Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο παράτασης της περιόδου υποβολής αιτήσεων για την Επιστρεπτέα Προκαταβολη Νο 4 πέραν της Δευτέρας - που λήγει η σχετική προθεσμία - ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο Mega. Επιπροσθέτως προανήγγειλε την επέκταση της κάλυψης των ιδιοκτητών ακινήτων στα οποία υπάρχει μείωση ενοικίου με την επιστροφή του 50% του ποσού της απώλειας και για τον μήνα Δεκέμβριο.
Σχετικά με το επίδομα θέρμανσης, επανέλαβε τα διευρυμένα κριτήρια εξηγώντας ότι θα ανοίξει η πλατφόρμα μέσα στον Δεκέμβριο ούτως ώστε να πάρουν οι πολίτες κατ' ελάχιστον 80 ευρώ και για τους ορεινούς όγκους, που -όπως ανέφερε- υπάρχουν μεγάλες αλλαγές, 600 με 800 ευρώ. Τόνισε επίσης ότι θα υπάρξει προκαταβολή μέσα στον Δεκέμβριο.
Παράλληλα ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε πως η αλλαγή στην υγειονομική απόφαση της κυβέρνησης για παράταση κατά 1 εβδομάδα του lockdown οδηγεί σε επέκταση των μέτρων με τα οποία συνδέεται όπως είναι η Επιστρεπτέα, οι αναστολές κ.λπ. Δεν απέκλεισε μάλιστα μία νέα ρύθμιση οφειλών 100 -120 δόσεων, αλλά έκανε σαφές πως τέτοιου είδους αποφάσεις θα ληφθούν αργότερα, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας.
Επιστρεπτέα Προκαταβολή
Σχετικά με την καταβολή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής Νο 5 επιβεβαίωσε πως θα γίνει τον Ιανουάριο, και είπε πως θα ληφθούν υπόψη και τα δεδομένα του Δεκεμβρίου. Εκανε σαφές επιπρόσθετα πως και στον επόμενο κύκλο το 50% του ποσού θα είναι επιδότηση.
Επιβεβαίωσε σημειωτέον πως δεν θα γίνει η εκταμίευση της Επιστρεπτέας 5 μέσα στον Δεκέμβριο. Και αυτό γιατί «ήδη έχει φτάσει ο Δεκέμβριος και γίνεται η χρηματοδότηση του 4ου κύκλου». Υπογράμμισε επίσης πως θα συνεχιστεί και το 2021 το μέτρο με το συνολικό ύψος των μέτρων στήριξης το 2021 να φτάνει προς το παρόν στα 7,5 δισ. ευρώ.
Επιπλέον σημείωσε ότι ο σχεδιασμός του Δεκεμβρίου ακολουθεί τον σχεδιασμό στο υγειονομικό πεδίο. «Μέχρι πριν μία εβδομάδα δεν ήταν ξεκάθαρη η επέκταση του lockdown κατά μία εβδομάδα τον Δεκέμβριο, πλέον αυτή η επέκταση αλλάζει τον σχεδιασμό σε όλο το πακέτο των μέτρων στήριξης», είπε.«Όχι μόνο στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή, αλλά και στις αναστολές και στις άλλες παρεμβάσεις», ανέφερε. «Σίγουρα η επόμενη Επιστρεπτέα δεν θα περιλαμβάνει τον Ιανουάριο αλλά τα δεδομένα του Δεκεμβρίου θα πρέπει να περιλαμβάνει», διευκρίνισε.
Επίσης υποστήριξε πως και στον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας το 50% του ποσού που θα χορηγηθεί, θα είναι επιδότηση και όχι δάνειο. Εξήγησε υπόψιν πως μέσα από τους 4 κύκλους έχουν ήδη διατεθεί πάνω από 5,4 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά τον 4ο κύκλο είπε πως μέχρι στιγμής έχουν γίνει αιτήσεις από 380.000 επιχειρήσεις για ποσό που φτάνει στο 1,9 δισ. ευρώ. Εξήγησε δε πως η προθεσμία υποβολής αίτησης λήγει τη Δευτέρα και «να δούμε πώς θα πάει η διαδικασία, θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε και την επόμενη εβδομάδα», αλλά και το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, είπε, καθώςγια κάποιες από τις εταιρείες θα χρειαστεί μεγαλύτερος έλεγχος από την ΑΑΔΕ.
«Θα δούμε αν χρειάζεται να υπάρξει παράταση»,υποστήριξε αποσαφηνίζοντας πως «στις προηγούμενες Επιστρεπτέες δώσαμε μία ολιγοήμερη παράταση». Εντούτοις εξήγησε πως «όσο δίνεις ολιγοήμερη παράταση τόσο θα πρέπει να ξέρει κάποιος ότι και οι προθεσμίες πληρωμής μεταφέρονται».
Επιπροσθέτως, ο ΥΠΟΙΚ είπε πως δεν είναι πολλές οι εταιρείες που δεν έχω μπει ακόμη στην πλατφόρμα της Επιστρεπτέας.Το σημαντικό όπως τόνισε είναι ότι «όλες αυτές οι επιχειρήσεις έχουν δεσμευτεί ότι θα κρατήσουν το προσωπικό τους έως και τον Μάρτιο του 2021», ευελπιστώντας ότι τότε θα είναι καλύτερη η κατάσταση στην ελληνική οικονομία.
Για το αν θα υπάρξει μία νέα ρύθμιση 100-120 δόσεων ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η δυναμική της υγειονομικής κρίσης«, προσθέτοντας πως «ακολουθούμε τις ορθές επιλογές της κυβέρνησης στο υγειονομικό πεδίο» και «θα δούμε πως θα εξελιχθεί τους επόμενους μήνες υγειονομική κρίση και ανάλογα θα αντιδράσουμε».
Επί της ουσίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας νέας ρύθμισης 100-120 δόσεων εξηγώντας ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν αργότερα ανάλογα με την πορεία της πανδημίας. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως το Υπουργείο Οικονομικών «είναι εδώ για όσο χρειαστεί και για ό,τι χρειαστεί», καθώς «έχουμε χτίσει ταμειακά διαθέσιμα», αν και «όλα εξαρτώνται από την πορεία της υγειονομικής κρίσης και σήμερα δεν έχω να προσθέσω τίποτα σε σχέση με αυτά που έχουμε ανακοινώσει. Υπάρχει τρομερή αβεβαιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο δεν μπορώ να αποκλείσω κάτι όταν δεν έχω όλα τα δεδομένα», όπως υπογράμμισε.
Ο ΥΠΟΙΚ επανέλαβε πως τα συνολικά μέτρα στήριξης για φέτος και το 2021 προς το παρόν ανέρχονται στα 31,5 δισ. ευρώ, σε ποσό ανάλογο με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Επισήμανε όμως πως υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία και το 2021 αλλά δεν θα πρέπει να υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός.
Αξίζει να επισημανθεί πως περιέγραψε τα μέτρα στήριξης που τίθεται σε ισχύ αυτή την περίοδο επισημαίνοντας ότι «παρεμβαίνουμε στο σύνολο των περιοχών που και οι ίδιες επιχειρήσεις μας ζητούσαν χωρίς τούτο να είναι αντικείμενο θριαμβολογίας» και τονίζοντας πως προφανώς δεν έχουν καλυφθεί όλες οι ανάγκες, και «το 2020 θα είναι μία δύσκολη χρονιά όπως και πρώτοι μήνες του 2021».
Υποστήριξε πως «όσο επεκτείνονται ή διευρύνονται οι περιορισμοί στην οικονομία τόσο το κόστος λειτουργίας για την επιχείρηση θα πολλαπλασιάζεται. Άρα είναι σαφές πως για την πραγματική οικονομία το κόστος των lockdown θα είναι όλο και πιο μεγάλο».
Εντούτοις, είπε πως στο κομμάτι των δημοσίων οικονομικών, η οικονομία αντέχει «διότι αυτή η κυβέρνηση ενίσχυσε στο μεσοδιάστημα τα ταμειακά διαθέσιμα με εξαιρετικά χαμηλό κόστος δανεισμού ώστε να είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε όσο κρατήσει η υγειονομική κρίση. Επανέλαβε πως "το Υπουργείο Οικονομικών είναι εδώ για ό,τι χρειαστεί και για όσο χρειαστεί».