Μπλοφάρουν ο Donald Trump και ο Kim Yong-un, δηλώνει κατηγορηματικά ο καθηγητής Διαστημικής Τεχνολογίας στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, Robert Schmucker, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης ή ακόμη και ενός πυρηνικού πλήγματος. «Πρόκειται για πολιτική μπλόφα. Κανείς τους δεν θέλει να ξεκινήσει πόλεμο», όπως εκτίμησε μιλώντας στη Deutsche Welle.
H Βόρεια Κορέα βέβαια συνεχίζει να ρίχνει λάδι στη φωτιά και μόνο τους τελευταίους 14 μήνες προχώρησε στην εκτόξευση επτά διαφορετικών πυραύλων, εξηγεί ο καθηγητής. «Αυτό απαιτεί μεγάλη προετοιμασία. Χρειάζεσαι επτά διαφορετικές ομάδες και εγκαταστάσεις για την κατασκευή των πυραύλων, διαφορετικά υλικά, καύσιμα και μεγέθη. Απαιτείται επίσης ένας απίστευτος αριθμός από εργαλεία, μηχανήματα και προδιαγραφές. Χρειάζεται λοιπόν τεράστια προετοιμασία προκειμένου να γίνονται όλα παράλληλα και πόσο μάλλον για να στεφθούν οι δοκιμές με επιτυχία. Αυτό δεν το έχει καταφέρει κανείς, εκτός κι αν οι πύραυλοι προέρχονται εντέλει από αλλού», σημειώνει.
Ρωσική εμπλοκή;
Εμπλέκεται άραγε στην υπόθεση η Ρωσία ή κάποιες όμορες χώρες. «Δεν πρέπει απαραίτητα να είναι η ρωσική κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση προέρχονται από τη Ρωσία ή τις διάδοχες χώρες της Σοβιετικής Ένωσης. Υπάρχουν εγκληματικά στοιχεία που θέλουν να βγάλουν χρήματα. Επαναλαμβάνω συνειδητά ότι δεν μιλάμε για όλες τις κυβερνήσεις. Μιλάμε για οργανισμούς, πρόσωπα και ομάδες. Δεν γνωρίζω αν πρόκειται και για επιχειρήσεις. Αλλά μιλάμε για ανθρώπους που προμηθεύονται τα οπλικά συστήματα και οι οποίοι βοηθούν στη συνέχεια επί τόπου στη Βόρεια Κορέα προκειμένου και να λειτουργούν καλά. Πρόκειται όμως φυσικά για τεχνολογίες από τις δεκαετίες του 1960 και 1970».
Άνευ σημασίας απειλές
Η Πιονγιάνγκ ανακοίνωσε, εν τω μεταξύ, ότι έως τα μέσα Αυγούστου θα έχει εκπονήσει ένα σχέδιο για την εκτόξευση τεσσάρων πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς εναντίον της νήσου Γκουάμ, επικράτειας των ΗΠΑ στον Ειρηνικό και θα το παρουσιάσει στον ηγέτη της, ώστε αυτός να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει περαιτέρω, όπως ανέφερε είπε το επίσημο πρακτορείο της χώρας, KCNA.
«Δεν είμαι καν σίγουρος ότι ο Kim μπορεί να χτυπήσει τη Γκουάμ αν προσπαθήσει. Το νησί βρίσκεται σε σχετικά μικρή απόσταση και οι ΗΠΑ μακριά. Είναι όμως άνευ σημασίας. Πρόκειται και πάλι για λόγια του αέρα», λέει ο γερμανός καθηγητής.