Στην ανακοίνωση των πληθυσμιακών ομάδων που θα κληθούν το επόμενο χρονικό διάστημα να εμβολιαστούν προχώρησε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, με τη Μ. Θεοδωρίδου να υπογραμμίζει πως στο άμεσο μέλλον θα εμβολιαστούν και ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα κάτω των 60 ετών.
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στη στρατηγική που ακολούθησε η χώρα μας αναφορικά με τους εμβολιασμούς και την προσπάθεια δημιουργίας «ενός τείχους προστασίας» στους πολίτες άνω των 60 ετών.
Ποιοι παίρνουν σειρά στους εμβολιασμούς
Η πρώτη κατηγορία αφορά τα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου, αμέσως μετά τους 75-79 και είναι τα:
- Μεταμόσχευση
- Χρόνια αιμοκάθαρση
- Χημειοθεραπείες
- Κυστική ίνωση
- Σοβαρή υπατική νόσος
- Ανοσοκατασταλμένοι
Η ομάδα Α αφορά περίπου 270.000 άτομα και θα ξεκινήσουν τον εμβολιασμό στις αρχές Μαρτίου.
Στην ομάδα Β είναι οι υπόλοιπες σοβαρές παθήσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν από το υπουργείο αναλυτικά και αφορούν άτομα 18-59 ετών.
Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένες: καρδιολογικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη, σοβαρά αναπνευστικά.
Για την κατηγορία αυτή υπάρξει ηλικιακή κατηγοριοποίηση, αμέσως μετά την ομάδα 60-64.
Μ. Θεοδωρίδου: Κύριος στόχος η δημιουργία τείχους προστασίας για τους άνω των 60
Η μεγάλη προσδοκία για την αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν η παρασκευή ενός εμβολίου. Μετά άρχισαν οι προβληματισμοί για την προμήθεια και την περιορισμένη διαθεσιμότητα. Γι' αυτό σε όλες τις χώρες έγινε μία προτεραιοποίηση.
Η προτεραιοποίηση στηρίζεται στην επιστημονική επισκόπηση. Εκτός από τις βιβλιογραφίες, σημαντικές ήταν οι πληροφορίες από άλλα κράτη
Τα κριτήρια γενικώς ήταν:
- η προφύλαξη από θάνατο
- η προφύλαξη από αυξημένο κίνδυνο
Τα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας μας που έχουν νοσήσει βαριά, δείχνει ότι η ηλικία είναι ο πλέον επιβαρυντικός παράγοντας. Οι εννέα στους δέκα θανάτους και οι οκτώ στους δέκα βαριά ασθενείς, είναι ηλικιωμένοι.
Αυτή ήταν και η στρατηγική που ακολουθεί η χώρα μας έως τώρα. Να δημιουργήσουμε ένα τείχος προστασίας. Όταν η διαθεσιμότητα των εμβολίων είναι περιορισμένη, η προτεραιότητά μας είναι οι μεγαλύτερες ηλικίες.
Η προτεραιοποίηση έγινε ως εξής:
- Υγειονομικοί
- Ασθενείς και προσωπικό κέντρων αποκατάστασης
- Εκπαιδευτικοί, προσωπικό και μαθητές ειδικών σχολείων, άνω των 16 και άτομα σε επαφή με ζώα
- Άτομα για τη διασφάλιση και τη συνέχεια του Κράτους
Αυτοί έχουν εμβολιαστεί στο μεγαλύτερο ποσοστό τους.
Η δεύτερη ομάδα άτομα άνω των 85 και τα άτομα 80 και άνω, ενώ σήμερα άρχισαν να εμβολιάζονται και οι άνω των 70
Θα ακολουθήσουν άτομα με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, όπως:
- Μεταμόσχευση και άτομα σε λίστα αναμονής
- Νεφρική ανεπάρκεια
- Κυστική ίνωση
- Καρκίνος υπό αγωγή και αιματολογικός καρκίνος την τελευταία 5ετία
Και θα ακολουθήσουν:
- Σοβαρά χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού
- Χρόνιο αναπνευστικό νόσημα
- Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
- Σύνδρομο Down
Αυτή η ομάδα θα εμβολιάζεται ανεξαρτήτου ηλικίας. Θα ακολουθήσουν οι ηλικίες 70 και άνω και μετά των 65 και άνω.
Παράλληλα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός με ηλικιακό κριτήριο των 18 και άνω με νοσήματα, όπως:
- Χρόνια καρδιολογικά νοσήματα
- σακχαρώδης διαβήτης
- χρόνια νοσήματα αναπνευστικού
- καρκίνος
- ανοσοκαταστολή
- χρόνια νεφρική νόσος
- χρόνια υπατική νόσος
- σοβαρή ψυχική νόσος
Έχουμε πλέον στη διάθεσή μας και έναν αριθμό εμβολίων της Moderna. Έχει μεγαλύτερο διάστημα φύλαξης και απαιτείται μεσοδιάστημα για τη δεύτερη δόση τέσσερις εβδομάδες.
Μ. Θεμιστοκλέους: Όσα ραντεβού χάθηκαν λόγω κακοκαιρίας, θα κλειστούν εκ νέου
«Οι εμβολιασμοί έχουν ξεπεράσει έως τώρα τους 550.000, ενώ σήμερα παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες εμβολιάστηκαν 25.000 άτομα, που αποτελεί και ρεκόρ εμβολιασμού.
Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που σήμερα είχαν ραντεβού για να εμβολιαστούν προσήλθε στα κέντρα», είπε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση για το πρόγραμμα του εμβολιασμού κατά της Covid-19. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το ποσοστό ξεπέρασε το 90%.
Όσα ραντεβού χάθηκαν θα κλειστούν εκ νέου είπε ο κ. Θεμιστοκλέους. Ανέφερε ότι σήμερα στο μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο της Αθήνας εμβολιάστηκαν 1.400 άτομα, 600 στην Θεσσαλονίκη και σε πλήρη ανάπτυξη θα εμβολιάζονται 5.500 άτομα καθημερινά, ενώ έχουν κλειστεί μέχρι σήμερα 235.000 ραντεβού στις ηλικίες 60-64 και 150.000 ραντεβού 75-79.
Υπ. Παιδείας: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί στα ειδικά σχολεία
Την έναρξη της εμβολιαστικής διαδικασίας στους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές αλλά και στο Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, σημειώνοντας πως παράλληλα συνεχίζονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας:
Οι Εκπαιδευτικοί, το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΕΕΠ) και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ) και οι Μαθητές/τριες ηλικίας 16 ετών και άνω, οι οποίοι φοιτούν στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ), εντάσσονται κατά προτεραιότητα στην τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο, σε συνέχεια απόφασης που ελήφθη στις 8/2/21 από την 9η έκτακτη Συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το έτος 2021, κατόπιν συνεργασίας της Γενικής Γραμματείας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.
Εστάλη σήμερα εγκύκλιος προς τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, έτσι ώστε να ενημερωθούν άπαντες οι ανωτέρω, να συλλεγούν τα απαραίτητα στοιχεία και να αποσταλούν στο Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να προγραμματιστεί ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού.
Επιπροσθέτως, συνεχίζονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το διάστημα 4 Ιανουαρίου 2021 μέχρι 12 Φεβρουαρίου 2021, έχουν πραγματοποιηθεί 592 έλεγχοι. Ο συνολικός αριθμός δειγμάτων είναι 18.105, με 7 θετικά (0,0387%). Αξίζει να σημειωθεί ότι, το υψηλότερο ποσοστό πλήρους αναστολής λειτουργίας των ΣΜΕΑΕ σημειώθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2020, όταν το ποσοστό ανήλθε στο 9,7%. Έκτοτε το ποσοστό βαίνει μειούμενο και σήμερα βρίσκεται στο 1,7%. Σε επίπεδο τμημάτων, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, το 0,75% βρισκόταν σε πλήρη αναστολή λειτουργίας, ενώ σήμερα φθάνει, μόλις, στο 0,13%.
Παράλληλα, σήμερα, η Γενική Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Ειδικής Αγωγής κα. Σ. Γκίκα επικοινώνησε με την Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΠΟΣΕΕΠΕΑ) κα. Γ. Μπουλμέτη και ανέλυσαν πλήρως τα θέματα που αφορούν στη λειτουργία των ΣΜΕΑΕ όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Η Γενική Γραμματέας επεσήμανε στην Πρόεδρο τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών τεστ και την προτεραιοποίηση εμβολιασμών για εκπαιδευτικούς, προσωπικό και μαθητές/τριες άνω των 16 ετών των ΣΜΕΑΕ.
Υπενθυμίζεται ότι μέσω της πλατφόρμας https://edu.testing.gov.gr/, δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές 16 ετών και άνω να υποβληθούν δωρεάν σε τεστ για τον κορoνοϊό σε 386 σημεία σε όλη τη χώρα. Οι αιτούντες ταυτοποιούνται μέσω του ηλεκτρονικού τους λογαριασμού στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (@sch.gr) και ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα.
Η Υπουργός Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Η ένταξη των μελών των Ειδικών Σχολείων στην τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο σηματοδοτεί μία αλλαγή σελίδας στην αντιμετώπιση της πανδημίας στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δραστηριότητας. Από την πρόληψη με μέτρα προφύλαξης και εντατική-διαρκή ενημέρωση, περνάμε στην επόμενη φάση, που περιλαμβάνει επιπλέον και τον εμβολιασμό, τον οποίο μας εξασφάλισε η επιστημονική κοινότητα. Πρώτος σταθμός στη νέα αυτή φάση: ο εμβολιασμός μαθητών (16 ετών και άνω), εκπαιδευτικών και ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού στα σχολεία ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, τα οποία παραμένουν σε δια ζώσης λειτουργία καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Μεριμνούμε για τα παιδιά μας, για τους εκπαιδευτικούς μας, για το προσωπικό μας. Όλοι μαζί θα βγούμε από την κρίση πιο δυνατοί.»
AP Photo/Thanassis Stavrakis