα δυνατό και θα λέγαμε δίνει τη δυνατότητα να λυθούν τέτοιου είδους προβλήματα», είπε.

Τέλος, ο κ. Χρονόπουλος σημείωσε επίσης ότι ενδεχομένως μέσα στην ημέρα θα βγουν περισσότερες ανακοινώσεις για το πως θα κινηθεί η ΕΛ.ΑΣ.

Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της Κυριακής έγινε γνωστό πως οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 υπέγραψαν από κοινού ψήφισμα ενάντια στην απαγόρευση των συναθροίσεων, που αποφάσισε η αστυνομία ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου, από 06:00 ώρα της 15ης Νοεμβρίου έως και την 21:00 ώρα της 18ης Νοεμβρίου 2020.

Το κοινό κείμενο ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ- Μέρα25:

«Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη την χώρα και για τέσσερις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές.

Πρόκειται για μια απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό. Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Άλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους.

Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γι’ αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα, πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση».