Την έδρα μεγάλων ναυτιλιακών ασφαλιστικών εταιρειών θα επιδιώξει η Ελλάδα ενόψει του Brexit, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε διάλογο με μεγάλες ναυτιλιακές ασφαλιστικές εταιρείες του Λονδίνου καθώς ένα μεγάλο μέρος του τζίρου τους προέρχεται από την ελληνική ναυτιλία, η οποία είναι πρώτη στην παγκόσμια κατάταξη. Ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε ότι υπάρχουν και άλλα σοβαρά επιχειρήματα που να μας καθιστούν σοβαρούς διεκδικητές της έδρας κάποιων τέτοιων μεγάλων οργανισμών. Την ίδια ώρα, όπως είπε ο υπουργός, υπάρχει συνεχής αύξηση των εταιρειών στον Πειραιά που μέρα με τη μέρα αλλάζει χαρακτήρα. Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα πλεονεκτήματα που έχουμε, είπε ο κ. Κουρουμπλής.
Ο υπουργός αναφερόμενος σε τροπολογία με την οποία επεκτείνεται έως το τέλος του 2021 η πρόβλεψη για το ταξιδιωτικό επίδομα της πρακτικής άσκησης του πρώτου εξαμήνου για τους σπουδαστές των σχολών ναυτικής εκπαίδευσης, είπε ότι είναι βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει την ναυτική εκπαίδευση.
«Ο χώρος της ναυτικής εκπαίδευσης τα τελευταία πέντε χρόνια βρέθηκε σε πολύ φθίνουσα πορεία. Καταργήθηκαν 220 θέσεις οργανικές από τις 280. Προσπαθούμε τώρα να λύσουμε το ζήτημα ξεκινώντας πρώτα με θέσεις ωρομίσθιων εκπαιδευτικών για να καλύψουμε όλες τις ανάγκες και παράλληλα αυξάνουμε συνεχώς τη δυνατότητα πρόσληψης μονίμων εκπαιδευτικών. Οι αναλύσεις στον τομέα της ναυτιλίας λένε ότι τα επόμενα δέκα χρόνια η παγκόσμια ναυτιλία θα έχει ανάγκη από 150.000 στελέχη πρώτης γραμμής. Οι Έλληνες ναυτικοί είναι εξαιρετικοί, ιδιαίτερα οι αξιωματικοί είτε είναι πλοίαρχοι είτε μηχανικοί. Φέτος θα αυξήσουμε την εισαγωγή των σπουδαστών κατά 200 σπουδαστές και έτσι σιγά σιγά προσπαθούμε να οργανώσουμε τον τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης εξοπλίζοντας και τις σχολές με σύγχρονο εξοπλισμό» είπε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και πρόσθεσε ότι «στο περιφερειακό πρόγραμμα Αττικής έχουν δεσμευτεί 5 εκατομμύρια για τη σχολή του Ασπροπύργου. «Προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό την εκπαίδευση των σπουδαστών σε αυτόν τον χώρο. Παράλληλα ανοίγουμε μια εξαιρετικά καλή συνεργασία με εξειδικευμένο πανεπιστήμιο στη Στοκχόλμη για να φέρουμε και από εκεί τεχνογνωσία, ώστε τα στελέχη της ναυτικής εκπαίδευσης να μπορούν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των υπερσύγχρονων πλοίων με συστήματα πληροφορικής, με συστήματα εξειδικευμένα που απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις» είπε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ