Πλησιάζει στο βυθό της κυπριακής ΑΟΖ το γεωτρύπανο της Total

Πλησιάζει στο βυθό της κυπριακής ΑΟΖ το γεωτρύπανο της Total

Εντός της ημέρας είναι πιθανόν η γαλλική εταιρεία Total ή το κυπριακό Υπουργείο Ενέργειας να προβούν σε ανακοίνωση για την εργασία του γεωτρύπανου στο τεμάχιο 11 -κοίτασμα «Ονησιφόρος» στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δηλώσεις του το πρωί, ανέφερε ότι δεν υπάρχει εμπόδιο στις εργασίες, για να προσθέσει πως η Τουρκία επαναλαμβάνει τις τακτικές της, αλλά η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά.

Οι έλεγχοι στην πλατφόρμα και οι προπαρασκευαστικές εργασίες έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται ότι το τρυπάνι θα φθάσει σύντομα, ίσως και ως το βράδυ, στον πυθμένα της θάλασσας, σε βάθος 1.698 μέτρων. Οι πιθανότητες για ανεύρευση κοιτάσματος φυσικού αερίου ανέρχονται στο 21%, ποσοστό το οποίο θεωρείται αρκετά υψηλό. Με βάση τον προγραμματισμό της Κοινοπραξίας ΕΝΙ - Total, η γεώτρηση θα διαρκέσει 75 ημέρες. 

Στο μεταξύ, μονοήμερη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί σήμερα η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Florence Parly, η οποία θα γίνει δεκτή από τον πρόεδρο της δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ενώ θα έχει συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό της Χριστόφορο Φωκαΐδη. Η κ. Parly θα επισκεφθεί τις γαλλικές φρεγάτες που έχουν καταπλεύσει στην Κύπρο, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής αποστολής τους στον Λίβανο. Πάντως, εκτιμάται ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός της επίσκεψης τον δεδομένο χρόνο, καθώς το Παρίσι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στα ενεργειακά, λόγω της εμπλοκής της Total στις έρευνες στο οικόπεδο «11» της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros» εξακολουθεί να πλέει εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, νοτιοδυτικά της Πάφου, ενώ στην περιοχή κινείται και φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας -χωρίς, πάντως, για την ώρα να απειλούν τη συγκεκριμένη γεώτρηση στο «Οικόπεδο 11».

Αεροπλανοφόρο μπλόκαρε τις τουρκικές συχνότητες στην κυπριακή ΑΟΖ

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, που επικαλείται η Καθημερινή το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «George H.W. Bush» έπλευσε πολύ κοντά στη γεώτρηση και έκανε χρήση των δυνατοτήτων που έχει για μπλοκάρισμα των συχνοτήτων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών τα οποία πετούσαν πολύ κοντά στο «West Capella». Η συγκεκριμένη λεπτομέρεια αναδεικνύει, αν μη τι άλλο, ότι οι Δυτικοί δεν ήταν σίγουροι για το είδος αλλά και το εύρος πιθανής αντίδρασης της Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι τόσο η Κύπρος όσο και άλλες χώρες, όπως και η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, αναμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων, ιδιαίτερα αν αποδειχθεί ότι υπάρχει στον χώρο ευθύνης της Κύπρου συνέχεια των αιγυπτιακών κοιτασμάτων. Σύμφωνα με κυπριακή διπλωματική πηγή, «το Παρίσι και η Ουάσιγκτον έπραξαν όσα υποσχέθηκαν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη». Η ίδια πηγή δήλωσε ότι η στήριξη είναι απόλυτη από τις δύο χώρες, που «πρωτίστως προστατεύουν τα συμφέροντά τους στην ανατολική Μεσόγειο και στην παρούσα συγκυρία συμπίπτουν με αυτά της Κύπρου».

Άλλωστε, μετά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, ο κ. Αναστασιάδης «έφυγε ικανοποιημένος και ήσυχος». Εκεί είχε συνάντηση με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Mike Pence, καθώς και με το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας Exxon Mobil, η οποία αναμένεται να αρχίσει έρευνες το 2018 στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα: - Γ. Κατρούγκαλος: Σύσσωμος ο διεθνής παράγοντας στο πλευρό της Κύπρου για την εξόρυξη