Πανδημία: Κρίσιμο να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί

Πανδημία: Κρίσιμο να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί

Η πορεία της πανδημίας του κορονοϊού εξαρτάται άμεσα από τους εμβολιασμούς επισημαίνουν οι ειδικοί. Ο καθηγητής επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης τονίζει ότι δεν θα επιτύχουμε ανοσία της αγέλης εάν δεν εμβολιαστούν οι άνω των 60 ετών. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης επισημαίνει ότι δεν πρέπει να μειωθεί ο ρυθμός εμβολιασμού, προκειμένου να συνεχίσει να μειώνεται ο ρυθμός αναπαραγωγής της πανδημίας.

Μαγιορκίνης: Ας είμαστε επιφυλακτική για το τέλος της πανδημίας

Να είμαστε επιφυλακτικοί ως προς την άποψη που εξέφρασε ο διευθυντής του ΠΟΥ ότι η παραλλαγή Όμικρον θα εξαλείψει την πανδημία του κορονοϊού στην Ευρώπη ζήτησε ο καθηγητής επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην ΕΡΤ. Ανέφερε ότι λογικά θα έχουμε ύφεση της πανδημίας, ωστόσο θα εξαρτηθεί από το εάν θα υπάρξει άλλη παραλλαγή και κατά πόσο θα αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού στην Ευρώπη.

«Κάποιοι νομίζουν ότι είναι Δέλτα, αλλά στην ουσία είναι Όμικρον. Η Όμικρον 2 ανιχνεύεται από όλα τα τεστ. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Υπήρχε από τις αρχές Δεκεμβρίου σε χαμηλό ποσοστό σε κάποιες χώρες», είπε ο κ. Μαγιορκίνης, προσθέτοντας ότι ακόμα και αν έχει λίγο αυξημένη μεταδοτικότητα, δεν θα πρόκειται για κάτι που θα αλλάξει την εξέλιξη της πανδημίας.

Αναφερόμενος στην επιπέδωση της πανδημίας η οποία παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες είπε ότι εάν παράμείνουμε σε αυτή την επιπέδωση και δεν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση με αυτούς τους αριθμούς, λογικά θα δούμε σύντομα και μία αποσυμφόρηση από το Σύστημα Υγείας, κάτι που από την πλευρά του είναι σύμφωνο με τη μερική χαλάρωση των μέτρων. 

Αναφερόμενος στην ανοσία της αγέλης ο κ. Μαγιορκίνης διατύπωσε την άποψη ότι δεν αναμένεται να τη δούμε άμεσα στη χώρα μας καθώς όπως είπε ανακόπτεται από τους μη εμβολιασμένους, τονίζοντας «γι? αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό να εμβολιαστούν όλοι οι άνω των 60 ετών και όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία τους θα πρέπει να εμβολιαστούν».

Σαρηγιάννης: Κρίσιμο να συνεχίσουμε τους εμβολιασμούς με την τρίτη δόση

Τη μικρή αύξηση του ρυθμού αναπαραγωγής της πανδημίας από 0,67 σε 0,81 επισήμανε ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Επισήμανε ότι προϋπόθεση για να συνεχίσει μειώνεται ο ρυθμός αναπαραγωγής της πανδημίας, είναι να μην πέσει ο ρυθμός εμβολιασμού: «Οι άνθρωποι που έχουν κάνει τις δύο δόσεις να κάνουν και την τρίτη δόση. Έτσι θα μειώσουμε την πορεία του ιού στην κοινότητα και έτσι θα οδηγηθούμε σε μια σταδιακή αποσυμφόρηση του Συστήματος Υγείας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης «θα έχουμε μηδενικά κρούσματα τον Απρίλιο αν το 67% του πληθυσμού έχει κάνει τρεις δόσεις μέσα στον Φεβρουάριο. Είναι στο χέρι μας αυτή τη στιγμή η κατάσταση».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «αν διατηρήσουμε τους χαμηλούς ρυθμούς εμβολιασμού τους σημερινούς θα έχουμε μέχρι τέλος Ιουνίου 2.600 νεκρούς από ότι αν εμβολιαζόμασταν πιο γρήγορα. Είναι αμαρτία να μιλάμε για εκατοντάδες νεκρούς την ημέρα, τη στιγμή που μπορούμε να το αποφύγουμε», όπως είπε.