Έξτρα παραγγελίες πλοίων υγροποιημένου αερίου LNG, λειτουργία τεσσάρων μονάδων φυσικού αερίου με εναλλακτικό καύσιμο, δηλαδή με πετρέλαιο, επιστράτευση όλων των λιγνιτικών μονάδων, προβλέπει το απευκταίο και προς το παρόν πολύ ακραίο σενάριο, εφόσον δηλαδή η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα του αγωγού Turk Stream που εφοδιάζει την Ελλάδα.
Αν και η λογική λέει πως η στρόφιγγα των αγωγών δεν θα κλείσει, καθώς η Ευρώπη αποτελεί τον πιο καλό πελάτη της Gazprom και μακράν την πιο προσοδοφόρα αγορά της, εντούτοις αν η κατάσταση ξεφύγει, και εκτός της ουκρανικής διέλευσης, κλείσουν και άλλοι αγωγοί, όπως αυτός που προμηθεύει την Ελλάδα, το worst case σενάριο που έχει επεξεργαστεί η ελληνική πλευρά, προβλέπει πολλές επιπλέον παραγγελίες υγροποιημένου αερίου, πέραν των προγραμματισμένων.
Στο σενάριο αυτό, ένα 60%-70% των ενεργειακών αναγκών της χώρας θα κληθεί να καλύψει το LNG, με το ερώτημα να είναι κατά πόσο σε συνθήκες ανάφλεξης θα υπάρχουν διαθέσιμα φορτία στην αγορά και σε τι τιμές, παρ' ότι οι εμπλεκόμενοι στην αγορά διαβεβαιώνουν ότι ο στόχος θα επιτευχθεί.
Τον Φεβρουάριο η ημερήσια κατανάλωση της Ελλάδας κινείται στις 250.000 μεγαβατώρες φυσικού αερίου, εκ των οποίων οι περίπου 30.000 MWH αφορούν αζέρικο, περίπου 120.000 MWh ρωσικό, 20.000 τουρκικό και 50.000 LNG.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες και εβδομάδες και καθώς το σύστημα εισέρχεται σε περίοδο χαμηλών φορτίων και φεύγουμε σταδιακά από την εποχή των χαμηλών χειμερινών θερμοκρασιών, η ημερήσια ζήτηση αναμένεται να πέσει στις 180-190.000 MWh. Εφόσον κλείσει η διέλευση μέσω Turk Stream, τότε διαθέσιμες εκτιμάται ότι θα είναι μόνο οι ποσότητες του αζέρικου αερίου μέσω του TAP, ενώ οι προερχόμενες από την Τουρκία δεν αποκλείεται να τεθούν εν αμφιβόλω. Έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν, κάθε φορά που λαμβάνει χώρα μια σοβαρή ενεργειακή κρίση διεθνώς, η Τουρκία να επικαλείται μια σειρά από τεχνικά προβλήματα, προκειμένου να παρακρατά τις ποσότητες φυσικού αερίου που προβλέπει η συμφωνία με την Ελλάδα.
Το κακό σε ένα τέτοιο σενάριο, κάτι που έχει τεθεί ξανά ως ζήτημα, είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει αέριο και στη Βουλγαρία, που εξαρτάται κατά 100% από το ρωσικό. Βοήθεια που θα γίνει με λειτουργία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού σε αντίστροφη ροή (reverse flow), γεγονός όμως που σημαίνει ότι οι εν λόγω ποσότητες θα λείψουν από το ελληνικό σύστημα. Αν η κρίση κρατήσει 7 με 10 ημέρες, το σύστημα δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, δεδομένου ότι μπαίνουμε σε περίοδο χαμηλών φορτίων, φεύγουμε σταδιακά από την εποχή των χαμηλών χειμερινών θερμοκρασιών, ενώ συνήθως τέτοια εποχή ανεβαίνει και η ισχύς των ΑΠΕ. Στον αντίποδα, αν η κρίση διαρκέσει πάνω από μήνα, τότε, προφανώς και θα υπάρξει σημαντικό πρόβλημα.
Στο ακραίο πάντα σενάριο που διακόπτεται η ροή ρωσικού αερίου προς Ελλάδα, τότε ο προγραμματισμός προβλέπει:
Επιπλέον, παραγγελίες πλοίων υγροποιημένου LNG. Για τον Φεβρουάριο έχουν προγραμματιστεί να δέσουν στη Ρεβυθούσα επιπλέον 2 φορτία (1,2 δισ. κυβικά μέτρα), από ΔΕΗ και Elpedison. Για τον Μάρτιο, έχουν προγραμματιστεί συνολικά 5 φορτία (δύο από τη Mytilineos, 2 από την Elpedison, ένα από τη ΔΕΠΑ), συνολικής δυναμικότητας.
Αύξηση ποσοτήτων φυσικού αερίου μέσω TAP.
Λειτουργία μονάδων ηλεκτρισμού που καίνε φυσικό αέριο, με ντίζελ. Πρόκειται για τις μονάδες «Κομοτηνή» και «Λαύριο» 4 της ΔΕΗ, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος άνω των 1.000 μεγαβάτ, τις δύο μονάδες της Elpedison, συνολικής ισχύος 800 μεγαβάτ και τις μικρές μονάδες της «Ήρων», 120 MW.