Μία νέα εποχή στην αντιμετώπιση των δύσκολων καρκίνων έχει ξεκινήσει στην πόλη της Παβίας. «Όπλα», σωματίδια όπως πρωτόνια και άτομα άνθρακα τα οποία επιταχύνονται με ασύλληπτες ταχύτατες μέσα από ένα γιγάντιο επιταχυντή, ο οποίος βρίσκεται στο Εθνικό Κέντρο Ογκολογικής Ανδροθεραπείας NCAO. Είναι ένα από τα 5 μόλις αντίστοιχα κέντρα σε όλο τον κόσμο και ένα από τα ελάχιστα στην Ευρώπη. Στην πόλη του Ιταλικού βορρά όπου εκεί εφαρμόζεται η πλέον πρωτοποριακή προσέγγιση για την αντιμετώπιση καρκίνων που δεν έχουν ανταποκριθεί στην συμβατική θεραπεία ή βρίσκονται σε τέτοια σημεία που είναι πολύ δύσκολα προσβάσιμοι για αφαίρεση με εγχείρηση, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν ακόμα καταστεί μεταστατικοί.
Σύντομα μάλιστα σε συνεργασία με μία από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρίες, το κέντρο στην Παβία θα αποκτήσει και δεύτερο επιταχυντή ώστε να είναι το μόνο στον κόσμο που θα διαθέτει δύο επιταχυντές για να μπορεί να στοχεύει ακόμα περισσότερα καρκινικά κύτταρα εκτοξεύοντας εναντίον τους άτομα και σωματίδια με ταχύτητες 30.000 m/s και επιτυγχάνοντας επιλεκτική εξολόθρευση των καρκινικών κυττάρων χωρίς να επηρεαστούν καθόλου οι περιφερειακοί υγιείς ιστοί. Ενδεικτικά, ο επιταχυντής που ήδη περιλαμβάνεται στο κέντρο έχει μήκος 25 m, γεγονός που τον καθιστά μεγάλο σε σχέση με τους επιταχυντές που έχουμε στο μυαλό μας από το CERN της Ελβετίας.
Εν έτη 2022 η πόλη στην οποία έγινε η πρώτη επιτυχημένη καισαρική τομή στον κόσμο με επιβίωση και της μητέρας και του νεογνού και η πόλη στην οποία γεννήθηκε και μεγαλούργησε ο «πατριάρχης» της ανατομίας, ο καθηγητής Αντόνιο Σκάρπα, (Antonio Scarpa), εξακολουθεί να κρατά τα ηνία στην έρευνα, την επιστήμη και την τεχνολογία έχοντας μία μεγάλη πανεπιστημιούπολη που ξεχωρίζει για τα Ινστιτούτα χημείας και τοξικολογίας, την βιοτεχνολογία και την ογκολογική έρευνα.
Το 19ο αιώνα που έζησε ο Αντόνιο Σκάρπα ήταν ταγμένος στην ανατομία και τότε αναγκαζόταν να κλέβει τα πτώματα των κακούργων και των φτωχών ασθενών που έμεναν στα αζήτητα προκειμένου να μπορέσει να διεξάγει τις νεκροτομές οι οποίες ήταν παράνομες καθώς η καθολική εκκλησία δεν επέτρεπε να αγγίξει κανένας γιατρός τους θανόντες.
Οι φοιτητές του οι οποίοι τον υπεραγαπούσαν όταν ο ίδιος έφυγε σε μεγάλη ηλικία, κοντά στα 80 έτη θεώρησαν πρέπον να κάνουν νεκροτομή και στο σώμα του και ως ύψιστο φόρο τιμής στον δάσκαλο τους αλλά και στην επιστήμη τους, αποφάσισαν να κρατήσουν το κεφάλι του το οποίο ακόμα και σήμερα βρίσκεται διατηρημένο σε φορμόλη σε ένα σκοτεινό και δροσερό ντουλάπι μέσα στο χώρο του Ανατομείου που σήμερα έχει μετατραπεί σε Μουσείο και λειτουργεί στις ιστορικές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου της Παβία (Universita Di Pavia).
Πάνω από το ντουλάπι όπου φυλάσσεται το κεφάλι του Αντόνιο Σκάρπα υπάρχει μια μαρμάρινη επιγραφή προς τιμήν του μεγάλου καθηγητή που με τις έρευνες του και τις πρωτοποριακές τότε νεκροτομές του βοήθησε να πάει μπροστά η επιστήμη.
Οι φοιτητές πάντοτε έδιναν το στίγμα στην καθημερινότητα της Παβία και σήμερα στην πόλη των 77.000 κατοίκων ζουν άλλοι 25.000 φοιτητές που συνιστούν το 25% του συνολικού της πληθυσμού, ανάμεσα στους οποίους και πολλοί Έλληνες.
Ο λόγος που οι περισσότεροι Έλληνες φοιτητές δεν επιστρέφουν πίσω στην Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους είναι πως το σύστημα υγείας της Ιταλίας και ειδικά στην Παβία είναι πολύ ισχυρό με τους γιατρούς να έχουν πολύ ικανοποιητική εργασία, με πολύ ευνοϊκές συνθήκες ως προς τα ωράρια και τις αμοιβές.
Όπως εξηγεί ο Έλληνας γενικός γιατρός Νικόλας Τσαμπάς από τη Χαλκίδα που πριν από 20 χρόνια ήρθε στην Παβία για σπουδές στην φημισμένη Ιατρική Σχολή και παρέμεινε στην ιστορική ιταλική πόλη όπου εργάζεται προκειμένου να γίνει οικογενειακός γιατρός, ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού προχωρά στην Ιταλία με γοργά βήματα καθώς η Ένωση των οικογενειακών γιατρών είναι αυτή που θέτει τους κανόνες της σχέσης των ιατρών με τους πολίτες – ασθενείς και είναι πολύ ισχυρή.