Το φάρμακο favipavir το οποίο φέρεται να καταπολεμά τον κορονοϊό, έχει γίνει μήλο της έριδος ανάμεσα σε Κίνα και Ιαπωνία με τις δύο πλευρές να ανταγωνίζονται για το ποια θα το παράγει και θα το προσφέρει στη συνέχεια ως "κίνηση καλής θελήσεως".
Το φάρμακο είχε αναπτυχθεί αρχικά από τη Fujifilm Toyama Chemical Co Ltd με την ονομασία Avigan και εγκρίθηκε για παρασκευή στην Κίνα από τη Zhejiang Hisun Pharmaceutical Co Ltd, με την ονομασία Favipiravir. Στην Ιαπωνία, η Fujifilm παρασκευάζει Avigan μόνο κατόπιν παραγγελιών από την κυβέρνηση και δεν έχει στόχο πωλήσεων για το φάρμακο, όπως συμπλήρωσε.
Το 2016 η ιαπωνική κυβέρνηση είχε αποστείλει Favipiravir στο πλαίσιο βοήθειας για την αντιμετώπιση του Έμπολα στη Γουϊνέα.
Στις 18 Μαρτίου, Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει επισήμως σε συνέντευξη Τύπου πως το φάρμακο αποδείχτηκε εξαιρετικά αποτελεσματικό στην θεραπευτική αγωγή ασθενών του κορονοϊού σε νοσοκομεία της Κίνας. Σε κλινική δοκιμή στο Σεντσέν με 80 συμμετέχοντες, οι ασθενείς που πήραν Favipiravir σημείωσαν μεγαλύτερη βελτίωση στο στήθος και χρειάστηκαν λιγότερο χρόνο για να βρεθούν αρνητικοί στον ιό, συγκριτικά με ασθενείς που δεν πήραν το φάρμακο σύμφωνα με τις Κινεζικές αρχές.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας δήλωνε ότι το φάρμακο που παράγει η χώρα, δεν είναι αρκετά αποτελεσματικό σε άτομα με σοβαρά συμπτώματα. "Χορηγήσαμε το Avigan σε 70 με 80 άτομα, αλλά όπως φάνηκε δεν είχε την ίδια αποτελεσματικότητα σε άτομα που ο ιός ήδη είχε πολλαπλασιαστεί, άρα είχαν ήδη εκδηλώσει σοβαρά συμπτώματα", είχε αναφέρει.
Αυτό βέβαια σημαίνει ότι το φάρμακο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άτομα που το ιικό τους φορτίο είναι χαμηλό και να εμποδίσει μία επιθετική εξέλιξη της νόσου. Και στον κορονοϊό αυτό είναι και το ζητούμενο: όποιος λάβει το φάρμακο στις αρχές εκδήλωσης των συμπτωμάτων, να είναι σίγουρος ότι τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν και δεν θα εξελιχθούν, άρα δεν θα κινδυνεύσει η ζωή του.
Παράλληλα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει να μειώσει την εξάρτησή από την Κίνα ως το κέντρο παραγωγής του φαρμάκου, επιχορηγώντας εταιρείες για να μεταφέρουν μερικές από τις εγκαταστάσεις παραγωγής τους πίσω στην Ιαπωνία.