Ενα εκατομμύριο, εξακόσιες εξήντα έξι χιλιάδες ήταν οι επισκέπτες του Μουσείου Ακροπόλεως από τον Ιούνιο του 2017 μέχρι τον φετινό Ιούνιο, αυξημένοι από τους περσινούς. Οι Ελληνες ανάμεσά τους είναι 300 χιλιάδες και άλλοι τόσοι οι αγγλόφωνοι. Ο αριθμός των δεύτερων αυξήθηκε, όπως και των Κινέζων επισκεπτών, όπως είπε ο πρόεδρος του Μουσείου καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής σε Τύπου για τα ένατα γενέθλια του ιδρύματος.
Μέχρι τα δέκατα γενέθλιά του, όπως είπε, σχεδιάζουν να ανοίξουν για το κοινό την ανασκαφή στα υπόγεια και να έχουν ολοκληρώσει τα ψηφιακά προγράμματα. Με το πρώτο, το μουσείο θα αποκτήσει και πέμπτο επίπεδο, και μάλιστα προσβάσιμο στα ΑΜΕΑ. Η παρουσίαση του συγκεκριμένου χώρου, την οποία επιμελείται ομάδα με επικεφαλής την ανασκαφέα, αρχαιολόγο Σταματία Ελευθεράτου, θα έχει ένα μοναδικό στοιχείο. Τα κινητά ευρήματα, δηλαδή τα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι κάτοικοι της συνοικίας υπό τη σκιά του Παρθενώνα, θα εκτίθενται δίπλα στα κτίρια στα οποία ζούσαν και τα δημιουργούσαν.
Η υλοποίηση του ψηφιακού μουσείου “έχει προχωρήσει. Εχουμε στα σκαριά περί τις 25 ψηφιακές εφαρμογές, που θα λειτουργούν του χρόνου τέτοιον καιρό. Ενα μεγάλο μέρος των θησαυρών του μουσείου θα γίνει προσβάσιμο στο ευρύτερο κοινό, αλλά και κάποιες εφαρμογές θα εμπλουτίσουν τη λειτουργία μας. Αυτό θα μας επιτρέψει να προσελκύσουμε και άλλους νέους ανθρώπους.”
Η διαφορά των ελληνικών μουσείων από τα διεθνή είναι σημαντική σύμφωνα με τον κ. Καθηγητή.
Πιστοί στο δόγμα ότι οι ζωντανοί οργανισμοί πρέπει να εξελίσσονται, οι άνθρωποι του Μουσείου Ακρόπολης προαναγγέλλουν και αλλαγές στην αίθουσα των αρχαϊκών αγαλμάτων. Εντοπίσθηκαν κάποια αυθεντικά αρχαία βάθρα, τα οποία θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να αναπαραστήσουν τον τρόπο με τον οποίο πραγματικά ήταν στημένα τα αγάλματα στην Ακρόπολη και σε όλα τα ιερά.
Τα οικονομικά τους ήταν “ίσα βάρκα ίσα νερά”. Με τα έσοδα από τα εισιτήρια, (περί τα 5 εκατ. ευρώ) είναι σε θέση να πληρώνουν το προσωπικό τους, που μετρά 300 άτομα - εκτός από το εστιατόριο. Από αυτά, 95% αν όχι και περισσότεροι, αμείβονται από τον προϋπολογισμό του Μουσείου.
Αγγελική Κώττη