Μέτρα ήπιας μορφής για τον covid-19, θα ληφθούν, εφόσον χρειαστεί, από το Σεπτέμβριο, δήλωσε μέσω του ΣΚΑΪ, ο υπουργός υγείας, Θάνος Πλεύρης. Η τωρινή επιδημιολογική εικόνα στη χώρα «μας κάνει αισιόδοξους» είπε και ανάφερε ότι θα εξακολουθήσει να ισχύει η χρήση μάσκας τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα νοσοκομεία κ.ά.
«Είμαστε προετοιμασμένοι να πάρουμε μέτρα αν υπάρξει διαφορετική δυναμική. Περιμένουμε νέα κύματα το φθινόπωρο. Η αίσθηση που έχουμε είναι ότι δεν θα χρειαστεί να πάμε σε μέτρα ή αυτά τα μέτρα θα είναι ήπιας μορφής. Να παραμείνουμε σε ισχυρές συστάσεις για χρήση της μάσκας και ειδικά να απευθυνόμαστε στον ευάλωτο πληθυσμό γιατί αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Έχουμε θεραπευτικά πρωτόκολλα, εμβολιασμένο πληθυσμό, μεταλλάξεις και τα αντιικά φάρμακα. Το πλήρες αυτό μίγμα μας κάνει αισιόδοξους ότι δεν θα ξαναδούμε μέτρα υποχρεωτικότητας και περιορισμού», τόνισε ο υπουργός Υγείας.
Ο κ. Πλεύρης κάλεσε τις ευάλωτες ομάδες και ηλικίες άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν, τονίζοντας ότι τα υπάρχοντα εμβόλια προστατεύουν ακόμα από τη βαριά νόσηση.
Όσο για τα επικαιροποιημένα εμβόλια είπε πως η Moderna και η Pfizer διαθέτουν εμβόλια που βρίσκονται στο τελικό στάδιο δοκιμών για την Όμικρον και ακόμα πιο επικαιροποιημένα εμβόλια για τις υπομεταλλάξεις Όμικρον4-5. «Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε τα εμβόλια εντός του έτους», τόνισε ο κ. Πλεύρης. Αναφορικά με το αν θα χορηγηθούν σε διευρυμένες ομάδες πληθυσμού εξήγησε ότι θα εξαρτηθεί από τις συστάσεις του ECDC, του EMA και της Επιτροπής Εμβολιασμών
Τέλος ανέφερε ότι 2.300 δόσεις εμβολίων για την ευλογιά των πιθήκων παραλήφθηκαν χθες από τη χώρα μας και θα πραγματοποιθεί συνεδρίαση της Επιτροπής Εμβολιασμών στις 23 Αυγούστου για τις προϋποθέσεις χορήγησής τους.
Σε φάση αποκλιμάκωσης της Όμικρον
Στο ίδιο μήκος κύματος, νωρίτερα, μιλώντας στο Mega, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου ανέφερε ότι τόσο στη χώρα μας, όσο και πανευρωπαϊκά βρισκόμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης από το υποστέλεχος της Όμικρον. Αναφορικά με το ενδεχόμενο επαναφοράς των μέτρων ασφαλείας το χειμώνα, σημείωσε πως θα εξεταστεί το φθινόπωρο.
Ερωτηθείσα για τη χρήση μάσκας από τους μαθητές ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, είπε πως «θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα των δύο τελευταίων εβδομάδων πριν το άνοιγμα των σχολείων. Την απόφαση θα τη λάβει η σχετική επιτροπή». Δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο ενός μαζικού testing στους μαθητές στις αρχές της νέας σχολικής χρονιάς.
Παράλληλα τόνισε ότι «τα εισιτήρια στα νοσοκομεία είναι περισσότερα από τα εξιτήρια, επομένως αρχίζουν και αποσυμπιέζονται τα νοσοκομεία. Οι θάνατοι είναι λιγότεροι και παραμένουν στην 3η και 4η ηλικία και στις ευπαθείς ομάδες».
4η δόση εμβολίου
Για την 4η δόση επισήμανε πως η σύσταση των ειδικών έως τώρα είναι να την κάνουν οι άνω των 60 και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, ανεξαρτήτου ηλικίας.
«Είναι πολύ σημαντικό, είναι αποτελεσματικό αυτό το εμβόλιο, η 4η δόση ως προς τη βαριά νόσηση και όταν έρθει το καινούριο (εμβόλιο) τον Οκτώβριο, Νοέμβριο, βλέπουμε τις καινούριες συστάσεις για όλους» πρόσθεσε η κ. Ψαλτοπούλου.
Μάλλον δεν θα επικρατήσει η μετάλλαξη Κένταυρος στην Ελλάδα
Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, αναφέρθηκε, μέσω του ΣΚΑΪ, στους λόγους για τους οποίους θεωρείται δύσκολο να επικρατήσει η μετάλλαξη Κένταυρος στη χώρα μας.
Όπως διευκρίνισε η παραλλαγή Κένταυρος έχει επικρατήσει κυρίως στην Ινδία, ενώ σε χώρες που κυριαρχεί η Όμικρον 4-5, αν και εμφανίστηκε, δεν κυριάρχησε:
«Η παραλλαγή Κένταυρος είναι μια εξέλιξη της Όμικρον 2. Έχει επικρατήσει κυρίως στην Ινδία. Στις υπόλοιπες χώρες που εμφανίστηκε δεν φαίνεται να επικρατεί, εκεί δηλαδή που κυριαρχεί η Όμικρον 4-5. Αντίθετα στην Ινδία δεν υπήρχε πολύ Όμικρον 4-5. Δεν χρειάζεται να υπάρχει πανικός, την παρακολουθούμε. Μάλλον δεν θα επικρατήσει σε κάποια από τις χώρες που κυριάρχησε η Όμικρον 4-5», είπε ο καθηγητής.
Για την εικόνα που παρουσιάζει η πανδημία, τόνισε ότι βρισκόμαστε στην τρίτη συνεχή εβδομάδα αποκλιμάκωσης. «Τα κρούσματα μειώνονται όπως και οι εισαγωγές. Πριν τρεις εβδομάδες είχαμε περίπου 400 εισαγωγές στα νοσοκομεία και τώρα έχουμε 270. Ο συντελεστής μετάδοσης είναι στο 0,91. Πηγαίνουμε στην καθοδική φάση αυτού του κύματος», συμπλήρωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.
Σημείωσε δε πως το βασικό εργαλείο προστασίας από τον θάνατο είναι η 4η δόση ιδίως στους ηλικιωμένους και σε αυτόν τον τομέα όπως δήλωσε «δεν τα έχουμε πάει καλά και εκεί οφείλεται ο υψηλός αριθμός θανάτων».
Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πανδημία εκείνη την περίοδο. Πάντως, ο ίδιος δεν θεωρεί όπως είπε ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει καθολική χρήση της μάσκας:
«Στις ΗΠΑ το CDC ανοίγει τα σχολεία χωρίς κανένα μέτρο, παρά μόνο στις περιοχές που υπάρχει υψηλό φορτίο. Αυτό θα μπορούσε να γίνει κι εδώ. Αν κάποια περιοχή εμφανίσει πάρα πολλά κρούσματα χρήσιμο θα ήταν να επανέλθει η μάσκα. Από την άλλη η καθολική χρήση μάσκας, αν τα επιδημιολογικά μέτρα το επιτρέπουν, δεν τη θεωρώ απαραίτητη», εξήγησε ο καθηγητής