Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που ανακοινώνεται σήμερα Δευτέρα και το παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο είναι οι δύο καινοτομίες των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Η καθιέρωση της ΕΒΕ έγινε, όπως εξηγεί το υπουργείο Παιδείας, με σκοπό να μπει οριστικό τέλος στο φαινόμενο εισαγωγής φοιτητών με χαμηλές βαθμολογίες, που εισάγονται στα ΑΕΙ αλλά δεν αποφοιτούν.
Υπενθυμίζεται ότι πάνω από το 30% των φοιτητών που μπήκαν με χαμηλές βαθμολογίες δεν αποφοιτούν από τα Πανεπιστήμια. Στόχος του σχεδίου του υπουργείου Παιδείας είναι οι φοιτητές να γίνονται πτυχιούχοι και όχι «αιώνιοι» φοιτητές που εγκλωβίζονται σε ένα δρόμο χωρίς διέξοδο, που χάνουν άσκοπα τα χρόνια τους αλλά να επιλέγουν δρόμους με προοπτικές.
Εναλλακτικές εκπαιδευτικές διαδρομές
Με τη θεσμοθέτηση της ΕΒΕ, του ανώτατου ορίου φοίτησης και του παράλληλου μηχανογραφικού αναδεικνύονται οι εναλλακτικές εκπαιδευτικές διαδρομές που μπορούν να ακολουθήσουν οι νέοι αυξάνοντας την πιθανότητα της επαγγελματικής τους καταξίωσης.
Η υλοποίηση του νομοσχεδίου της ΕΕΚ (Δεκέμβριος 2020) ενισχύει το εγχείρημα, εξασφαλίζοντας ότι η επαγγελματική κατάρτιση αποτελεί ρεαλιστική διέξοδο για τους υποψηφίους. Όπως λένε και στο υπουργείο Παιδείας αποφεύγεται ο λαϊκισμός και δεν γίνεται εμπόριο ψεύτικων ελπίδων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά τα ίδια τα ΑΕΙ αποκτούν λόγο στα κριτήρια εισαγωγής των υποψηφίων στα ΑΕΙ. Τα ΑΕΙ επέλεξαν τον συντελεστή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για κάθε Πανεπιστημιακό τμήμα, αν δηλαδή θα κυμανθεί π.χ. στο 80% της μέσης επίδοσης των υποψηφίων ή στο 120% της επίδοσης αυτής.