Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο βόρειο Ιράκ, μετά το δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες για την ανεξαρτησία των Κούρδων στην περιοχή. Όπως είναι γνωστό, ούτε η Βαγδάτη ούτε καμία από τις γειτονικές χώρες -με εξαίρεση το Ισραήλ- δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος, ενώ τόσο ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Ιράκ όσο και η Τουρκία έχουν απειλήσει με στρατιωτική επέμβαση.
Σημειώνεται ότι τα ανεπίσημα αποτελέσματα δείχνουν επικράτηση του «ναι» με ποσοστό περίπου άνω του 90%. Ο δε Masoud Barzani, ηγέτης των Κούρδων της περιοχής, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ανακοίνωσε ήδη ότι κέρδισε το «ναι» και κάλεσε την κυβέρνηση της Βαγδάτης να ξεκινήσει μαζί του έναν «σοβαρό διάλογο». «Μπορεί να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες, αλλά είμαστε σε θέση να τις ξεπεράσουμε. Καλώ τις διεθνείς δυνάμεις να αποδεχθούν και να σεβαστούν την ψήφο εκατομμυρίων ανθρώπων», δήλωσε ο Barzani.
Πάντως, ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Haider al-Abadi, επιμένει πως δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα, ενώ η Βουλή ζητά την παρέμβαση του ιρακινού στρατού.
Ήδη, ιρακινοί στρατιώτες έχουν φτάσει στην περιοχή Σιλόπι, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η ευρείας κλίμακας άσκηση του τουρκικού στρατού. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, η άσκηση -που διευρύνεται κι άλλο- θα διεξάγεται από κοινού με τον ιρακινό στρατό.
Σημειώνεται ότι όλες σχεδόν οι τουρκικές εφημερίδες έχουν αφιερώσει τα πρωτοσέλιδά τους στην απειλή πόλεμου του Πρόέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι «μια βραδιά μπορεί ξαφνικά να έρθουμε», αφού τόνισε ότι ο στρατός της Τουρκίας δεν μετέβη στα σύνορα άσκοπα.
Αλά και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Omer Celik, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, δήλωσε ότι πρόκειται για καταστροφική απόφαση. «Το να συμπεριληφθεί και το Κιρκούκ αποτελεί πρόταση αιματοκυλίσματος του Ιράκ δια στόματος Βαρζανι» πρόσθεσε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr
Διαβάστε ακόμη