Τη μελανή εικόνα της δημόσιας υγείας στη Μακεδονία παρουσιάζει αναλυτικά σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), με αφορμή την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη πόλη.
Παράλληλα, η ΠΟΕΔΗΝ καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφτεί ένα Νοσοκομείο της Μακεδονίας «τώρα που ανάσανε από τα μνημόνια», ενώ καταγγέλλει πως επί τρεισήμισι χρόνια ο Πρωθυπουργός δεν επισκέφτηκε ούτε ένα Νοσοκομείο της χώρας.
Αναλυτικά, η ΠΟΕΔΗN αναφέρει:
Σαν βγει στο πηγαιμό για την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο κος Τσίπρας θα πρέπει να του υπενθυμίσουμε την κατάσταση της Δημόσιας Υγείας στο δρόμο του.
Από την Αττική έως τη Θεσσαλία δεν λειτουργεί απόγευμα - νύκτα κανένας αξονικός τομογράφος. Στον μεγαλύτερο οδικό άξονα της χώρας. Υπάρχει ένας αξονικός στη Λαμία που πολλές φορές είναι χαλασμένος.
Το Κέντρο Υγείας Καμένων Βούρλων παραμένει φάντασμα. Έχασε άνθρωπος τη ζωή του το καλοκαίρι, έξω από την πόρτα του.
Από την Αττική έως την Θεσσαλία λειτουργούν μόνο 8 κλίνες ΜΕΘ στο Νοσοκομείο της Λαμίας.
Στη Θεσσαλία λειτουργούν μόνο δύο ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα και εξυπηρετήθηκαν 850 Ασθενείς και στην Κεντρική Μακεδονία 8 και εξυπηρετήθηκαν 4.353. Άλλοι τόσοι Ασθενείς αποκλείστηκαν από τις ακτινοθεραπείες. Στην ιστοσελίδα της ΠΟΕΔΗΝ υπάρχουν οι σχετικές έρευνες.
Προβλήματα Υγειονομικών Μονάδων Μακεδονίας
Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο λειτουργούν 5 χειρουργικά τραπέζια από 9 λόγω ελλείψεων προσωπικού. Οι λίστες αναμονής για χειρουργεία μεγάλες όπως και στα άλλα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
Σε όλα τα Νοσοκομεία υπάρχουν ελλείψεις ιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού. Διαλυμένος Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός. Κλειστές κλινικές ΜΕΘ (Παπαγεωργίου 8 κλίνες, Κιλκίς 3, Πολύγυρος 4, Άγιος Δημήτριος 2). Βασικές κλινικές Νοσοκομείων κλειστές λόγω ελλείψεων ιατρών (παιδιατρική στη Φλώρινα, μαιευτική στη Βέροια, μαιευτική στην Έδεσα, παθολογική στη Νάουσα, ουρολογική στη Γουμένισσα που δεν έχει γυναικολόγο κ.α.
Στην Πτολεμαΐδα με αυξημένο ποσοστό καρκίνου η μονάδα χημειοθεραπείας έμεινε με έναν επικουρικό ογκολόγο γιατρό. Δεν λειτουργεί η αιμοδοσία.
Στο Νοσοκομείο Γεννηματάς Θεσσαλονίκης ο αξονικός είναι συχνά χαλασμένος.
Στα Νοσοκομεία της Νάουσας, των Γιαννιτσών, της Γουμένισσας δεν υπάρχουν αξονικοί.
Το προσωπικό πολλές φορές αντιμετωπίζει άγριες επιθέσεις σε βάρος του από συνοδούς και ασθενείς λόγω έλλειψης φύλαξης. Συχνά είναι τα φαινόμενα κλοπών από προσωπικό και ασθενείς. Σε πολλά Νοσοκομεία δεν έχουν πληρωθεί τα νυκτερινά και οι αργίες. Από Απρίλιο έως σήμερα (ΑΧΕΠΑ, Αγ.Παύλος κ.α.)
Η αποδυνάμωση των Κέντρων Υγείας και των ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΩΝ Νοσοκομείων της Μακεδονίας έχει ως αποτέλεσμα την άνθηση της ιδιωτικής υγείας,. ΑΥΤΗ Η ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και της υπολειτουργίας των νοσοκομείων της περιφέρειας, έχει αποτέλεσμα τα μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης να δέχονται στις εφημερίες πάνω από 1000 ασθενείς, και να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα , ταλαιπωρία για τους ασθενείς και μεγάλη επιβάρυνση στο λιγοστό προσωπικό που ήδη έχει πολλά χρόνια προϋπηρεσία, με πολλά ωράρια και πολλά προβλήματα υγείας.
Σημαντικότατο το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι βαριά ασθενείς με εξιτήριο και χρήζουν μεταφορά με ΕΚΑΒ. Λόγω μη δυνατότητας εξυπηρέτησης από το ΕΚΑΒ οι ασθενείς παραμένουν πολλές ημέρες επιπλέον στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα: κίνδυνο νοσοκομειακών λοιμώξεων, τη μεγάλη ταλαιπωρία των ασθενών και της οικογένειας τους, τη μη διακίνηση ασθενών. Οι εφημερίες ξεκινούν με πληρότητα κρεβατιών.
Αναλυτικά, η κατάσταση ανά Νοσοκομείο
ΓΝΘ Ιπποκράτειο: Έλλειψη προσωπικού όλων των κλάδων που φτάνει 35%. Η τεχνική υπηρεσία αποδεκατίστηκε. Από τις 9 αίθουσες χειρουργείων λειτουργούν μόνο 5 λόγω έλλειψης κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού.
ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ: Έλλειψη κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού. Υποχρηματοδότηση με αποτέλεσμα παλαιό ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ανεπαρκή κτιριακή συντήρηση. Απλήρωτες οι δεδουλευμένες νυχτερινές ώρες και αργίες των εργαζομένων από τον μήνα Απρίλη
ΓΝ ΑΓ ΠΑΥΛΟΣ: Στο νοσοκομείο η έλλειψη φυλακών υποκαταστάθηκε από 5 νοσηλευτές για πλημμελή φύλαξη κατόπιν έκκλησης της υποδιοικήτριας. Απλήρωτες οι δεδουλευμένες νυχτερινές ώρες και αργίες των εργαζομένων από τον Απρίλη.
ΓΝΘ Παπαγεωργίου: Από τις 14 αίθουσες χειρουργείων λειτουργούν οι 12 λόγω ελλείψεως νοσηλευτικού προσωπικού που φτάνει το 25%, (350 κενά). 8 κρεβάτια ΜΕΘ κλειστά. Οφείλονται άδειες και πολλά ρεπό.
ΓΝΘ Παπανικολάου: Μεγάλη η έλλειψη προσωπικού όλων των κλάδων. Για τη λειτουργία των χειρουργείων καλούν προσωπικό από άδεια ή ρεπό. Η Τεχνική υπηρεσία είναι αποδεκατισμένη.
ΓΝΘ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 40 % οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, 70% στην τεχνική υπηρεσία. Μειωμένη χρηματοδότηση ειδικότερα στην καθαριότητα που είναι ανεπαρκής. Άμεση ανάγκη για προμήθεια μαγνητικού τομογράφου, και αντικατάστασης του πολύ παλιού αξονικού.
ΓΝΘ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: Στο νοσοκομείο υπάρχει δωρεά 1,5 εκατομμύριο ευρώ, για τις ανάγκες ασθενών –νοσοκομείου. Ωστόσο δεν αποδεσμεύονται χρήματα για επισκευές σε σοβαρά προβλήματα όπως οι διαρροές νερού μέσα στην παθολογική κλινική από την οροφή, καθώς και σε όλη την παλιά πτέρυγα. Αποδεκατισμένη τεχνική υπηρεσία, ελλείψεις σε νοσηλευτικό, διοικητικούς υπαλλήλους. 1 μόνο φυσιοθεραπεύτρια από τους 5 που προβλέπονται. Από τα 8 δυσεύρετα κρεβάτια ΜΕΘ λειτουργούν 6 λόγω ότι οι αναπνευστήρες είναι πολύ παλιοί.
ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Πολύ χαμηλή χρηματοδότηση για την υλικοτεχνική συντήρηση. ΣΙΤΙΣΗ ασθενών , λόγω έλλειψης χρημάτων, 7 ημέρες μόνο λαχανικά χωρίς κρέας. Χωρίς κλιματισμό οι θάλαμοι ασθενών, χωρίς καύσιμα για θέρμανση το χειμώνα. Μεγάλη η έλλειψη στο νοσηλευτικό προσωπικό και στην κάλυψη των ωραρίων.
ΓΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ: Δε λειτουργεί η Παιδιατρική λόγω έλλειψης παιδιάτρου και δε γίνονται τοκετοί λόγω έλλειψης Γυναικολόγων – Μαιευτήρων. ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΙΔΙΩΤΙΚΑ οι πολίτες αναγκαστικά.
ΓΝ ΚΙΛΚΙΣ: Σοβαρές οι ελλείψεις σε ιατρικό και προσωπικό όλων των κλάδων. Κλειστή η γναθοχειρουργική, Ο γιατρός μετακινήθηκε στο ιπποκράτειο. Κλειστή η ουρολογική, δε λειτουργεί ο αξονικός (έλλειψη γιατρών και τεχνολόγων –χειριστών) Ενώ ο οργανισμός προβλέπει 3 κρεβάτια ΜΕΘ, δεν υπάρχουν. Τα χειρουργεία υπολειτουργούν. Σοβαρά προβλήματα στις δευτερογενείς μετακινήσεις ασθενών με εξιτήριο που χρήζουν μεταφορά με ΕΚΑΒ, με αποτέλεσμα να παραμένουν στο νοσοκομείο και να αυξάνεται η ταλαιπωρία των ασθενών και το κόστος νοσηλείας τους.
ΓΝ ΓΟΥΜΕΝΙΣΑΣ: Ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, δεν υπάρχει Γυναικολόγος . Ένας παιδίατρος μόνο που δεν καλύπτει τα πρωινά ιατρεία. 1 μόνο Παθολόγος . Εφημερίες κάνουν μόνο οι γενικοί γιατροί , οι οποίοι δεν κάνουν εισαγωγές και στέλνουν τους ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία. Δεν υπάρχουν ειδικευόμενοι. Σοβαρή η έλλειψη διοικητικών υπαλλήλων. Προσλήφθηκαν 5υπάλληλοι με ΑΣΕΠ και έφυγαν με μετάταξη με το νόμο για την εντοπιότητα. Δεν υπάρχει αξονικός τομογράφος.
ΓΝ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ: Εφημερεύει καθημερινά, καλύπτει και ανάγκες του νοσοκομείου Καστοριάς και Φλώρινας. Μεγάλη η έλλειψη σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Η καθαριότητα είναι ανεπαρκής κι όχι όλο το 24ωρο.Παλαιός κι ελλιπής υλικοτεχνολογικός εξοπλισμός καθώς κι έλλειψη υλικοτεχνικής συντήρησης λόγω μειωμένης χρηματοδότησης.
Η μονάδα χημειοθεραπείας (μονάδα με αυξημένα ποσοστά ασθενών με καρκίνο, λόγω περιβαλλοντικής μόλυνσης) έχει μόνο έναν επικουρικό γιατρό. Η αιμοδοσία δεν έχει μονάδα αιμοπεταλίων για τη ΜΕΘ ΚΑΙ ΤΑ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΑ
ΓΝ ΣΕΡΡΩΝ: Η ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ κλινική βρίσκεται εκτός νοσοκομείου (στο παλιό νοσοκομείο) με αποτέλεσμα να έχει προβλήματα με κινδύνους για το προσωπικό επειδή δέχεται ασθενείς με εισαγγελική. (ένα γεγονός στις 3/9/2018 το βράδυ, που ασθενής με χειροπέδες επιτέθηκε στο νοσηλευτή βάρδιας και τον χτύπησε στα πόδια). Μειωμένη χρηματοδότηση του νοσοκομείου, ελλιπής φύλαξη. Τα προγράμματα της νοσηλευτικής βγαίνουν με προσωπικό ασφαλείας.ΟΙ υπηρεσίες της τεχνικής γίνονται από εξωτερικά συνεργεία λόγω έλλειψης προσωπικού. Ιδιωτικοποίηση των υποστηρικτικών υπηρεσιών.
Γ Ν ΒΕΡΟΙΑΣ : Η Μαιευτική κλινική δεν εφημερεύει, λόγω έλλειψης Μαιευτήρων (2 ιατροί είναι μόνο ). Ζητείται από τις Μαίες να εφημερεύουν χωρίς γιατρό (ξαναγυρίζουμε στην εποχή της κυρα – μαμής) Οι πολίτες πρέπει να απευθυνθούν αναγκαστικά σε ιδιώτες γιατρούς και ιδιωτικές κλινικές. Μείωση των χειρουργείων, 2αίθουσες υπολειτουργούν λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων (1 μόνιμος – 1 επικουρικός). Η νέα πτέρυγα που κατασκευάζεται για αυτόνομα ΤΕΠ καθυστερεί πολύ με αποτέλεσμα να συστεγάζονται επείγοντα και τακτικά εξωτερικά ιατρεία.
ΓΝ ΝΑΟΥΣΑΣ: Παρά τις κινητοποιήσεις το νοσοκομείο εφημερεύει με γενικούς ιατρούς. 1 μόνο Παθολόγος, αξονικός τομογράφος δεν υπάρχει και το προσωπικό με μεγάλη ευκολία μετακινείται από τη διοίκηση στο νοσοκομείο της ΒΕΡΟΙΑΣ αποδυναμώνοντας όλο και περισσότερο το νοσοκομείο της ΝΑΟΥΣΑΣ. Ο 1 μόνιμος Γυναικολόγος μετακινείται στο νοσοκομείο της Βέροιας για να καλύψει την κλινική. Δεν υπάρχει αξονικός τομογράφος
ΓΝ ΕΔΕΣΣΑΣ: Έκλεισε η ΜΑΙΕΥΤΙΚΉ 2 εβδομάδες για να πάρει άδεια η μια γιατρός.
Κ. Υ. ΑΡΙΔΑΙΑΣ: έχει μεγάλη κίνηση ασθενών λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας της περιοχής για τα λουτρά bozar ωστόσο, δεν χρηματοδοτείται για συντήρηση και στελέχωση Δεν συντηρούνται τα ασθενοφόρα, δεν έχει θέρμανση, κλιματισμό, προβλήματα με υδραυλικές διαρροές, υγρασίες παντού κλπ. Ανύπαρκτα τα μηχανήματα στο μικροβιολογικό εργαστήριο, οι ασθενείς αναγκάζονται να πληρώνουν σε ιδιώτες . Ακτινολογικό με αναθυμιάσεις και κρύο. Ελλιπέστατη καθαριότητα. Λόγω έλλειψης ιατρών οι γιατροί από τα περιφερικά ιατρεία εφημερεύουν από τις 8 πμ στο Κέντρο Υγείας αντί στις 3μμ με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν τα περιφερειακά ιατρεία.
ΓΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ: 5 χρόνια κλειστός ο αξονικός τομογράφος λόγω βλάβης. Μεγάλη η έλλειψη των ιατρών με αποτέλεσμα οι πολίτες να μετακινούνται σε άλλους νομούς ή αναγκαστικά να πληρώνουν ιδιώτες γιατρούς. Σοβαρές ελλείψεις και σε νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και σε προσωπικό φύλαξης που υπάρχει μόνο στο νυχτερινό ωράριο. Παλιός ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός.
Απουσία Αξονικού Τομογράφου (πέρασαν 5 χρόνια από τότε που ανεστάλη η λειτουργία του λόγω βλάβης).
Διαρκώς αυξανόμενος αριθμός ασθενών που προσέρχονται στα ΤΕΠ και στα Εξωτερικά Ιατρεία του Νοσοκομείου αφού αυτό δεν καλύπτει με τις υγειονομικές του υπηρεσίες μόνο τις ανάγκες των 70.000 περίπου κατοίκων του δήμου Πέλλας, αλλά και τους κατοίκους αρκετών πόλεων των όμορων νομών (Χαλκηδόνα, Κουφάλια, Αλεξάνδρεια, Γουμένισσα), λόγω του οδικού δικτύου που διευκολύνει τη γρήγορη πρόσβασή τους σε αυτό με αποτέλεσμα τις αυξημένες ανάγκες σε υγειονομικό υλικό/φάρμακα και σε Ιατρικό/Νοσηλευτικό Προσωπικό.
Πλυντήρια και κλίβανος αποστείρωσης χρήζουν αντικατάστασης, διότι δεν λειτουργούν σωστά λόγω παλαιότητάς τους.
Συνεχείς σοβαρές βλάβες των ανελκυστήρων με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται εργαζόμενοι, συνοδοί και πριν λίγο καιρό είχαμε και τον εγκλωβισμό ασθενούς.
Έλλειψη Προσωπικού για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, των ασθενών και των εργαζομένων αφού το υπάρχον προσωπικό καλύπτει μόνο τη νυχτερινή βάρδια (ενδεικτικά αναφέρουμε την κλοπή που σημειώθηκε πριν από λίγο καιρό κατά τις πρωινές ώρες σε δύο γυναίκες νοσηλευόμενες στην μαιευτική κλινική).
ΓΝ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ: Σε Νοσοκομείο που καλύπτει χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται τη Χαλκιδική, παραμένει ακόμη μετά 3 χρόνια κλειστή η καινούργια πτέρυγα με εντατική μονάδα 4 κλινών και τη την πτέρυγα των επειγόντων ιατρείων που συστεγάζονται με τα τακτικά. Ο αξονικός τομογράφος λειτουργεί πρωί.