Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν την πώληση στην Ταϊβάν οπλικών συστημάτων αξίας 1,42 δισ. δολαρίων, την πρώτη πώληση τέτοιας κλίμακας υπό την κυβέρνηση του Donald Trump, κίνηση που εκνεύρισε την Κίνα, στη βοήθεια της οποίας βασίζεται ο Τrump για να ελέγξει τη Βόρεια Κορέα.
Σύμφωνα με το Reuters, η εκπρόσωπος του State Department, Heather Nauert, είπε σε δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση ενημέρωσε το Κογκρέσο για τις επτά προτεινόμενες πωλήσεις. Σε μια πρώτη ένδειξη υποστήριξης ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ed Royce καλωσόρισε, τη "καθυστερημένη" όπως τη χαρακτήρισε, απόφαση για πώληση αμυντικού υλικού στην Ταϊβάν.
Από τη μεριά της η Nauert τόνισε ότι οι πωλήσεις αποδεικνύουν την αμερικανική "υποστήριξη της ικανότητας της Ταϊβάν να διατηρήσει την ικανότητα αυτοάμυνάς της", αλλά διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει αλλαγή στην μακροχρόνια πολιτική των ΗΠΑ της "μίας Κίνας", η οποία αναγνωρίζει το Πεκίνο και όχι την Ταϊπέι.
Στον αντίποδα βέβαια, ο πρέσβης της Κίνας στην Ουάσιγκτον,Cui Tiankai, υπογράμμισε ότι πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν και η επιβολή κυρώσεων εναντίον ορισμένων κινεζικών εταιρειών θα βλάψουν τις διμερείς σχέσεις, και αντιβαίνουν το πνεύμα της συνόδου κορυφής τον Απρίλιο στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντας μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Trump και του προέδρου της Κίνας Xi Jinping. Μάλιστα, σύμφωνα με τη People Daily, την επίσημη εφημερίδα του κόμματος της κινεζικής κυβέρνησης ο Cui χαρακτήρισε "αδιόρθωτη" την πολιτική των ΗΠΑ, όσον αφορά την Ταϊβάν.«Η κινεζική κυβέρνηση και ο κινεζικός λαός έχουν κάθε δικαίωμα να είναι εξοργισμένοι», ανέφερε η πρεσβεία.
Σύμφωνα με το State Department, το πακέτο πώλησης περιλαμβάνει τεχνική υποστήριξη για προειδοποιητικό ραντάρ, πυραύλους υψηλών ταχυτήτων που ανιχνεύουν την εκπομπή σημάτων ραντάρ, τορπίλες, και ανταλλακτικά πυραύλων.
Η πώληση θα είναι η πρώτη στην Ταϊβάν μετά τον Δεκέμβριο του 2015, όταν ο Barack Obama είχε εγκρίνει πωλήσεις οπλικών συστημάτων αξίας 1,82 δισ. δολαρίων, στα οποία περιλαμβάνονταν δύο φρεγάτες και αντιαρματικοί πύραυλοι.
Ένας αξιωματούχος του υπουργείου είπε ότι το πακέτο αυτό αντιπροσωπεύει "ενημερώσεις (upgrades) των υφιστάμενων αμυντικών ικανοτήτων που σκοπεύουν να μετατρέψουν τα τρέχοντα συστήματα από αναλογικά σε ψηφιακά".
Το νομοσχέδιο καλεί επίσης το Πεντάγωνο να βοηθήσει την Ταϊβάν να δημιουργήσει ένα δικό της πρόγραμμα υποβρύχιου πολέμου, και προτείνει την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας με την Ταϊπέι.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας είπε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί παραβίαση των αρχών της σινοαμερικανικής σχέσης και κάλεσε την Ουάσιγκτον να σταματήσει τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και τις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν "ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω βλάβη της ευρέως συνεργάσιμες σχέσεις της Κίνας και των ΗΠΑ".
Από τη μεριά του ο υπουργός Άμυνας της Ταϊβάν σημείωσε ότι η απόφαση των ΗΠΑ θα επιτρέψει στη χώρα του να ενισχύσει τις αμυντικές της ικανότητες στον αέρα και τη θάλασσα και ότι η συνεργασία ΗΠΑ-Ταϊβάν ενισχύει τη σταθερότητα στην περιοχή.