«Η πολιτική ίσων αποστάσεων του ΝΑΤΟ είναι επιζήμια για τη χώρα μας, αλλά και για τη συνοχή της Συμμαχίας, και συνεπώς δεν είναι αποδεκτή" υπογράμμισε στον ΓΓ ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου κατά την Άτυπη Σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, ο κ. Στόλτενμπεργκ είχε μιλήσει για ανάγκη για «αποκλιμάκωσης» των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και για «διάλογο», λέγοντας ότι «η Τουρκία και η Ελλάδα είναι και οι δύο σημαντικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ για πολλά χρόνια» και ότι «πρέπει να βρούμε έναν τρόπο επίλυσης της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει του πνεύματος της συμμαχικής αλληλεγγύης και του διεθνούς δικαίου».
Από την πλευρά του πάντως, ο κ. Παναγιωτόπουλος κατέδειξε κατά την πρώτη Σύνοδο Εργασίας τις προκλήσεις ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο από την τουρκική παραβατική συμπεριφορά εντός της Ελληνικής Υφαλοκρηπίδος. Τόνισε ότι η εν γένει αναθεωρητική στάση της Τουρκίας και οι αποσταθεροποιητικές έκνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο, συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και εγείρουν τον κίνδυνο να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.
Επίσης, ο Υπουργός κατέστησε σαφές στους ομολόγους του ότι η Ελλάδα, με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο αντιμετωπίζει με συνέπεια την παρούσα πρόκληση και υπερασπίζεται στο έπακρο την εθνική της κυριαρχία και τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., αναδεικνύοντας το σημαντικό και δύσκολο έργο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ωστόσο, επεσήμανε εξίσου την υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μέγιστη επαγρύπνηση και ανάληψη του ρόλου της, προκειμένου να αποκατασταθεί το περιβάλλον ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.
Αναλυτικά, μετά το πέρας της Άτυπης Συνόδου των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ, ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Είχα την ευκαιρία σήμερα, κατά την Άτυπη Σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ενημερώσω εκτενώς τους ομολόγους μου αλλά και τον Γ.Γ. ΝΑΤΟ κ. Γενς Στόλτενμπεργκ, και τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. Ζαν-Πιερ Λακρουά, για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Κατέστησα σαφές ότι η Ελλάδα, με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα και επεσήμανα ότι η επιθετική και παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας σε συνδυασμό με την παρουσία μεγάλου αριθμού ναυτικών μονάδων στην περιοχή, αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος και οδηγεί σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.
Υπογράμμισα ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος με την Τουρκία όσο τα τουρκικά πλοία ευρίσκονται στην περιοχή.
Εξήγησα ότι οι απειλές και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας που στρέφονται εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων Κρατών - Μελών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης και την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου είχα χωριστές συναντήσεις με τη Γερμανίδα ομόλογό μου Αννεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπάουερ την οποία ενημέρωσα αναλυτικά για την τουρκική προκλητικότητα καθώς και με τον Γ.Γ ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τον οποίο τόνισα ότι η πολιτική ίσων αποστάσεων του ΝΑΤΟ είναι επιζήμια για τη χώρα μας αλλά και για τη συνοχή της Συμμαχίας και συνεπώς δεν είναι αποδεκτή».