Πλεύρης: Αποκλείω το lockdown - Θα εξαντλήσουμε όλα τα μέσα για να πειστούν οι ανεμβολίαστοι

Πλεύρης: Αποκλείω το lockdown - Θα εξαντλήσουμε όλα τα μέσα για να πειστούν οι ανεμβολίαστοι

Απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής οριζόντιων περιοριστικών μέτρων και  lockdown ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, προσθέτοντας ότι «θα εξαντλήσουμε όλα τα μέσα για να πειστούν οι ανεμβολίαστοι».

Ο κ. Πλεύρης σε συνέντευξή του στο Mega επισήμανε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι θωρακισμένο και προετοιμασμένο να ανταπεξέλθει στην πίεση που ήδη δέχεται, λόγω των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού σε ορισμένες περιοχές της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι ταυτόχρονα υπάρχει ένα σωστό και αποτελεσματικό πλαίσιο testing και ιχνηλάτησης.

Ο υπουργός Υγείας μίλησε για την τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολίου και την προσπάθεια να κλείσουν ραντεβού οι ανεμβολίαστοι, σημειώνοντας πως «ήδη πήγε sms στους συμπολίτες μας για την αναμνηστική δόση και φάνηκε ότι είχε μια απήχηση». Εξήγησε επίσης ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι που νοσούν είναι όσοι έχει περάσει το εξάμηνο από τον εμβολιασμό τους.

Ειδικότερα για τους ανεμβολίαστους πολίτες και τα μέτρα που τους αφορούν, δήλωσε ότι αυτά δεν είναι τιμωρητικά, αντιθέτως αποδεικνύουν ότι η Πολιτεία μεριμνά και για αυτούς τους ανθρώπους, για να μη νοσήσουν σοβαρά και κινδυνεύσουν. Επιπλέον, εξετάζεται το ενδεχόμενο να κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία, προκειμένου να μπορέσει να γίνει χρήση των ΑΜΚΑ των ανεμβολίαστων- με τη διασφάλιση, βεβαίως, της προστασίας των προσωπικών δεδομένων- έτσι ώστε να μπορούν να αποστέλλονται στα κινητά τους τηλέφωνα ενημερωτικά sms, καθώς και να γίνει προσπάθεια πειθούς από τους οικογενειακούς τους γιατρούς.

«Θα εξαντλήσουμε όλα τα μέσα για να τους πείσουμε» συμπλήρωσε ο Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας ότι «είναι δουλειά της πολιτείας να προσπαθήσει να πείσει, αλλά δεν μπορεί να γυρνάει με μια βελόνα στο χέρι και να εμβολιάζει τον κόσμο».

Ερωτώμενος για το ποσοστό θνητότητας, το οποίο έχει αυξηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο Υπουργός Υγείας απάντησε ότι αυτό οφείλεται σε τρεις παράγοντες: Πρώτον, στη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη, δεύτερον στον μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας του πληθυσμού και τρίτον στο υψηλό ποσοστό ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων που καταγράφεται διαχρονικά στα νοσοκομεία της χώρας.

Τέλος, για τους ασθενείς που ταλαιπωρούνται από συμπτώματα του συνδρόμου long Covid, ανέφερε ότι ήδη σε συνεργασία με την Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μ. Θεμιστοκλέους, έχει ξεκινήσει η διαδικασία ορισμού των κριτηρίων, έτσι ώστε πολύ άμεσα να αρχίσουν να αποζημιώνονται οι θεραπείες των ασθενών αυτών που, δυστυχώς, συνεχώς αυξάνονται.