Η Ελλάδα μπορεί να δεχτεί την ανάμιξη του NATO για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στο Αιγαίο Πέλαγος, με προϋπόθεση όμως ότι ούτε η Ελλάδα ούτε Τουρκία θα ηγούνται της επιχείρησης, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος στις Βρυξέλλες, προσερχόμενος στην υπουργική σύνοδο του NATO όπου θα εξεταστεί η γερμανο-τουρκική πρόταση για ενεργοποίηση της Συμμαχίας, όπως αναφέρει το skai.gr .
Ο κ. Καμμένος τόνισε ότι αν χρησιμοποιηθούν NATOϊκά πλοία τα τουρκικά σκάφη θα πρέπει να μένουν στα τουρκικά χωρικά ύδατα και τα ελληνικά θα πρέπει να παραμένουν σε ελληνικά νερά.
Παράλληλα, επισήμανε ότι όλοι οι διασωθέντες από τη NATOϊκή επιχείρηση θα πρέπει να επαναπροωθούνται στην Τουρκία.
«Θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε συμμάχους που ανταποκρίνονται στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση», δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος χθες Τρίτη δήλωσε ότι το NATO θα εξετάσει «πολύ σοβαρά» τις προτάσεις για εμπλοκή του στην υπόθεση.
Σύμφωνα με το megatv.com, υπάρχει ήδη ανεπτυγμένη στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο μία νατοϊκή ναυτική δύναμη, η οποία και αναμένεται να συνδράμει στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Ο Έλληνας υπουργός στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ του μετέφερε την πρόταση τα πλοία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ να επιχειρούν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και της Τουρκίας στα τουρκικά χωρικά ύδατα.
Όπως δήλωσε, πάντως, ο εκπρόσωπος τύπου του γερμανικού ΥΠΕΞ, το ΝΑΤΟ θα κάνει μια απεικόνιση της κατάστασης και δεν έχει σημασία σε ποια χωρικά ύδατα θα επιχειρεί.
Η πρόταση για επέμβαση του ΝΑΤΟ συμφωνήθηκε τη Δευτέρα κατά τη συνάντηση της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου στην Άγκυρα, χωρίς να υπάρχει κάποια ένδειξη ότι η ελληνική πλευρά είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με την γερμανίδα καγκελάριο και της κατέστησε σαφές ότι η Αθήνα δέχεται επέμβαση του NATO μόνο στα τουρκικά χωρικά ύδατα, κι όχι στα ελληνικά νερά.
Η πρόταση Βερολίνου και Άγκυρας έλαβε εμμέσως τουλάχιστον τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τον εκπρόσωπο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μαργαρίτη Σχοινά, να χαιρετίζει κάθε πρόταση που μπορεί να σώσει ζωές και να συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση των ανθρώπινων ροών προς την Ευρώπη.
Συνάντηση Π. Καμμένου με τον εκτελεστικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας
Τους τομείς ειδικότερου ελληνικού ενδιαφέροντος συμμετοχής σε προγράμματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (ΕΟΑ), όπου η χώρα μας διαθέτει καταρτισμένο προσωπικό, ικανή εμπειρία και κατάλληλες υποδομές, παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στον εκτελεστικό διευθυντή του ΕΟΑ Jorge Domecq, κατά τη διάρκεια της μεταξύ τους συνάντηση στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Καμμένος κάλεσε τον Οργανισμό να αποστείλει εντός των προσεχών ημερών κλιμάκιό του στην Ελλάδα προκειμένου να προωθηθεί συνεργασία σε προγράμματα κοινού ενδιαφέροντος.
Επίσης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας σε επίπεδο μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την πρόσβασή τους στις αλυσίδες εφοδιασμού.
Ο κ. Domecq ανέδειξε τη συμμετοχή και τον ενεργό ρόλο της Ελλάδας σε πολλά προγράμματα του Οργανισμού, ιδιαίτερα σε ναυτικές πρωτοβουλίες, ενέργεια-περιβάλλον και εκπαίδευση σε αερομεταφορές.
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας.
Ναι στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ αλλά με απόλυτο σεβασμό στην εθνική κυριαρχία, λέει κυβερνητική πηγή
Σύμφωνη δηλώνει η ελληνική πλευρά με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις προσπάθειες μείωσης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, με προϋπόθεση το σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας, όπως αναφέρει κυβερνητική πηγή που βρέθηκε στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.
"Η πρωτοβουλία είναι προς την πλευρά που επιθυμούμε", είπε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή, τονίζοντας ότι "μας βρίσκει σύμφωνους αρκεί να υπάρχει σεβασμός στα χωρικά ύδατα της χώρας και όχι παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας".
Όπως εξήγησε, η γερμανική πρόταση αφορά μια συγκεκριμένη ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο με την ονομασία SSNG, η οποία θα “αναλάβει αυτό το έργο με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, προκειμένου να σταματάει τη ροή, στη μεριά της Τουρκίας”. Επιπλέον, ανέφερε ότι "όσοι διασώζονται από τη θάλασσα θα αποστέλλονται στην Τουρκία, ενώ το ΝΑΤΟ θα διασφαλίσει τους διεθνείς κανόνες και συμφωνίες”. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι τα πλοία της Ελλάδας, θα επιχειρούν στην Ελλάδα, της Τουρκίας στην Τουρκία, και των τρίτων χωρών και στις δύο πλευρές, ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα βλέπει “με θετικό τρόπο” την ενίσχυση με οκτώ πλοία του πολεμικού ναυτικού.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε στην υπουργό Άμυνας της Γερμανίας και το ΓΓ του ΝΑΤΟ ότι πρέπει να υπάρχει “απόλυτος σεβασμός στην εθνική κυριαρχία” και “τις απορρέουσες υποχρεώσεις”. Επιπλέον, ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά έχει προτείνει μετά την μετατροπή της σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, η Frontext να επιχειρεί και στα τουρκικά παράλια.
Όπως προκύπτει από τα λεγόμενα της συγκεκριμένης πηγής, το ζήτημα το οποίο απασχολεί κυρίως την Ελλάδα είναι ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η διοίκηση αυτής της δύναμης, την οποία έχει σήμερα η Γερμανία, αναμένεται να να περάσει στον επόμενο που είναι η Τουρκία. Ως εκ τούτου η Ελλάδα ζήτησε από το ΝΑΤΟ την εξαίρεση της Τουρκίας και της Ελλάδας από τη διοίκηση της επιχείρησης και τη διατήρηση προς το παρόν της Γερμανίας σε αυτή τη θέση.
Τέλος, η ίδια πηγή ανέφερε πως αναμένεται μια καταρχήν πολιτική απόφαση αύριο κατά τη δεύτερη μέρα της συνόδου, ενώ οι λεπτομέρειες θα οριστούν από τις μόνιμες αντιπροσωπείες.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε ακόμα:
- Τριμερής Γερμανίας-Τουρκίας-Ελλάδας στις προθέσεις της A. Merkel