Με τα προβλεπτικά μοντέλα να εκτιμούν ότι μέσα στον Ιούλιο θα ξεπεράσουμε τα 20.000 κρούσματα και τις εισαγωγές στο νοσοκομείο να έχουν ήδη αυξηθεί κατά 10% και να φτάνουν τις 231 σε ένα 24ωρο, τα κρούσματα βρίσκονται σε νέα ανοδική τροχιά. Η κορύφωση του 6ου κύματος αναμένεται μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, με ήδη 3,5 εκατομμύρια Έλληνες να έχουν νοσήσει από κορονοϊό και το 15% της ημερησίας καταγραφής κρουσμάτων να αφορά επαναλοιμώξεις, που διαρκώς αυξάνονται.
Η αύξηση των κρουσμάτων και η εκτόξευση σε ακόμα υψηλότερα ποσοστά των επαναλοιμώξεων δείχνει την τάση που θα ακολουθήσει και τις επόμενες μέρες, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι οι μεταλλάξεις που έχουν επικρατήσει, η Ο4 και η Ο5, είναι εξαιρετικά μεταδοτικές. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πως, ακριβώς επειδή οι μεταλλάξεις είναι πολύ μεταδοτικές και ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που θα αγγίξει ο κορονοϊός είναι πάρα πολύ μεγάλος, θα αυξηθεί εκθετικά και ο αριθμός των ανθρώπων που θα ταλαιπωρηθούν για μήνες μετά τη νόσησή τους, με το long Covid σύνδρομο.
Όπως εξηγεί από το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου λειτουργεί το πρώτο διεπιστημονικό πρότυπο κέντρο για το long Covid σύνδρομο, η καθηγήτρια εντατικής θεραπείας ΕΚΠΑ Αναστασία Κοτανίδου, διευθύντρια της Α' κλινικής εντατικής θεραπείας, περίπου το 30% των ανθρώπων που θα νοσήσουν από κορονοϊό θα έχουν μετά από την αποθεραπεία τους συμπτώματα νευρολογικά, καρδιολογικά, ενδοκρινολογικά κτλ., τα οποία συνιστούν το long Covid σύνδρομο.
Συγκεκριμένα από μελέτες που έχουν γίνει φαίνεται ότι ένα στα πέντε άτομα θα εμφανίσει υπολειπόμενες βλάβες σε ζωτικά όργανα ενώ στις ηλικίες από 65 ετών και άνω, η συχνότητα αυξάνεται και γίνεται ένα στα τέσσερα άτομα. Εάν θεωρήσουμε λοιπόν ότι το 30% των ατόμων που νόσησαν με κορονοϊό θα εμφανίσουν long Covid σύνδρομο, τότε στα 3,5 εκατομμύρια ασθενών στην Ελλάδα θα έχουμε περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους που θα ταλαιπωρηθούν από τα συμπτώματα της εμμένουσας Covid νόσου που υποβαθμίζει πολύ την ποιότητα ζωής.
200 άτομα σε αναμονή για το Ιατρείο long Covid του «Ευαγγελισμού»
Η διεπιστημονική ομάδα που βρίσκεται στον «Ευαγγελισμό» όπως και η παιδίατρος Ελένη Ιασωνίδου, πρόεδρος της Ένωσης Ατόμων που πάσχουν από μακροχρόνιες συνέπειες του Covid 19, τονίζουν καταρχάς την ανάγκη να αποζημιώνονται όλες οι εξετάσεις που απαιτούνται κατά τη διάρκεια της παραμονής των συμπτωμάτων. Σύμφωνα με την Αναστασία Κοτανίδου αρκετά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που έχουν περάσει τη λοίμωξη και κυρίως αυτοί που έχουν νοσηλευθεί και διασωληνώθηκαν, έχουν υπολειμματικές βλάβες σε ζωτικά όργανα όπως είναι η καρδιά, το συκώτι, τα νεφρά. Όλες αυτές οι βλάβες οφείλονται στο γεγονός ότι η λοίμωξη Covid δεν είναι αναπνευστική νόσος αλλά πολυσυστημική νόσος, η οποία προκαλεί πληθώρα μικροθρομβώσεων.
Από τη μεριά τους, ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης και ο καθηγητής παιδιατρικής και πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, χαρακτηρίζουν το σύνδρομο long Covid την επόμενη επείγουσα νόσο για τη δημόσια υγεία και διευκρινίζουν ότι, εκτός από την αποζημίωση των ειδικών εξετάσεων, απαιτείται και η δημιουργία διεπιστημονικών κέντρων. Συνολικά θα δημιουργηθούν επτά τέτοια κέντρα στην επικράτεια.
Επίσης απαιτούνται και προσλήψεις γιατί το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό είναι ανεπαρκές. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η αναπληρώτρια καθηγήτρια πνευμονολογίας ΕΚΠΑ Βίκυ Κατσαούνου, από την πανεπιστημιακή Πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», παρ' ότι το Διεπιστημονικό κέντρο του «Ευαγγελισμού» είναι το μεγαλύτερο στη χώρα και με τη μεγαλύτερη εμπειρία, δεν διαθέτει ούτε μία εξειδικευμένη νοσηλεύτρια, ενώ 200 περίπου άνθρωποι που νόσησαν με κορονοϊό περιμένουν σε λίστα αναμονής για να τους δουν οι γιατροί.
Ήδη στα νοσοκομεία της επικρατείας και στα κέντρα υγείας έχουν απευθυνθεί με συμπτώματα long Covid περισσότεροι από 24.500 συμπολίτες μας. Σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μετά την οξεία φάση της ασθένειας, από τον ένα μήνα μέχρι και τους έξι μήνες, η περίοδος αυτή ονομάζεται «μετά Covid εποχή» και όλα τα συμπτώματα που παρατηρούνται τρεις μήνες μετά τη νόσηση και καθώς προχωρά ο χρόνος, ανήκουν στο long Covid σύνδρομο. Αρκετοί ασθενείς αναφέρουν ότι ταλαιπωρούνται ακόμα και ένα χρόνο μετά την αρχική τους νόσηση.
Ασπίδα για την long Covid νόσο τα αντιιικά φάρμακα
Η Αναστασία Κοτανίδου εξηγεί ότι τα αντιιικά χάπια που έχουν ενισχύσει τη φαρέτρα δεν είναι μόνο μία πολύτιμη θεραπεία έναντι των επιπλοκών της Covid 19, αλλά εφόσον δοθούν έγκαιρα μειώνουν και τον κίνδυνο για την εμφάνιση της long Covid. Ωστόσο η καθηγήτρια εντατικής θεραπείας προειδοποιεί ότι η χρήση τους έχει νόημα αν ληφθούν τρεις έως πέντε μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων καθώς μετά δεν μπορούν να βοηθήσουν.
Συνεπώς είναι πολύ σημαντικό τα κρούσματα να δηλώνονται και να επικοινωνούν οι ασθενείς με το γιατρό τους ώστε, αν χρειαστούν αντιιική θεραπεία αυτή να δοθεί έγκαιρα καθώς είναι και «όπλο» και για την προστασία από την long Covid νόσο. Στους ανθρώπους που νοσηλεύτηκαν με βαριά λοίμωξη Covid 19, τα 3/4 εμφανίζουν συμπτώματα, με πρώτο την κούραση. Ακολουθούν η δύσπνοια, οι διαταραχές ύπνου, το «θολό μυαλό» (brain fog) με αδυναμία συγκέντρωσης και οι ενδοκρινολογικές διαταραχές.
Το 30% των ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ εμφανίζουν διαβήτη
Η ενδοκρινολόγος Δήμητρα Βασιλειάδη διευθύντρια ΕΣΥ στον «Ευαγγελισμό» εξηγεί ότι από τους ανθρώπους που νοσηλεύτηκαν και που δεν είχαν ποτέ διαβήτη στη ζωή τους, το ένα τρίτο αναπτύσσει διαβήτη ο οποίος παραμένει επί μακρόν. Συνολικά ο ένας στους πέντε ασθενείς από αυτούς που νοσηλεύτηκαν εμφανίζει διαταραχές στο ενδοκρινολογικό σύστημα. Μπορεί αυτό το 20% να φαντάζει μικρό ποσοστό αλλά αν αναλογιστούμε πόσα εκατομμύρια άνθρωποι θα νοσήσουν με κορονοϊό τότε καταλαβαίνουμε ότι αυτή η δεξαμενή των ασθενών διαρκώς μεγαλώνει.
«Δείκτης» της long Covid νόσου τα νευρολογικά συμπτώματα
Η μεγάλη διαφορά στα συμπτώματα της οξείας φάσης της λοίμωξης του κορονοϊού με την εμμένουσα νόσο long Covid είναι ότι, από την πρώτη απουσιάζουν τα νευρολογικά συμπτώματα τα οποία είναι πολύ συχνά στη δεύτερη. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Νευρολογίας και χειρουργικής θεραπείας των νευρολογικών νοσημάτων ΕΚΠΑ στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» Στέργιος-Στυλιανός Γκατζώνης οι έρευνες που έχουν δημοσιευθεί για την εμμένουσα νόσο Covid δείχνουν ότι το 86% υποφέρει από κόπωση, το 69% από στρες και το 49% παρουσιάζει αφυδάτωση, ενώ το 80% των ασθενών αναφέρουν μακροχρόνια συμπτώματα.
Επιπλέον, εξαιρετικά ανησυχητικά είναι τα ευρήματα μίας μεγάλης μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet, η οποία δείχνει ότι στην εξάμηνη παρακολούθηση μιας τεράστιας δεξαμενής ασθενών -περισσότεροι από 236.000- το 2,6 % των ατόμων 65 ετών και άνω παρουσίασε άπνοια, ενώ το 4,7 % των ασθενών εμφάνισαν εγκεφαλοπάθεια.
Αν σε αυτά τα ποσοστά προσθέσουμε και τους ασθενείς που δεν είχαν σακχαρώδη διαβήτη και εμφάνισαν μετά από νόσηση με τη λοίμωξη του κορονοϊού, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι βρισκόμαστε προ των πυλών της ανάδυσης νέων μεγάλων επιδημιών άνοιας και διαβήτη.