Κανείς στην κυβέρνηση δε θέλει να σκέφτεται ούτε ως ενδεχόμενο την επιβολή πρόσθετων περιοριστικών μέτρων στο πλαίσιο της διαχείρισης της πανδημίας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός άλλωστε έχει ταχθεί δημόσια κατά ενός καινούργιου lockdown, το οποίο θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες στην κοινωνία και στην οικονομία. Παρόλαυτα τα όσα διαδραματίζονται στην κεντρική Ευρώπη με την Αυστρία να έχει ήδη επιβάλλει αυστηρά μέτρα και τη Γερμανία να προετοιμάζεται στην ίδια κατεύθυνση επιβάλλει στο πρωθυπουργικό γραφείο να επεξεργάζεται εναλλακτικά σχέδια σε περίπτωση που τα επιδημιολογικά δεδομένα το απαιτήσουν.
Όπως επιμένει καλά πληροφορημένη πηγή οι επόμενες δύο εβδομάδες θα αποτελέσουν "βαρόμετρο" εξελίξεων. Την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου, ημέρα συνεδρίασης της επιτροπής των λοιμοξιολόγων, θα εκτιμηθεί εκ νέου η κατάσταση της χώρας.
Οι επιστήμονες θα κρίνουν κατά πόσο τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται αποδίδουν, έχοντας μία ικανή χρονική απόσταση από την πρώτη μέρα ισχύος προκειμένου να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα τους. Σε δεκαπέντε μέρες λοιπόν η επιτροπή εφόσον χρειαστεί θα προχωρήσει σε νέες εισηγήσεις στην κυβέρνηση. Δύο είναι οι παράμετροι που θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στις όποιες αποφάσεις. Από τη μία το κατά πόσο θα έχει επιτευχθεί η μείωση του το ιικού φορτίου και από την άλλη το κατά πόσο θα έχει αντέξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, στην επέλαση του κορονοϊού.
Στην περίπτωση που τα δύο παραπάνω στοιχεία είναι αρνητικά τότε θα ενεργοποιηθούν πρόσθετα μέτρα, τα οποία βρίσκονται ήδη στο πρωθυπουργικό γραφείο. Μέτρα που θα έχουν για ακόμα μία φορά στόχευση στον περιορισμό των ανεμβολίαστων και όχι τη γενική απαγόρευση εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων.
Πιο συγκεκριμένα λοιπόν σε ένα τέτοιο σενάριο εξετάζεται :
- H πλήρης απαγόρευση των ανεμβολίαστων από την εστίαση. Όσοι δηλαδή δε θα έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα "Ελευθερία". δε θα μπορούν να έχουν πρόσβαση ούτε στους ανοιχτούς χώρους.
- Η περαιτέρω αυστηροποίηση στην είσοδο των πιστών στους ναούς, ενώ δεν αποκλείεται να μπει απαγορευτικό και σε άλλες δραστηριότητες που σήμερα απαιτείται rapid ή μοριακό test.
- Η ενίσχυση της τηλεργασίας και στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να μειωθεί ο “συνωστισμός” στην εργασία.
Σύμφωνα πάντως με κυβερνητική πηγή αυτή τη στιγμή στο Μέγαρο Μαξίμου κυριαρχεί η εκτίμηση ότι τα δεδομένα θα κινηθούν με βάση το αισιόδοξο σενάρια που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση. Το σενάριο προβλέπει την επιπεδοποίηση των κρουσμάτων μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου και αμέσως μετά μία μικρή πτώση των μολύνσεων. Με βάση αυτό το σενάριο δεν πρόκειται να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα καθώς η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι τα όσα ελήφθησαν θα λειτουργήσουν ώστε να τεθεί το κύμα της πανδημίας σε έλεγχο.
Σε αντίθεση περίπτωση πάντως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, μια και πρωταρχικός στόχος είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.