Τουλάχιστον 85 άνθρωποι έχουν προσαχθεί στο Παρίσι, πριν καν αρχίσει η μεγάλη διαδήλωση επτά μεγάλων συνδικάτων και διάφορων φοιτητικών οργανώσεων για τα εργασιακά, όπως μεταδίδει ο γαλλικός σταθμός BFM-TV.
Η πορεία άρχισε στις 15:00 ώρα Ελλάδος, ενώ περίπου 2.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός ώστε να αποφευχθούν τυχόν ταραχές.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τουλάχιστον 60.000 άτομα συμμετέχουν αυτή τη στιγμή στην πορεία, η οποία όμως θα περιοριστεί σε μία μικρή διαδρομή κοντά στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμή
Η τελική διαδρομή επελέγη έπειτα από σύσταση του υπουργού Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, και ήταν προϋπόθεση προκειμένου να δοθεί άδεια για τη διαδήλωση, η οποία είχε αρχικά απαγορευτεί από την Αστυνομία.
Ο κ. Καζνέβ έχει προειδοποιήσει ότι οι Αρχές «δεν πρόκειται να ανεχτούν οποιοδήποτε περιστατικό βίας.
Τα συνδικάτα διαμαρτύρονται για την εργασιακή μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση Ολάντ για τα εργασιακά, η οποία διευκολύνει τις απολύσεις και τις προσλήψεις και ταυτόχρονα προαγάγει τις ατομικές συμβάσεις εργασίας σε εταιρικό επίπεδο.
Το επίμαχο νομοσχέδιο περάσει την κάτω Βουλή, την Εθνοσυνέλευση, χωρίς κανονική ψηφοφορία αλλά με ψήφο εμπιστοσύνης, καθότι η κυβέρνηση φοβόταν τη στάση «ανταρτών» Σοσιαλιστών βουλευτών.
Η ψήφιση της εργασιακής μεταρρύθμισης από την πάνω Βουλή, τη Γερουσία, είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τετάρτη.
Μιλώντας νωρίτερα σε δημοσιογράφους ο κ. Ολάντ διαμήνυσε πως επιμείνει στην εργασιακή μεταρρύθμιση «έως τη γραμμή του τερματισμού».
«Θα οδηγήσουμε αυτό το νομοσχέδιο στη γραμμή τερματισμού» είπε ο Ολάντ στους δημοσιογράφους καθώς χιλιάδες διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους παρά την ζέστη που επικρατεί.
«Η πλειονότητα των Γάλλων πολιτών το δηλώνει (ότι αντιτίθεται στη μεταρρύθμιση). Η πλειονότητα των συνδικάτων το δηλώνει και δεν υπάρχει πλειοψηφία υπέρ του νομοσχεδίου στην Εθνοσυνέλευση» επισήμανε ο Φιλίπ Μαρτινέ, ηγέτης του συνδικάτου CGT.
Με πληροφορίες από skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ