Πολιτικός σάλος στη Γαλλία από την αποπομπή του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων

Πολιτικός σάλος στη Γαλλία από την αποπομπή του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων

Έντονη πολιτική διαμάχη έχει ξεσπάσει στη Γαλλία με αφορμή την παραίτηση του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Τα κόμματα τόσο της Δεξιάς όσο και της Αριστεράς εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση κατά του προέδρου Emmanuel Macron, κάνοντας λόγο για αποπομπή του γάλλου αρχιστρατήγου και για αντιπαράθεση η οποία δεν έχει ιστορικό προηγούμενο στη δημόσια ζωή της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, ο Pierre de Villiers υπέβαλλε την παραίτησή του, διαφωνώντας ανοιχτά για τις περικοπές ύψους 850 εκατ. ευρώ που επιδιώκει να επιβάλλει ο πρόεδρος Emmanuel Macron στις στρατιωτικές δαπάνες του φετινού προϋπολογισμού. «Υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν βλέπω πλέον τον εαυτό μου ως εγγύηση της ισχυρής άμυνας την οποία πιστεύω πως έχει ανάγκη η Γαλλία και οι πολίτες της για την προστασία τους, σήμερα και μελλοντικά, αλλά και για την υποστήριξη των στόχων της χώρας», ανέφερε ανακοίνωση την οποία εξέδωσε ο ίδιος.

Η παραίτηση επιδόθηκε στον πρόεδρο της δημοκρατίας και έγινε αμέσως δεκτή. Λίγο αργότερα, ανακοινώθηκε και ο αντικαταστάτης του, ο οποίος είναι ο στρατηγός Francois Lecointre. Σημειώνεται ότι πρόσφατα, ο de Villiers είχε διατυπώσει έντονες επικρίσεις στην αρμόδια επιτροπή της βουλής για τις περικοπές, για να δεχθεί τη σκληρή δημόσια απάντηση του Macron: «Έχω δεσμευτεί σε συγκεκριμένα πράγματα. Είμαι το αφεντικό σου».

«Η αποπομπή του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων συνιστά ένα γεγονός ιστορικών διαστάσεων, το οποίο θέτει δύο ερωτήματα μείζονος σημασίας», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι Ρεπουμπλικάνοι, τονίζοντας ότι αφενός πλήττεται σοβαρά η εμπιστοσύνη ανάμεσα στον πρόεδρο και τις ένοπλες δυνάμεις και, αφετέρου, ότι είναι απόλυτη ανάγκη να τεθεί το θέμα στην Εθνοσυνέλευση, η οποία έχει μέχρι στιγμής μείνει στο σκοτάδι για το συγκεκριμένο θέμα.

Για «παραβίαση των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων της βουλής από τον πρόεδρο της δημοκρατίας» κάνουν λόγο και πολλά στελέχη των Σοσιαλιστών, ενώ η Ανυπότακτη Γαλλία του Jean-Luc Melenchon υπογράμμισε ότι με την ενέργεια αυτή «επιβεβαιώθηκε η ουσία της βίαιης άσκησης πολιτικής από την πλευρά του Macron».

Πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμη ,μεγαλύτερη είναι η δυσφορία στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων, τόσο για τις περικοπές όσο και για την «καρατόμηση» του επικεφαλής τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τέως διοικητής της ανώτατης στρατιωτικής σχολής της Γαλλίας, από όπου προέρχεται όλη η ιεαρχία του στρατεύματος, δήλωσε με νόημα: «Δεν είναι Ερντογανισμός, αλλά δεν απέχουμε και πολύ».

Αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι εάν και κατά πόσο η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει το πρώτο σοβαρό ρήγμα ανάμεσα στον Macron και το γαλλικό κατεστημένο, το οποίο τον στήριξε με όλες του τις δυνάμεις απέναντι τόσο στην Marine Le Pen όσο και στον αριστερό Melenchon. Εάν αυτό συμβεί και, πολύ περισσότερο, εάν έχει συνέχεια, προφανώς θα ληφθεί υπόψη και στη στάση των υπόλοιπων Ευρωπαίων απέναντί του.

Η προεκλογική υπόσχεση του προέδρου Μακρόν για τον αμυντικό προϋπολογισμό ήταν να φθάσει το 2% του γαλλικού ΑΕΠ, ήτοι 50 δισ. ευρ, με ορίζοντα το 2025. Οι σημερινές ετήσιες δαπάνες φθάνουν στα 32,7 δισ. ευρώ, για δε το 2018 ο πρόεδρος Macron έχει υποσχεθεί αύξηση κατά 1,5 δισ., που σημαίνει ότι θα πρέπει να φθάσει τα 34,2 δις. Για να φθάσει τα 50 δις μέσα στην επόμενη επταετία είναι αναγκαία μια ετήσια αύξηση της τάξης των 2,2 δισ.

Έτσι, οι άμεσες οικονομίες των 850 εκατ. αποτέλεσαν κεραυνό εν αιθρία για τους ένστολους. Πιθανόν, όμως, να ικανοποιούν τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, που πιέζουν για να περιοριστεί το έλλειμμα κάτω του ορίου του 3% -κάτι που, προφανώς, δεν μπορεί να γίνει χωρίς «ψαλίδι» και στις δαπάνες για τις ένοπλες δυνάμεις.