Με ορόσημο το Πάσχα, κυβέρνηση και επιστήμονες προχωρούν το σχεδιασμό τους για σταδιακή άρση των μέτρων του lockdown, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται η κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας. Η ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας φαίνεται πως οδηγεί σε πάγωμα του ανοίγματος του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου, κάτι που θα συμπαρασύρει και άλλες δραστηριότητες. Παρότι χθες έγινε το πρώτο βήμα με την επαναλειτουργία κομμωτηρίων και αρχαιολογικών χώρων οι επόμενες αποφάσεις ενδέχεται να καθυστερήσουν καθώς πρώτα πρέπει να εξεταστεί η πορεία των κρουσμάτων.
Αδύνατο να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 29 Μαρτίου με τα δεδομένα που έχουμε τώρα, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ παράλληλα εκτίμησε ότι το Πάσχα τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Επιπλέον, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα.
Στις 25 με 26 Μαρτίου, αναμένεται η κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα που επικαλέστηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Ο καθηγητής εξήγησε ότι η κορύφωση θα έχει διάρκεια λόγω της μεταδοτικότητας των μεταλλάξεων και της μη τήρησης των περιορισμών του lockdown, ενώ τα περιστατικά θα φτάσουν μετά τις 15 Απριλίου σε άκρως διαχειρίσιμο αριθμό δηλαδή 1.200, 1.000 και κάποιες ημέρες λιγότερα από 1.000 περιστατικά. Εκτίμησε ότι τα κρούσματα θα παραμείνουν υψηλά τις επόμενες τρεις εβδομάδες αλλά δεν θα αυξάνονται και σταδιακά θα αρχίσει η μείωση. Χαρακτήρισε προεξοφλημένο γεγονός την αύξηση των θανάτων για ένα χρονικό διάστημα λέγοντας ότι αναμένονται από 40 έως και 70 νεκροί κάποιες ημέρες, ενώ οι νοσηλευόμενοι σε κλίνες ΜΕΘ μπορεί να ξεπεράσουν τους 750.
«Δεν το λέω για να φοβίσω αλλά για να πάρουμε τα μέτρα μας, για να δώσω αισιοδοξία ότι φτάνουμε στην κορυφή, θα αρχίσει η αποκλιμάκωση», τόνισε ο καθηγητής κ. Τζανάκης.
Στο ίδιο πλαίσιο, την ανάγκη για βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα επεσήμανε σήμερα μιλώντας στο ΣΚΑΪ η πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη και τόνισε πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να επιτάξει κι άλλα ιδιωτικά θεραπευτήρια. «Τόσα ιδιωτικά θεραπευτήρια έχουμε, δε μπορούμε να πάρουμε άλλο ένα;».
Για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία είπε πως «όταν έχουμε 3.500 νοσηλευόμενους ασθενείς Covid δεν υπάρχει περίπτωση το 10% να μη διασωληνωθεί. Μπορεί να φτάσουμε και τους 1.000 διασωληνωμένους. Μετά από 15-20 μέρες θα δούμε μια μείωση».
Στην πορεία της πανδημίας και τα μέτρα περιορισμού αναφέρθηκε η υφυπουργός Υγείας αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας, Ζωή Ράπτη, διευκρινίζοντας πως τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι ειδικοί μίλησαν για άνοιγμα της αγοράς και δραστηριοτήτων εφόσον όμως το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά στοιχεία.
Καθυστερεί το άνοιγμα σχολείων και εστίασης
Το επόμενο βήμα μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου πρέπει να θεωρείται η επαναλειτουργία των σχολείων με το επικρατέστερο σενάριο να αφορά το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων στις 12 Απριλίου. Όσο για τα δημοτικά, το άνοιγμα ενδέχεται να πραγματοποιηθεί στις 19 Απριλίου, μια εβδομάδα δηλαδή πριν τις διακοπές του Πάσχα.
Η παράταση στο λιανεμπόριο θα συμπαρασύρει και το άνοιγμα της εστίασης, καθώς καφέ και εστιατόρια ενδέχεται να σηκώσουν ρολά στις 19 Απριλίου σε εξωτερικούς χώρους και με περιορισμό στον αριθμό ατόμων ανά τραπέζι.