"Μόνο σε δικτατορίες γίνονται αυτά, μόνο σε άλλα καθεστώτα γίνονται αυτά, το να καθορίζει το ΣτΕ ή η Δικαιοσύνη το πώς θα γίνονται τα μαθήματα στην εκπαίδευση", δήλωσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 fm", για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κατά πλειοψηφία κρίθηκαν πολλαπλώς αντισυνταγματικές οι αλλαγές που έγιναν επί υπουργίας Νίκου Φίλη στη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών.
"Είναι πρωτοφανής αυτή η απόφαση, γιατί εδώ δεν μιλούσε, ούτε λέει κανένας, αν θα φύγει ή θα παραμείνει το μάθημα των Θρησκευτικών. Κατά τη γνώμη μας - και το έχω πει και ως εκπαιδευτικός - το μάθημα των Θρησκευτικών δεν μπορεί να είναι ομολογιακό, πρέπει να αφορά όλες τις θρησκείες και την εμβάθυνση σε αυτές και αυτό είχε συμφωνηθεί και με την Ορθόδοξη Ελληνική Εκκλησία. Δεν αμφισβητεί κανένας ότι η ορθόδοξη θρησκεία είναι κυριαρχούσα και βάσει του Συντάγματος στην Ελλάδα, αλλά το πώς θα γίνεται το μάθημα και με τι τρόπο [...] Eίναι απαράδεκτη απόφαση. Ανοίγουμε άλλους δρόμους, οδηγούμαστε σε άλλες ατραπούς... Δηλαδή φαντάζεστε να μας πουν κάποια στιγμή ότι δεν θα μιλάμε για τον Δαρβίνο; Αυτό είναι σκοταδισμός και δεν το πιστεύω - όχι σαν Αριστερός που είμαι, δεν το πιστεύουμε ως δημοκρατικοί πολίτες - ότι φτάσαμε σε αυτό το πράγμα", επισήμανε ο κ. Ρήγας και διαβεβαίωσε: "Αυτή η ιστορία δεν πρόκειται να περάσει".
Αναφερόμενος, εξάλλου, στην υπόθεση της Novartis και την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από την προανακριτική επιτροπή, μετά την πρόκριση από την πλειοψηφία της επιτροπής της πρότασης να μην αρχίσει η διερεύνηση της ουσίας της υπόθεσης, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για "άτακτη φυγή", παρατηρώντας ότι "ειδικά ο κ. Βενιζέλος και άλλοι, οι οποίοι υποτίθεται ότι έχουν και συνταγματικές γνώσεις, δυστυχώς δεν τιμούν ακόμη και με την επιστημονική τους επάρκεια αυτό που πρέπει να είναι προς τον πολίτη".
"Αν θέλουμε να υπάρχει φερεγγυότητα των θεσμών στα μάτια του πολίτη και εμπιστοσύνη στους θεσμούς, όλα αυτά πρέπει να συνεχιστούν. Δε γίνεται να κλείσουμε τα μάτια και να το κουκουλώσουμε, δεν υπάρχει περίπτωση αυτό να γίνει", τόνισε.
Σε ό,τι αφορά την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται στην Τουρκία, ο κ. Ρήγας, επανέλαβε πως από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης "γίνονται όλες οι ενέργειες και οι διπλωματικές και οι πολιτικές", σημειώνοντας ότι "πρέπει και η Τουρκία να αντιληφθεί ότι δεν βοηθάει μία αύξηση της έντασης χρησιμοποιώντας αυτό το θέμα". Πρόσθεσε, δε, πως για το θέμα έχουν γίνει σχετικές ενέργειες και έχει ασκηθεί πίεση και στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.
"Δεν υπάρχει περίπτωση πιστοληπτικής γραμμής"
Ενόψει της ολοκλήρωσης του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής τον προσεχή Αύγουστο και σχολιάζοντας τα σενάρια για τη μετάβαση στην επόμενη μέρα με την πρόβλεψη πιστοληπτικής γραμμής, ο κ. Ρήγας, εκτίμησε πως η διακίνησή τους εξυπηρετεί σκοπιμότητες εκτιμώντας πως "η Νέα Δημοκρατία λειτουργούσε ως Δούρειος Ίππος των συμφερόντων αυτών, τα οποία όλη την προηγούμενη περίοδο θέλανε τη χώρα μας να είναι το πείραμα, για να διαμορφώσουν το σκληρό τοπίο της νεοφιλελεύθερης αντίληψης".
"Κάθε φορά που ξεπερνάγαμε εμείς τους σκοπέλους και αποδεικνύαμε με πραγματικά στοιχεία και την πραγματική μας στάση ότι μπορούμε κι οδηγούμε τη χώρα βήμα βήμα στην έξοδο, η αντιπολίτευση, αλλά και όλο το διαπλεκόμενο σύστημα, εφεύρισκε διάφορα πράγματα, για να απομειώνει αυτή την κατάσταση [...] Βάλανε τον κ. Προβόπουλο, βάζουν διάφορους - χαμηλόβαθμους ενδεχομένως - από τους θεσμούς που διαμορφώνουν την αντίληψη, ότι χρειάζεται πιστοληπτική γραμμή", είπε και διαβεβαίωσε: "Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση".
"Η πιστοληπτική γραμμή", εξήγησε, "σημαίνει και άλλες δεσμεύσεις, ε, λοιπόν, δεν υπάρχει περίπτωση, αυτό είναι το αφήγημα που θέλει να πάει η ΝΔ την επόμενη περίοδο, αλλά είναι καταστροφικό προς την ελληνική κοινωνία".