Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Πέμπτη στη Λίμα εναντίον της απόφασης να απονεμηθεί χάρη στον πρώην πρόεδρο Αλμπέρτο Φουχιμόρι, την οποία έλαβε ο νυν πρόεδρος Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι, ο οποίος ανακρίθηκε από λειτουργούς της περουβιανής δικαιοσύνης καθώς τον βαρύνουν υποψίες για διαφθορά.
Οι δύο υποθέσεις, οι οποίες έχουν φέρει τον κεντροδεξιό πρόεδρο της χώρας των Άνδεων σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, αλληλοεπικαλύπτονται.
Από τη μια πλευρά, ήταν εξαιτίας της Οντεμπρέχτ, της βραζιλιάνικης εταιρείας-κολοσσού των κατασκευών, η οποία παραδέχθηκε ότι είχε καταβάλει σχεδόν πέντε εκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες συμβούλων με τις οποίες συνδεόταν ο Κουτσίνσκι, όταν ήταν ακόμα υπουργός, από το 2004 ως το 2013, που η αντιπολίτευση κίνησε διαδικασία καθαίρεσης του προέδρου στο Κογκρέσο.
Στην κρίσιμη συνεδρίαση της 21ης Δεκεμβρίου, ο «ΠΠΚ» (ακρώνυμο του ονόματος και προσωνύμιο του προέδρου Κουτσίνσκι) κατάφερε να γλιτώσει και να παραμείνει στο αξίωμα μόλις και μετά βίας, χάρη στην υποστήριξη μερίδας των κοινοβουλευτικών του ισχυρού κινήματος που είχε ιδρύσει ο Φουχιμόρι, το οποίο βρίσκεται σήμερα στην αντιπολίτευση υπό την ηγεσία των παιδιών του.
Από την άλλη, μόλις τρεις ημέρες αργότερα ο πρόεδρος Κουτσίνσκι, 79 ετών, απένειμε χάρη στον Φουχιμόρι, ο οποίος εξέτιε ποινή 25 χρόνων κάθειρξης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και διαφθορά.
Η απόφασή του αυτή προκάλεσε πολιτική κρίση και διαδηλώσεις χιλιάδων Περουβιανών, οι οποίοι μέμφονται τον ΠΠΚ ότι την έλαβε για να σωθεί και να παραμείνει αρχηγός του κράτους.
Οικογένειες θυμάτων του κύματος καταστολής επί των ημερών του Φουχιμόρι στην εξουσία είδαν στην απόφαση αυτή μια «προδοσία». Ο Κουτσίνσκι δεσμευόταν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2016 ότι δεν επρόκειτο να απονείμει χάρη στον Αλμπέρτο Φουχιμόρι, ο οποίος είναι συνομήλικός του.
Για την υπόθεση της Οντεμπρέχτ ο πρόεδρος Κουτσίνσκι ανακρίθηκε επί τέσσερις ώρες την Πέμπτη, στην έδρα της κυβέρνησης, από στελέχη της ειδικής διεύθυνσης της εισαγγελίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ούτε η εισαγγελία, ούτε ο πρόεδρος έκαναν δηλώσεις κατόπιν.
Οι δικαστικοί θέλουν να εξακριβώσουν εάν η μια από τις εταιρείες του Κουτσίνσκι είχε παίξει ρόλο για την ανάθεση κρατικών συμβάσεων στην βραζιλιάνικη κατασκευαστική ή εάν είχε επωφεληθεί καθ'' οποιονδήποτε τρόπο όταν ήταν υπουργός.
Το σκάνδαλο διαφθοράς γιγαντιαίων διαστάσεων στην καρδιά του οποίου βρίσκεται η Οντεμπρέχτ, που μοίραζε γενναία ποσά σε δωροδοκίες για να εξασφαλίζει δημόσια έργα σε πολλά κράτη, συνεχίζει να συνταράσσει το πολιτικό σκηνικό χωρών της Λατινικής Αμερικής.
Την Πέμπτη ανακρίθηκε επίσης η επικεφαλής της αντιπολίτευσης, η Κέικο Φουχιμόρι, στην έδρα της εισαγγελίας, για την ίδια υπόθεση και πιο συγκεκριμένα για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής της εκστρατείας. Η ίδια αρνήθηκε ότι υπήρξε οποιαδήποτε παρανομία.
Ο πατέρας της, καρδιοπαθής, αναμένεται να παραμείνει στην κλινική όπου είχε εισαχθεί μία ημέρα πριν ο Κουτσίνσκι του απονείμει χάρη μέχρι την Παρασκευή τουλάχιστον.
Τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει δεν συγκίνησαν ιδιαίτερα τις οικογένειες των θυμάτων της καταστολής των κυβερνήσεών του (1990-2000), που διαδήλωσαν ξανά στο κέντρο της πρωτεύουσας φωνάζοντας ρυθμικά «έξω, έξω ο ΠΠΚ».
«Με αυτή τη χάρη, μας εμπαίζει», κατήγγειλε η Ίντιρα Ουίλκα, η κόρη ενός συνδικαλιστή που είχε δολοφονηθεί από το Grupo Colina, το διαβόητο τάγμα θανάτου που είχαν ιδρύσει στρατιωτικοί και δρούσε υπό την προστασία και τη διεύθυνση της κυβέρνησης του Φουχιμόρι.
Περίπου 5.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία, κατά τις εκτιμήσεις περουβιάνικων τηλεοπτικών δικτύων. Ενώ άρχιζε η διαδήλωση, μερικές δεκάδες υποστηρικτές του πρώην αρχηγού του κράτους συγκεντρώνονταν κοντά στην κλινική όπου νοσηλεύεται, για να του εκφράσουν την υποστήριξή τους.
Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του Περού, ιαπωνικής καταγωγής, είχε παραδεχθεί τελικά πως έδωσε διαταγή για την δολοφονία 25 ανθρώπων στα χέρια ενός τάγματος θανάτου. Είχε εκτίσει μέχρι την Κυριακή 12 χρόνια κάθειρξης.
Με τις βαθιές πληγές από τις φρικαλεότητες που είχαν διαπραχθεί τη δεκαετία του 1990 να μην έχουν ακόμα επουλωθεί, πάνω από 5.000 πολίτες είχαν διαδηλώσει ανήμερα τα Χριστούγεννα στη Λίμα για να διαμαρτυρηθούν για την απονομή χάριτος και να απαιτήσουν την παραίτηση του Κουτσίνσκι.
Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κινητοποιούνται εξάλλου και στο μέτωπο της δικαιοσύνης.
Δικηγόροι οικογενειών θυμάτων και ΜΚΟ θέλουν να επέμβει το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο εδρεύει στο Σαν Χοσέ (Κόστα Ρίκα), και να ζητήσει εξηγήσεις από την κυβέρνηση του Περού για τη χάρη αυτή και πιθανόν να δώσει εντολή να ακυρωθεί.
«Το Δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει να ακυρώσει την απόφαση» που έλαβε ο πρόεδρος Κουτσίνσκι, εκτίμησε ο Κάρλος Ριβέρα, ένας από τους δικηγόρους.
Η εξαιρετικά αμφιλεγόμενη χάρη που απένειμε ο Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι προκάλεσε επίσης αντιδράσεις στους κόλπους της κυβέρνησής του, καθώς και στο εξωτερικό. Την Τετάρτη, ο υπουργός Πολιτισμού Σαλβαδόρ δελ Σολάρ υπέβαλε την παραίτησή του. Τρεις κοινοβουλευτικοί της παράταξής του ήδη αποχώρησαν από το κόμμα σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ο πρόεδρος της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης Ούγο Κόγια επίσης υπέβαλε την παραίτησή του.
Δύο ειδικοί εισηγητές του ΟΗΕ δήλωσαν από την πλευρά τους την Πέμπτη «αποθαρρυμένοι» εξαιτίας αυτής της απόφασης, στην οποία είδαν ένα «ράπισμα για τα θύματα».
«Η προεδρική χάρη που απονεμήθηκε στον Αλμπέρτο Φουχιμόρι, η οποία είχε πολιτικά κίνητρα, υπονομεύει το έργο της περουβιανής δικαιοσύνης και της διεθνούς κοινότητας για την απόδοση δικαιοσύνης», τόνισαν η Γαλλίδα Ανιές Καλαμάρ και ο Κολομβιανός Πάμπλο δε Γρέιφ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
(φωτογραφία AP)