Παιδεία: 1.000 μόρια μπόνους σε όποιον υποψήφιο δηλώσει μία σχολή

Παιδεία: 1.000 μόρια μπόνους σε όποιον υποψήφιο δηλώσει μία σχολή

Σε... τζογαδόρους φαίνεται πως θέλει να μετατρέψει τους 17χρονους ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία, Αντώνης Λιάκος, αφού με βάση του σύστημα που προτείνει η Επιτροπή, της οποία ηγείται, όποιος υποψήφιος δηλώσει μία και μόνο σχολή ΑΕΙ θα παίρνει ως... μπόνους 1.000 μόρια.

Σύμφωνα με το protothema.gr, ο ίδιος ο κ. Λιάκος προσπαθώντας να υπερασπιστεί την πρότασή του είπε «πως η καινοτομία του συστήματος είναι η επιβράβευση όσων είναι συνειδητοποιημένοι για το τι θέλουν να σπουδάσουν». Πώς θα γίνεται λοιπόν η... επιβράβευση; Όσο λιγότερες είναι οι δηλωμένες στο μηχανογραφικό σχολές τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επιπλέον μοριοδότηση.

Για παράδειγμα, αν ένας υποψήφιος δηλώσει μία και μόνο σχολή θα πάρει 1.000 μόρια αποκτώντας ισχυρό προβάδισμα έναντι των άλλων. Αν επιλέξει δύο τμήματα, οι συντελεστές διαφοροποιούνται σε 65% για α'' επιλογή και 35% για τη β'' επιλογή. Αν επιλέξει τρεις σχολές τότε επιμερίζεται σε 55% για την α'' επιλογή, 30% για τη β'' και 15% για την γ'' επιλογή. Όπως αναφέρει η πρόταση ο συντελεστής θα συνεχίζει φθίνοντας έως και τη δέκατη επιλογή τμήματος.

Διχάζουν οι δηλώσεις του Ν. Φίλη για τα Θρησκευτικά και τα Αρχαία

Παράλληλα, αντιδράσεις προκαλούν οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας για τα Θρησκευτικά και τα Αρχαία. Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο Ν. Φίλης, μιλώντας σε ενημερωτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι «τα Θρησκευτικά είναι η ώρα του παιδιού. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Ειδικότερα για το μάθημα των Θρησκευτικών, ο κ. Φίλης ανέφερε ότι «δεν διδάσκονται σήμερα στα σχολεία. Είναι το μόνο μάθημα που διδάσκεται από τη Γ΄ Δημοτικού μέχρι τη Γ΄ Λυκείου. Η ώρα του παιδιού είναι η ώρα διδασκαλίας των Θρησκευτικών». Μάλιστα, επεσήμανε ότι «η εθνικιστική προσέγγιση της θρησκείας είναι αίρεση. Δεν υπάρχει ελληνορθοδοξία, υπάρχει ορθοδοξία. Υπάρχει ελληνικό κράτος, ελληνικό έθνος, υπάρχει και η ορθοδοξία».

Όσο για την πρόταση που περιλαμβάνεται στο πόρισμα της Επιτροπής Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου (υπό την προεδρία του Αντώνη Λιάκου) για την κατάργηση της προσευχής, του εκκλησιασμού και των παρελάσεων, ο κ. Φίλης πήρε σαφείς αποστάσεις: «Εμείς θα εμπιστευθούμε τον εκπαιδευτικό (για το ζήτημα της κατάργησης ή μη της προσευχής, των παρελάσεων και του εκκλησιασμού). Με ντιρεκτίβες εμείς δεν κάνουμε πολιτική. Είμαστε σίγουροι ότι οι εκπαιδευτικοί θα βρουν τον βηματισμό τους σε σχέση με την κοινωνία, με τους γονείς. Θα έχουμε στην αρχή μια ποικιλία συμπεριφορών. Εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε από τα πάνω γκρεμίσματα. Θα εμπιστευθούμε τη βάση των συλλόγων των εκπαιδευτικών», δήλωσε.

Ο κ. Φίλης τοποθετήθηκε επίσης σε σειρά θεμάτων, όπως ενδεικτικά η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών, των ξένων γλωσσών, τον θεσμό των σχολικών συμβούλων, τον αριθμό των προσλήψεων αναπληρωτών. Ενδεικτικά, χαρακτήρισε παρά φύσιν τη διδασκαλία δύο ωρών Αρχαίων και τριών Ελληνικών στο γυμνάσιο και ανέφερε ότι «υπάρχει πληθωρισμός καθηγητών ξένων γλωσσών στο Δημόσιο», διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι «ουδείς θα φύγει από την εκπαίδευση». Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι θα κάνει προσπάθεια «να διδάσκεται και τρίτη ξένη γλώσσα στο δημοτικό, όπου αυτό είναι λειτουργικά δυνατό».

Τέλος, για την ιδιωτική εκπαίδευση, ο κ. Φίλης δήλωσε πως «είμαστε επιφορτισμένοι με τον ρόλο να την εποπτεύουμε. Δεν μπορούμε να την αφήσουμε να γίνεται εμπόριο. Στόχος μας είναι η κατοχύρωση της αξιοπρέπειας και η προστασία των εκπαιδευτικών. Θέλουμε να επαναφέρουμε νόμο του 1977 και της κυβέρνησης Καραμανλή. Επιπλέον, για τα φροντιστήρια, 40.000 νέοι άνθρωποι δουλεύουν εκεί χωρίς δικαιώματα. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε την εργασία τους μέσα από ένα σύστημα νομικής κατοχύρωσης».

Διαβάστε ακόμα:
- Διευκρινίσεις από το υπουργείο Παιδείας για την εγγραφή στα ολοήμερα σχολεία