Παραμένουν οι πρόσφυγες στα Διαβατά - Αποχώρησαν από τον σταθμό Λαρίσης

Παραμένουν οι πρόσφυγες στα Διαβατά - Αποχώρησαν από τον σταθμό Λαρίσης

Τεταμένο είναι το κλίμα, για δεύτερη συνεχή ημέρα, στον κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, ενώ η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί στον σταθμό Λαρίσης, όπου πρόσφυγες πραγματοποιούσαν κατάληψη από το πρωί της Παρασκευής.

Όπως το χθεσινό βράδυ, έτσι κι απόψε οι εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο σημείο, θα διανυκτερεύσουν στο ύπαιθρο.

Ήδη έχουν αρχίσει να στήνουν τις σκηνές τους και να μαζεύουν ξύλα προκειμένου να ανάψουν φωτιές για να ζεσταθούν. 

Μάλιστα ανά διαστήματα δημιουργούνται εντάσεις, καθώς οι πρόσφυγες επιχειρούν να βγουν στη Συμμαχική οδό με στόχο να φτάσουν στην Ειδομένη, με τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στο σημείο να τους απωθούν.

Την ίδια στιγμή, μικρής έκτασης φωτιά έχει ξεσπάσει στον καταυλισμό που έχουν στήσει οι πρόσφυγες. Η φωτιά πιθανότατα προκλήθηκε από κάποιους πρόσφυγες που βρίσκονται στο σημείο με τις φλόγες να καίνε πλαστικά και λάστιχα.

Διαδοχικές οι εντάσεις στα Διαβατά - Χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης από την αστυνομία

Διαδοχικές είναι οι εντάσεις που ξεσπούν στα Διαβατά από χθες το απόγευμα, Συγκεκριμένα, νέα ένταση προκλήθηκε λίγο πριν τις 3 μ.μ. το μεσημέρι της Παρασκευής στον αυτοσχέδιο καταυλισμό που έχουν στήσει από χθες το βράδυ πρόσφυγες δίπλα στη δομή φιλοξενίας. Οι συγκεντρωθέντες μάζεψαν τις σκηνές και τα πράγματα τους και κατευθύνθηκαν προς τις κλούβες των αστυνομικών, ζητώντας να τους αφήσουν να περάσουν για να κατευθυνθούν προς τα σύνορα. Οι αστυνομικοί τους απώθησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα κι οι πρόσφυγες οπισθοχώρησαν αφού άναψαν φωτιά σε σκουπίδια που υπάρχουν στο χωράφι. Αυτή την ώρα προσπαθούν να διαφύγουν από άλλες οδούς, ωστόσο όλη η περιοχή βρίσκεται υπό ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό. Η αστυνομία προχώρησε σε μία προσαγωγή.

Νωρίτερα σήμερα, περίπου τριάντα γυναίκες με τα παιδιά τους είχαν επιχειρήσει επίσης να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, με τους αστυνομικούς να τις απωθούν. Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Συμμαχική Οδό, στο ύψος της δομής των Διαβατών.

Σημειώνεται ότι περίπου 500 πρόσφυγες διανυκτέρευσαν έξω από το κέντρο φιλοξενίας Διαβατών, ανάβοντας φωτιές για να προστατευθούν από το κρύο, με την προσδοκία ότι θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν πορεία προς την Βόρεια Μακεδονία και να περάσουν τα σύνορα.

διαβατά

διαβατά

Η νύχτα πέρασε χωρίς να δημιουργηθεί κάποια νέα ένταση, ενώ κατά τη διάρκειά της έφτασαν στο σημείο σύμφωνα με πληροφορίες επιπλέον 200 πρόσφυγες.

Στην περιοχή πάντως βρίσκεται ισχυρή αστυνομική δύναμη που την έχει κλείσει περιμετρικά, καθώς οι πρόσφυγες έχουν δηλώσει ότι πρόθεσή τους είναι να μεταβούν στα σύνορα.

Αποχώρησαν και οι τελευταίοι πρόσφυγες από τον Σταθμό Λαρίσης

Αποχώρησαν και οι τελευταίοι πρόσφυγες από τον Σταθμό Λαρίσης, όπου είχαν κάνει κατάληψη από το πρωί της Παρασκευής, διακόπτωντας τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών.

Όπως έγινε γνωστό, τα δρομολόγια θα αποκατασταθούν πλήρως από αύριο.

Ήδη από νωρίς σήμερα το απόγευμα, τα πρώτα πούλμαν από ΜΚΟ έχουν ήδη μεταφέρει πρόσφυγες σε Οινόφυτα και Μαλακάσα.

Τα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν πραγματοποιούνται από τις 10 το πρωί, ενώ όσοι πρόσφυγες είχαν αγοράσει εισιτήρια για το τρένο, τους επεστράφησαν τα χρήματα.

ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ

ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ

ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ

ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ

Χημικά και πετροπόλεμος χτες στα Διαβατά

Υπενθυμίζεται ότι χτες το απόγευμα υπήρξε ένταση με τους πρόσφυγες να πετούν αντικείμενα και πέτρες κατά των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν στον χώρο και αυτές να απαντούν με χρήση δακρυγόνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα προσφύγων προσπάθησε να περάσει προς τη Συμμαχική Οδό, όπου συνάντησαν τον φραγμό των αστυνομικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισόδια. Οι Αρχές προχώρησαν σε μία προσαγωγή και μία σύλληψη, ενός 37χρονου από το Ιράκ, ενώ τραυματίστηκε και ένας αστυνομικός. 

Ο υπεύθυνος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Νίκος Ράγκος δήλωσε χτες ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να πείσει αυτούς τους ανθρώπους να επιστρέψουν πίσω είτε στις δομές, είτε τα διαμερίσματα, ή τα ξενοδοχεία που ήρθαν καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να περάσουν τα σύνορα.