Παρέμβαση στην προσπάθεια της Τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου –Ισραήλ να προωθήσουν κοινό σχέδιο για την εξαγωγή του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου είτε μέσω αγωγού είτε με LNG προς την Ελλάδα, επιχειρεί η Ουάσιγκτον σε ανώτατο επίπεδο, με στόχο οπως όλα δείχνουν να εξασφαλίσει «θέση» στο ενεργειακό παιγνίδι της περιοχής και στην Τουρκία.
Ένα εικοσιτετράωρο μετά την σύγκληση της Τριμερούς στην Λευκωσία όπου αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των εργασιών για να εξεταστεί η προοπτική κατασκευής του αγωγού East MED ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά τόσο με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου όσο και με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις ο κ.Μπάιντεν συζήτησε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό τις «συνεχιζόμενες προσπάθειες για τη βελτίωση των σχέσεων του Ισραήλ και της Τουρκίας και την προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Για την τηλεφωνική συνομιλία του κ. Μπάιντεν με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, η γραπτή δήλωση εκπροσώπου του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι τον «ενημέρωσε για τις θετικές συζητήσεις που είχε με Τούρκους αξιωματούχους για την εξεύρεση μιας διευθέτησης η οποία θα επανενώνει την Κύπρο σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία» και συμπληρώνει ότι ο κ. Αναστασιάδης τον ενημέρωσε για την Τριμερή συνάντηση στην Λευκωσία…»
Οι αμερικανοί έτσι συνδέουν την λύση του κυπριακού αλλά και την ομαλοποίηση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων με την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, με στόχο φυσικά να εξασφαλιστεί για την Τουρκία ο ουσιαστικός ρόλος του κόμβου εξαγωγής του αερίου αυτού.
Ο αγωγός EAST MED αλλά ακόμη και η προοπτική της εξαγωγής του φυσικού αερίου υπό μορφή LNG προς την Ελλάδα δεν εξυπηρετεί τον γενικότερο σχεδιασμό των ΗΠΑ που θεωρούν ότι το φυσικό αέριο μπορεί να γίνει «εργαλείο» για την λύση του Κυπριακού και την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ, με βασικό στόχο να προσφερθούν ανταλλάγματα στην Άγκυρα και να παραμείνει σε τροχιά στραμμένη προς την Δύση ο Ταγίπ Ερντογάν.