Μέχρι το τέλος Αυγούστου αναμένεται να παρουσιάσει και επισήμως η κυβέρνηση του Emmanuel Macron τα σχέδιά της για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, τα οποία αναμένεται να αποτελέσουν την πρώτη σοβαρή δοκιμασία για τον ίδιο -και μάλιστα, σε μια στιγμή που η δημοτικότητά του δείχνει να έχει πάρει ήδη την κατιούσα.
Αύριο Τρίτη, ο υπουργός Εργασίας θα εκθέσει τα σχέδια αυτά ατην εργοδοτική ομοσπονδία Medef, ενώ την επόμενη ημέρα, Τετάρτη, θα έρθει η σειρά των δύο μεγαλύτερων συνδικάτων της χώρας-της CFDT και της ελεγχόμενης από το ΚΚ Γαλλίας CGT.
Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες θέλουν τις βασικές αλλαγές να εντοπίζονται στην επέκταση του καθεστώτος ελαστικής απασχόλησης, στη διευκόλυνση των απολύσεων, καθώς και στην κατάργηση στην πράξη της 35ωρης εβδομαδιαίας εργασίας. Πρόκειται για αιτήματα τα οποία προβάλλουν συστηματικά και επίμονα οι επιχειρήσεις, θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της γαλλικής οικονομίας, αλλά και η απασχόληση, επιδρώντας ευεργετικά και στον ρυθμό ανάπτυξης, που εξακολουθεί να υπολλείπεται του μέσου όρου της ευρωζώνης.
Οι ίδιες αλλαγές, όμως, συναντούν την έντονη αντίσταση των γαλλικών συνδικάτων, που προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις και ένα «θερμό φθινόπωρο».
Ο ίδιος ο Macron, πάντως, έχει δεσμευτεί τόσο προεκλογικά όσο και κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, ότι η Γαλλία θα πάψει να είναι η εξαίρεση της Ευρώπης όσον αφορά στα εργασιακά. Υπενθυμίζεται ότι η αγορά εξακολουθεί να ρυθμίζεται σε μεγάλο βαθμό από τον περίφημο «Code du travail» (κώδικας εργασίας), ο οποίος προβλέπει σειρά περιορισμών για την εργοδοσία και κατοσυρώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι στη Γαλλία εκτιμάται ότι υπάρχουν σήμερα 5,41 εκατ. άνεργοι, με το ποσοστό να φτάνει το 9,2%. Είναι, δηλαδή, χαμηλότερο σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρώπης, αλλά περίπου διπλάσιο έναντι της Γερμανίας και της Βρετανίας. Μάλιστα, στις τάξεις των νέων ως 24 ετών, το ποσοστό της ανεργίας ξεπερνά το 22%.
Φωτογραφία: SOOC