Σενάρια απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην Αττική μετά τις 6 το απόγευμα, αυστηρότερα τοπικά lockdown και επιβολή περιορισμών στις μετακινήσεις από Δήμο σε Δήμο είναι μεταξύ των όσων συζητούν ειδικοί και κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια αναχαίτισης της έξαρσης των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες. Αύριο αναμένεται η εισήγηση των ειδικών στην κυβέρνηση, ενώ τα νέα μέτρα είναι πιθανό να τεθούν σε ισχύ από το προσεχές σαββατοκύριακο.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκονται σειρά μέτρων που στοχεύουν στη μείωση της κινητικότητας του πληθυσμού και η αποφυγή περιστατικών συνωστισμού των πολιτών, ιδιαίτερα τις επόμενες ημέρες που οι καιρικές συνθήκες θα είναι καλές.
Παράλληλα, ο ένας μετά τον άλλο, οι λοιμωξιολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την επικίνδυνη τροχιά στην οποία βρίσκεται η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, καθώς στην Αττική εντοπίζονται περισσότερα από τα μισά ενεργά κρούσματα που υπάρχουν στην χώρα (3.791 σε σύνολο 7.562 ενεργών κρουσμάτων).
«Καταστροφικά, και όχι απλώς ανησυχητικά» χαρακτήρισε τα επιδημιολογικά δεδομένα των προηγούμενων ημερών ο λοιμωξιολόγος νίκος Σύψας, ο οποίος τόνισε πως «δεν έχουμε πολλές επιλογές, αν θέλουμε να προλάβουμε τα γεγονότα», ενώ συμπλήρωσε ότι στην αυριανή σύσκεψη της Επιτροπής «θα μπουν στο τραπέζι όλα τα θέματα».
Από την πλευρά του, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης ανέφερε πως η εικόνα από τα λύματα του Λεκανοπεδίου δείχνει μεγάλη διασπορά του ιού στην περιοχή, η οποία πιθανόν να είναι μεγαλύτερη από αυτή που είχε παρατηρηθεί τον Οκτώβριο.
«Δυστυχώς δεν πάμε καλά. Η αύξηση ήταν πολύ μεγάλη τις προηγούμενες 3-4 ημέρες, πολύ μεγαλύτερη από την προηγούμενη εβδομάδα», ανέφερε ο κ. Θωμαΐδης, σημειώνοντας πως «η εικόνα της απότομης αύξησης που είδαμε τις προηγούμενες ημέρες συνέβη στις 20 Οκτωβρίου, πριν από το δεύτερο κύμα στην Αττική. Τότε είδαμε μια απότομη αύξηση στον ιό στα λύματα, που συνεχίστηκε λίγες ημέρες και μετά από μία εβδομάδα ήρθε το δεύτερο κύμα στην Αττική. Αν θυμάστε, η κορύφωση των κρουσμάτων ήταν στις 12 Νοεμβρίου», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η αύξηση τώρα «είναι μεγαλύτερη από του Οκτωβρίου».
Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και η χθεσινή τοποθέτηση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχει τελειώσει ακόμα ο ιός. Είναι εδώ. Ελπίζουμε να είναι για λίγους μήνες ακόμα και με το εμβόλιο να τον καταπολεμήσουμε, αλλά είναι εδώ. Και θα μας πιέζει κι άλλο. Θέλει λοιπόν προσοχή», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.
Αλκ. Βατόπουλος για νέα μέτρα: Όλα είναι στο τραπέζι
«Όλα είναι στο τραπέζι προφανώς», υπογράμμισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που παρατηρείται στη χώρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα και για το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων.
Όπως εκτιμά ο κ. Βατόπουλος, η αύξηση των κρουσμάτων σχετίζεται με την γενικότερη κινητικότητα που παρατηρείται, ενώ ως προς τη λήψη περαιτέρω μέτρων, τόνισε ότι εάν προκριθεί η λήψη τους τότε αυτό πρέπει και να γίνει.
«Είναι σαφές ότι το υγειονομικά σωστό είναι η ελαχιστοποίηση των επαφών των ανθρώπων και η εντατικοποίηση των εμβολιασμών», επισήμανε και πρόσθεσε ότι εάν είναι να γίνει κάτι «πρέπει να γίνει άμεσα».
Η εφαρμογή της απαγόρευσης κυκλοφορίας πριν τις 9 το βράδυ είναι στο τραπέζι, ανέφερε, ωστόσο λαμβάνεται υπ’ όψιν η δυσκολία εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου λόγω του μεγάλου όγκου πολιτών στην Αθήνα.
Η εξέλιξη της πανδημίας είναι απρόβλεπτη και πολλές φορές εκρηκτική, επισήμανε, επομένως πρέπει να βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα πριν από τις εξελίξεις.
Σε κάθε περίπτωση, παραδέχτηκε ότι ένα ενδεχόμενο αυστηρότερο κλείσιμο δημιουργεί σκέψεις, καθώς έχει μεγάλο κόστος τόσο σε οικονομικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.
Για το άνοιγμα των σχολείων, ανέφερε ότι θα μελετηθούν τα στοιχεία προκειμένου να εκτιμηθεί αν το άνοιγμα των Γυμνασίων επηρέασε όντως την επιδημιολογική εικόνα. «Να εκτιμηθεί το κατά πόσο το άνοιγμα των γυμνασίων επηρεάζει την κινητικότητα, με την έννοια του ότι τα παιδιά του Γυμνασίου πάνε μόνα τους στο σχολείο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, κατά τη δική του εκτίμηση το άνοιγμα των δημοτικών δεν πρέπει να έχει επηρεάσει ιδιαίτερα την έξαρση του ιού. Πάντως, «και τα παιδιά κολλάνε», επισήμανε, ενώ ανέφερε επίσης ότι δεν έχουμε σαφή εικόνα για το τι ισχύει για την μετάλλαξη.
Μ. Δερμιτζάκης: Η απότομη αύξηση των κρουσμάτων πιθανά θα φέρει και νέα μέτρα
Την ανησυχία του εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, για την απότομη αύξηση των κρουσμάτων η οποία, όπως είπε, «βγήκε μέσα από τις συμπεριφορές των ανθρώπων που είναι κουρασμένοι».
Ο κ. Δερμιτζάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, τόνισε ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η αύξηση κινητικότητας δεν μπορεί να συνδυαστεί με μηδενική αύξηση στα κρούσματα. Σκοπός είναι να διαχειριστούμε την αύξηση ώστε να μην πάμε σε μεγάλους αριθμούς απωλειών και νοσηλευομένων και να αντέξει το σύστημα υγείας».
Επιπρόσθετα, έκανε ιδιαίτερη μνεία στη σημασία του αριθμού των τεστ που διενεργούνται και στο κατά πόσο αυτά επηρεάζουν τη διαχείριση της πανδημίας. «Δε σημαίνει ότι ο διπλάσιος αριθμός τεστ θα δείξει τον διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων. Υπάρχει συνάρτηση της αύξησης των τεστ με την αύξηση των κρουσμάτων. Όσο ψάχνουμε βρίσκουμε αλλά με μικρότερο ρυθμό. Όσο περισσότερα τεστ κάνουμε βρίσκουμε περισσότερα κρούσματα αλλά το ποσοστό των θετικών μειώνεται. Η θετικότητα δεν είναι από μόνη της μια ένδειξη για το πόσο καλά πάμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τόνισε επίσης ότι «το να κάνουμε 500.000 τεστ την ημέρα είναι δύσκολο, γιατί δεν έχουμε συγκεκριμένα σημεία εισόδου και εξόδου από συγκεκριμένο χώρο. Αυτό δουλεύει καλά με συγκεκριμένα σημεία εισόδου και εξόδου. Κάνουμε αρκετά τεστ για να έχουμε καλή εικόνα, αν είχαμε παραπάνω τεστ θα είχαμε καλύτερη εικόνα, όμως δε φθάνει για τη διαχείριση».
Επιπλέον, ο καθηγητής Γενετικής χαρακτήρισε ως «μεγάλη αδυναμία» στον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού τον έλεγχο της κινητικότητας. «Στην ουσία δεν υπάρχει κανένας περιορισμός κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στο πρώτο κύμα ο κόσμος είχε το φόβο για τον ιό. Αλλά είχε και την αίσθηση ότι το sms είναι ελεγχόμενο. Τώρα μπορεί κάποιος να στείλει 8 sms για να μετακινηθεί».