Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Δεύτερες σκέψεις φαίνεται ότι κάνει ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης σχετικά με την υπογραφή της «ρήτρας εχεμύθειας» των βουλευτών, μετά και τις ενστάσεις που κατατέθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας. Αντίθετος, μάλιστα, εμφανίστηκε και ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, Κώστας Μαυριάς, ο οποίος σημείωσε ότι «αρχή της εμπιστευτικότητας θα πρέπει να θεωρείται ειλημμένη».
Ο ίδιος προσέθεσε, με νόημα ότι δεν κατανοεί πολύ καλά τη σχετική ρύθμιση, με αποτέλεσμα ο Ν. Βούτσης να αλλάξει προς το παρόν την σχετική του εισήγηση. «Ανταποκρίνομαι στο αίτημα για μη υπογραφή της δήλωσης εχεμύθειας. Θα είναι σε γνώση του βουλευτή ότι η τήρηση του Κανονισμού συμπεριλαμβάνει και την γνώση του στον Κώδικα Δεοντολογίας», είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας, πάντως, ανοικτό το ενδεχόμενο για επαναφορά της, ενδεχομένως με διαφορετική διατύπωση.
Ούτως ή άλλως η Επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση, τον τελευταίο λόγο έχει η Ολομέλεια, αφού την Τρίτη θα κληθεί να υπερψηφίσει την σχετική πρόταση της Επιτροπής Δεοντολογίας.
Να σημειωθεί ότι η σχετική η πρόταση περιλάβανε συγκεκριμένα την υπογραφή δήλωσης εχεμύθειας κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους, που θα τους απαγορεύει να χρησιμοποιούν προς ίδιον όφελος ή προς όφελος τρίτων προσώπων «εμπιστευτικές πληροφορίες και έγγραφα τα οποία περιέρχονται σε γνώση τους κατά την διάρκεια άσκησης των καθηκόντων τους». Μολονότι η αρχική σκέψη ήταν το μέτρο να εφαρμόζεται έως και τα δύο χρόνια μετά τη λήξη της θητείας τους, αρμόδιες κοινοβουλευτικές έλεγαν αργότερα ότι θα είχε ισχύ όσο και η διάρκεια της θητείας τους.