Το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης κατέθεσε μήνυση κατά της αμερικανικής κυβέρνησης

Το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης κατέθεσε μήνυση κατά της αμερικανικής κυβέρνησης

Το Κέντρο για την Δικαιοσύνη Μπρέναν του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ένα ινστιτούτο δημόσιας πολιτικής, ανακοίνωσε σήμερα πως κατέθεσε μήνυση κατά της αμερικανικής κυβέρνησης, ζητώντας περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ομοσπονδιακό πρόγραμμα αναγνώρισης και αποτροπής Αμερικανών πολιτών από την εμπλοκή τους σε βίαιο εξτρεμισμό.

Η μήνυση κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μανχάταν, με βάση το Νόμο για την Ελευθερία της Πληροφορίας και όπως αναφέρει το Κέντρο στοχεύει να υποχρεώσει το υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών να δώσουν στη δημοσιότητα τα αρχεία που αφορούν το πρόγραμμα "Καταπολέμησης του Βίαιου Εξτρεμισμού" (CVE).

Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο για να ταυτοποιεί και να προλαβαίνει τους Αμερικανούς πολίτες από την εμπλοκή τους σε "βίαιο εξτρεμισμό" και εφαρμόζεται σε μουσουλμανικές κοινότητες σε αρκετά μέρη στις ΗΠΑ.

Εντούτοις, πολλοί επικριτές του προγράμματος τα τελευταία χρόνια έχουν θέσει ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του.

Το Κέντρο ανέφερε πως το πρόγραμμα βασίζεται σε μια προβληματική προσέγγιση στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας που θα στιγματίσει τους μουσουλμάνους, θα εντείνει τα στερεότυπα της ισλαμοφοβίας , θα καταπνίξει τις διαφορετικές απόψεις και θα σπείρει διαμάχες ανάμεσα στα μέλη των κοινοτήτων.

Τα δύο υπουργεία της αμερικανικής κυβέρνησης τον Ιανουάριο συγκρότησαν μια ομάδα για να εντείνουν την προσπάθεια καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ενώ άλλες υπηρεσίες ξεκίνησαν δικές τους πρωτοβουλίες. Τον περασμένο χρόνο, το Κογκρέσο ενέκρινε τη χορήγηση επιπλέον 40 περίπου εκατομμυρίων δολαρίων για το πρόγραμμα CVE.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το πρόγραμμα σε γενικές γραμμές λειτουργεί βασισμένο στην υπόθεση ότι υπάρχουν ορατά σημάδια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να αναγνωρισθούν εν δυνάμει τρομοκράτες.

"Παρόλο που πολυάριθμες εμπειρικές μελέτες διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει μια τυπική διαδρομή ή ενδεικτικά σημάδια ότι ένα άτομο επιλέγει να γίνει τρομοκράτης, το πρόγραμμα επιχειρεί να εμπλέξει οικογένειες, θρησκευτικούς ηγέτες, μαθητές, δασκάλους σχολείων και άλλους στην διαδικασία χαρακτηρισμού νέων ανθρώπων ως πιθανούς τρομοκράτες", σημειώνει η ανακοίνωση, προσθέτοντας πως: "Πολλοί άνθρωποι που ζουν σε κοινότητες που εφαρμόζεται το CVE, έχουν εκφράσει τις έντονες ανησυχίες τους ότι η λειτουργία του προγράμματος στιγματίζει μουσουλμάνους ως εγγενείς υπόπτους και λειτουργεί ως κάλυμμα για τη συγκέντρωση πληροφοριών από μυστικές υπηρεσίες".

"Η μήνυση αποτελεί μια προσπάθεια να πάρουμε απαντήσεις σε μερικά βασικά ερωτήματα σχετικά με το CVE" τονίζει η Φαϊζά Πάτελ, συνδιευθύντρια του προγράμματος Πολιτικών Ελευθεριών και Εθνικής Ασφάλειας του Κέντρου Μπρέναν. "Πως περιμένουν από τις κοινότητες και από τα σχολεία να αναγνωρίζουν δυνητικούς τρομοκράτες όταν οι ίδιοι οι ειδικοί της κυβέρνησης αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν ενδεικτικά σημάδια; Πότε οι σχολικοί δάσκαλοι πρέπει να αναφέρουν έναν ανήσυχο έφηβο μουσουλμάνο ως έναν εν δυνάμει τρομοκράτη"; αναρωτήθηκε η Πάτελ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ