Η Βουλή της ΠΓΔΜ αποφάσισε πριν από λίγο την ακύρωση των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που είχαν προκηρυχθεί για τις 5 Ιουνίου.
Η Βουλή της ΠΓΔΜ συγκλήθηκε σήμερα το απόγευμα με διαδικασίες εξπρές και πριν από λίγο αποφάσισε την ακύρωση των εκλογών αυτών.
Είχε προηγηθεί απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της ΠΓΔΜ να "παγώσει" προσωρινά την επίμαχη απόφαση της Βουλής για τη διάλυσή της, όπως και όλες τις ενέργειες σχετικά με τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών που είχαν προκηρυχθεί για τις 5 Ιουνίου.
Η Βουλή της ΠΓΔΜ είχε διαλυθεί στις 7 Απριλίου, ώστε να τηρηθεί η σχετική νομοθεσία που ορίζει ότι το νομοθετικό σώμα διαλύεται 60 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών.
Αμέσως μετά την απόφαση αυτή του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ Τράικο Βελιάνοσκι συγκάλεσε το νομοθετικό σώμα, το οποίο αποφάσισε την ακύρωση των πρόωρων εκλογών που είχαν προγραμματιστεί για τις 5 Ιουνίου. Η Βουλή της ΠΓΔΜ δεν καθόρισε νέα ημερομηνία διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών, με αποτέλεσμα να θεωρείται άγνωστο για την ώρα εάν και πότε θα διεξαχθούν αυτές.
Τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών για τις 5 Ιουνίου είχε δρομολογήσει κυρίως το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του οποίου ηγείται ο Νίκολα Γκρούεφσκι, όμως κάτι τέτοιο αποδείχτηκε ιδιαίτερα προβληματικό, καθώς μόνο το κόμμα του κ.Γκρούεφσκι είχε καταθέσει ψηφοδέλτιο για τις εκλογές, ενώ τόσο το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ όσο και τα δύο αλβανικά κόμματα - το συγκυβερνών DUI του Αλί Αχμέτι και το αντιπολιτευόμενο DPA του Μεντούχ Θάτσι - είχαν αποφασίσει να τις μποϋκοτάρουν, καθώς θεώρησαν ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή των εκλογών αυτών.
Η Ε.Ε. από την μεριά της είχε εκφράσει την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ στις 5 Ιουνίου, αναφέροντας ότι δεν υφίστανται οι «στοιχειώδεις προϋποθέσεις» για κάτι τέτοιο και είχε καταστήσει σαφές ότι αυτές δεν θα μπορούσαν να αναγνωριστούν από την διεθνή κοινότητα.
Η ΠΓΔΜ βρίσκεται στη δίνη μία βαθιάς πολιτικής κρίσης εδώ και πάνω από ένα χρόνο, μετά την αποκάλυψη, από την μεριά της αντιπολίτευσης, του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών.
Μία αρχική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου που είχε επιτευχθεί το περασμένο καλοκαίρι, με τη μεσολάβηση της Ε.Ε. και προέβλεπε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 24 Απριλίου δεν καρποφόρησε, μετά και τη σχετική διαπίστωση εκπροσώπων της διεθνούς κοινότητας στην ΠΓΔΜ ότι δεν είχαν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις για αξιόπιστες εκλογές. Μετά την εξέλιξη εκείνη οι εκλογές μετατέθηκαν για τις 5 Ιουνίου, όμως τελικά, με τη νέα απόφαση της Βουλή αυτές ματαιώθηκαν.
Η παρατεταμένη πολιτική κρίση την οποία βιώνει η ΠΓΔΜ πέρασε σε μια νέα, πιο τεταμένη φάση, με την αμφιλεγόμενη απόφαση του Προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, στις 12 Απριλίου, να χορηγήσει αμνηστία σε 56 πολιτικούς και συνεργάτες τους (οι περισσότεροι από το κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι) οι οποίοι εμπλέκονται στο πολύκροτο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.
Η απόφαση του προέδρου της ΠΓΔΜ έχει προκαλέσει αναταραχή στο εσωτερικό, ενώ επικρίθηκε ιδιαίτερα τόσο από την Ε.Ε. όσο και από τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν σημειώσει ότι η απόφαση αυτή του κ.Ιβάνοφ θέτει σε κίνδυνο την λειτουργία του κράτους δικαίου και την ευρωατλαντική πορεία της χώρας και έχουν ζητήσει από αυτόν να την ανακαλέσει.
Εδώ και ένα μήνα πραγματοποιούνται στα Σκόπια και σε άλλες πόλεις της ΠΓΔΜ αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με αίτημα την ανάκληση της απόφασης του κ.Ιβάνοφ και την παραίτηση της κυβέρνησης που ελέγχεται κυρίως από το κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι. Οι διαδηλωτές ζητούν ακόμη τον σχηματισμό μίας μεταβατικής κυβέρνησης η οποία θα προετοιμάσει το έδαφος για ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές στη χώρα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ