«Ούτε πανικός ούτε εφησυχασμός» το μήνυμα του υπ. Υγείας
Κορονοϊός

«Ούτε πανικός ούτε εφησυχασμός» το μήνυμα του υπ. Υγείας

Ούτε πανικός, ούτε εφησυχασμός. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει το υπουργείο Υγείας μετά και την εμφάνιση νέων κρουσμάτων στη χώρα με τον Β. Κικίλια να σημειώνει ότι στην ελληνική κοινωνία υπάρχει και η ατομική ευθύνη.

Κρίσιμο θεωρείται από όλους τους ειδικούς εάν κάποιος παρουσιάσει συμπτώματα που ενδέχεται να συνδέονται με τον κορονοϊό να μην σπεύσει σε κάποιο νοσοκομείο, αλλά να παραμείνει στην οικία του ώστε να αποφευχθεί πιθανή μετάδοση του ιού και να ειδοποιήσει τις αρμόδιες αρχές.

«Στην ελληνική κοινωνία υπάρχει και ατομική ευθύνη. Με όλες αυτές τις οδηγίες που έχουν δώσει οι ειδικοί, οι επιδημιολόγοι και οι λοιμωξιολόγοι, πρέπει ο καθένας από εμάς να προσέχει τον εαυτό του» ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

«Έχουμε εξηγήσει τους κανόνες υγιεινής, πώς πλένουμε τα χέρια μας. Πως αν κάποιος ανήκει σε μια ευπαθή ομάδα δεν πλησιάζει όσους είναι κρυωμένοι, έχουν πυρετό, βήχα. Πως αποφεύγονται οι χώροι που έχουν πολύ κόσμο και ενδεχομένως είναι χώροι που οι ευπαθείς ομάδες μπορεί να κινδυνεύουν» πρόσθεσε.

«Πως αν κάποιος αδιαθετήσει, έχει πυρετό, ή αισθάνεται αδυναμία, πρέπει να μείνει σπίτι του, να ενημερώσει τον γιατρό του ή τον ΕΟΔΥ και να πάρει την κατάλληλη επιστημονική συμβουλή. Δεν πρέπει όλοι να τρέχουμε στα νοσοκομεία μας, πρέπει να ακολουθήσουμε τις οδηγίες και τις εντολές των ειδικών» κατέληξε.

Σύμφωνα και με νέο μήνυμα του υπουργείου Υγείας ο κορονοϊός, όπως και ο ιός της γρίπης, επηρεάζει περισσότερο άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως ηλικιωμένοι και ασθενείς με χρόνια νοσήματα (καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, κακοήθειες, ηπατοπάθειες, πνευμονοπάθειες).

Οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να αποφεύγουν:

- Την επαφή με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα

- Όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια ιδιαίτερα σε πληττόμενες περιοχές

- Τις επισκέψεις σε νοσηλευόμενους ασθενείς

- Τις επισκέψεις σε χώρους υπηρεσιών υγείας εάν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος

* Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού καλούνται να επικοινωνήσουν με τον θεράποντα γιατρό τους

- Όσοι φροντίζουν άτομα που είναι σε ευπαθείς ομάδες καλό είναι να φορούν μάσκα.

Εντείνονται την ίδια ώρα σύμφωνα με τον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο οι προσπάθειες για την παραγωγή εμβολίου με χρηματοδότηση από διεθνείς οργανισμούς και από τη Συμμαχία για την Καινοτομία Κατά των Επιδημιών.

«Λόγω της επαρκούς χρηματοδότησης θα επισπευσθούν πολλές διαδικασίες για πιο έγκαιρη παραγωγή εμβολίου. Το ίδιο έγινε και στην περίπτωση του ιού Έμπολα. Δεν θα έχουμε εμβόλιο άμεσα, αλλά θα το έχουμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα», σημειώνει ο κ. Μόσιαλος

«Είναι σε εξέλιξη κλινικές δοκιμές στην Κίνα, με χρήση φαρμάκου που είναι αποτελεσματικό απέναντι στον ιό Έμπολα. Θα ξέρουμε σε λίγες εβδομάδες αν το φάρμακο είναι αποτελεσματικό και για το νέο ιό. Τον Απρίλιο, θα διαπιστωθεί αν η νόσος από τον νέο ιό γίνει ενδημική (όπως γίνεται και με άλλους κορονοϊούς) ή αν θα εξαπλωθεί σε περισσότερες χώρες και θα μιλάμε για πανδημία» ανέφερε σε ανάρτησή του.

Στην Ιταλία, από όπου έχουν προέλθει αρκετά κρούσματα, ο κορονοϊός εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς. Μέσα σε ένα 24ωρο επιβεβαιώθηκαν ακόμα 566 κρούσματα, ενώ ακόμα 5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ο κορονοϊός έχει πλέον ανιχνευθεί σε σχεδόν όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ιταλικής Πολιτικής Προστασίας Angelo Borrelli, ο κορονοϊός έχει διαγνωστεί σε συνολικά 1.694 ανθρώπους (συμπεριλαμβανομένων θυμάτων και ιαθέντων) και έχει κοστίσει τη ζωή σε 34 από αυτούς.

AP Photo/Giannis Papanikos