Χαμηλά βάζει τον πήχη των προσδοκιών η Αθήνα ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης το προσεχές διήμερο.
Το ζήτημα της ενιαίας απάντησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο κρίσιμο θέμα των αυξήσεων στην ενέργεια θα απασχολήσει τους 27, με την πιθανότητα λήψης μιας «τολμηρής» απόφασης να μοιάζει αυτή τη στιγμή μικρή.
Οι εσωτερικές διαφορές στην προσέγγιση της ενέργειας σε συνδυασμό με τα διαφορετικά συμφέροντα των κρατών μελών δυσκολεύουν την ομοφωνία, κάτι που δεν αποκλείεται να μεταφέρει εν τελεί χρονικά τις απαραίτητες αποφάσεις σε επόμενη σύνοδο.
Το «μαύρο πρόβατο» αυτή τη στιγμή είναι η Ουγγαρία. Σε κάθε αφορμή ο Βίκτορ Όρμπαν δηλώνει απρόθυμος να ακολουθήσει μια σκληρή γραμμή απέναντι στην Ρωσία. Η πάγια θέση της άλλωστε ότι είναι απέναντι σε κάθε μορφή επιβολής εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο λειτουργεί διαλυτικά στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρά την προσπάθεια της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιταχύνει τις σχετικές διαδικασίες, η Ουγγαρία παραμένει απέναντι και μάλιστα εξέφρασε την αντίρρηση της ακόμα και στο να γίνει η σχετική συζήτηση περί εμπάργκο στην συγκεκριμένη Σύνοδο.
Τα τελευταία 24ωρα κυκλοφορούν στις Βρυξέλλες πληροφορίες που θέλουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να είναι έτοιμη να προτείνει στους 27 την εξαίρεση του πετρελαίου που μεταφέρεται μέσω αγωγών από το έκτο πακέτο κυρώσεων, το οποίο βρίσκεται υπό συζήτηση στο τραπέζι της ευρωπαϊκής Συνόδου.
Σε αυτή την περίπτωση η Ουγγαρία θα έδινε τη συγκατάθεση της, «ξεκλειδώνοντας» την απαραίτητη ομοφωνία.
Σε αυτό το ομιχλώδες σκηνικό η Αθήνα προετοιμάζεται με έναν στόχο: Τη λήψη ουσιαστικών και άμεσων μέτρων απέναντι στο τσουνάμι της ακρίβειας που πλήττει την Ευρώπη με ρωσική υπαιτιότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει στην πρόταση του για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στην διεθνή χονδρική αγορά και θα ταχθεί υπέρ μιας συνολικής ευρωπαϊκής απάντησης. Θα ξεκαθαρίσει μάλιστα ότι σε τόσο κομβικές στιγμές η Ευρώπη θα πρέπει να παραμένει ενωμένη.
Στη διήμερη σύνοδο κορυφής οι 27 θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα αποδεχθούν ή όχι την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπή για την εκταμίευση από τα ευρωπαϊκά ταμεία 300 δις ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα κατευθυνθούν σε τρία πεδία:
Στην εισαγωγή περισσότερου φυσικού αερίου από εναλλακτικές αγορές, στην ταχύτερη ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην μεγαλύτερη προσπάθεια για εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτίρια, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Ενδεικτικό των χαμηλών προσδοκιών που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση δημοσιοποίησε την πρόθεση της να προχωρήσει στην εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου για την εξοικονόμηση ενέργειας ανεξαρτήτως των όπλων αποφάσεων της ΕΕ.